Imam: Islamisk råd skal støtte domstolene

YTRINGSFRIHEDENS GR
Foto: Henning Bagger/Scanpix Denmark

Imam: Islamisk råd skal støtte domstolene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debatmøde i Gellerup afslørede behov for islamisk råd, der bakker op om og validerer domstoles afgørelser. Både politi og juraprofessor er åbne for ideen.

Alle hudfarver fra vinterbleg til sort var tirsdag aften mødt op til debat i Foreningernes Hus i Gellerup.

Hovedspørgsmålet var, om Sharia og dansk lov er i konflikt eller kan fungere i sameksistens.

Debattens panel bestod af Jens Espensen, leder af lokalpolitiet i Aarhus V., imam Abdul Wahid Pedersen, Sten-Schaumbürg-Møller, juraprofessor ved Aarhus Universitet og viceborgmester i Aarhus Rabih Azad-Ahmad (R). Da en kvinde spurgte, hvad en muslimsk kvinde gør, hvis hun vil skilles, illustrerede det en problemstilling, der blev aftenens altoverskyggende tema.

Imam Abdul Wahid Pedersen, foreslog et islamisk råd, der kan validere domstoles afgørelser, så de også gælder under islamisk lov, og de andre paneldeltagere var åbne for ideen.

»Mægling er en fantastisk institution, som bliver brugt i mange samfund. I Danmark blandt andet ved voldgiftssager, hvor parterne frivilligt finder en aftale, der er bindende. Sådan noget så jeg gerne, man kunne etablere på mere regulær basis,« sagde han og pegede som eksempel på skilsmisser, hvor parterne er i tvivl om, hvorvidt de nu også er skilt efter islamisk lov.

»Så ender sagen på mit bord. Men jeg er bare en gammel flipper fra Rodskov, der sidder som en halvstuderet stodder i en sidegade på Nørrebro. Hvilke kompetencer har jeg til at løse det? Vi burde have en slags voldgift i Danmark med imamer, og folk med sociale og juridiske kompetencer, der kan rådgive og dømme i den slags sager. Det er ikke gennemtænkt - det er en bold jeg kaster på banen, som vil møde meget stormvejr,« erkendte han.

Men imamen afslørede, at han forestiller sig en øst- og en vestafdeling med 23-30 personer.

»Organet skal ikke kunne gå imod en myndighedsafsagt handling, men det skal kunne støtte den. Det er, hvad mange søger, og jeg ved, det findes i England.«

Juraprofessor ved Aarhus Universitet, Sten Schaumbürg-Møller, var ikke afvisende.

»Jeg kan sagtens se, at man kan finde en løsning, hvor folk får anerkendt f.eks. deres skilsmisse et andet sted,« sagde han.

Det sker jævnligt i Aarhus V., at dansk lov kombineres med skrevne og uskrevne love. Som konfliktløsning, sociale normer fra forskellige kulturer og islamisk sharia. Men det er ikke unikt for Gellerup, understregede han.

Læs mere om sagen i dagens udgave af Århus Stiftstidende

Imam: Islamisk råd skal støtte domstolene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce