Kom med bag facaderne blandt nogle af de mere end 200 virksomheder, der har adresse på Strandvejen og Jægergårdsgade på Sydhavnen i Aarhus. Følg med på kortet i bunden af denne artikel.
Engang var der stort slagteri og kvægtorv, kulhavn, kalkværk, saltsyderi og gasværk. Sydhavnen i Aarhus har været et stort industriområde med få, store aktører.
Der sker stadig en masse bag den facade, der vender ud mod Jægergårdsgade og Strandvejen i Aarhus. De rå bygninger og omgivelser er blevet et område for udvikling, hvor gode ideer bliver prøvet af, og hvor aktørerne påvirker og inspirerer hinanden i udviklende fællesskaber. Den særprægede frokostrestaurant Kohalen er stadig en kulørt del af det.
Det ser lidt klondykeagtigt ud. Men der er mening med galskaben, og der er et fællesskab, en forening, som arbejder på at bevare området og udvikle det. Den vil skabe muligheder, der stemmer med de behov, de stadigt flere iværksættere og kreative producerende har.
Men hvem er egentlig i området? Hvis man ikke lige bevæger sig derned, er det stort set umuligt at få indtryk af det.
Vi har kigget bag facaden og har over en række lørdage i billeder og lidt tekst udpeget nogle af de mennesker, der er typiske for Sydhavnen.
Vi kan langt fra give et fyldestgørende billede, men vi kan give indtryk af, hvad de sorte og tunge industrifabrikker og maskiner er blevet afløst af.
Uden at nævne alle kategorier, kan vi fortælle, at på Sydhavnen er mange genrer repræsenteret, for eksempel arkitektur, design, projektbureau, lyd af mange slags, slagteri, emballage, tv, film, kunstnere, cykelskabere, komponister, restaurant, snedkeri og fællesskab for psykisk sårbare.
På kortet herunder repræsenterer hvert ikon en lille historie fra en af adresserne på Sydhavnen.
Alle portrætterne i serien er fotograferet af Preben Stentoft, der naturligvis også har atelier i Sydhavnen.