Journalist om århusiansk kriminalgåde: Det drab har alt

Lock-Hansen parret boede i en velhavervilla i et kvarter, hvor cremen af det aarhusianske borgerskab boede dengang. Dét, blandt mange andre af sagens ingredienser, er med til at gøre drabet på Marie Lock-Hansen fascinerende så mange år efter, mener tidligere tv-direktør og kriminalreporter Peter Kramer. Privatfoto fra Århus Stiftstidende arkiv

Journalist om århusiansk kriminalgåde: Det drab har alt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det 50 år gamle mord på Marie Lock-Hansen har alle de ingredienser, der skal til at skabe evig fascination. Det mener tidligere tv-direktør og prisbelønnet kriminalreporter Peter Kramer, der som ung journalist dækkede drabet.

Højbjergmordet: Der er mange gode grunde til, at drabet på Marie Lock-Hansen 10. november 1967 i Højbjerg har affødt stribevis at bøger og teorier om både motiv og drabsmand.

- Den sag har simpelthen alt til at pirre nysgerrigheden og fantasien, siger Peter Kramer, tidligere direktør på TV 2 Østjylland og før da kriminalreporter på flere medier og modtager af Retspolitisk Forenings hæderspris for sin dækning af Blekingegade-sagen tilbage i 1990.

- Det er på alle måder et utroligt drab med en bunke forrygende ingredienser. Det er sjældent, drab i Danmark foregår i high society-miljøer, men det var tilfældet her, ovenikøbet i en mondæn rigmandsvilla, der ligger i det kvarter, hvor cremen af de århusianske borgerskab boede dengang. Det sker ved højlys dag, og drabsmanden forsvinder ud i det blå på Oddervej, en af byens mest befærdede veje. Forinden havde han stået ansigt til ansigt med et øjenvidne, familiens hushjælp.

- Alligevel er drabet den dag i dag uopklaret. Det i sig selv rummer sin egen fascination, fordi næsten alle drab i Danmark bliver opklaret, som regel inden for et år - nu er der gået 50 år uden en opklaring, siger Peter Kramer, der dækkede Højbjergmordet i sin tid for Ekstra Bladet og i dag bor i Højberg ikke langt fra drabshuset.

Han kender de mange bøger og ikke mindst de mange teorier om drabet:

- Der har været frit spil for fantasterier. Men når man koger det hele ind, står vi tilbage med en faktuel kendsgerning: en kvinde blev dræbt, og vi ved stadig ikke af hvem og hvorfor. Det spændende er, at teorierne, hvor utrolige nogle af dem måtte forekomme, en for en godt kan passe.

Det er på alle måder et utroligt drab med en bunke forrygende ingredienser. Det er sjældent, drab i Danmark foregår i high society-miljøer, men det var i høj grad tilfældet her.
Peter Kramer, tidl. tv-direktør og kriminalreporter
Højbjergsagen har alle ingredienser  til at pirre nysggerrigheden og fantasien, mener Peter Kramer, tidligere tv-direktør og kriminalreporter. Akrivfoto: Kim Haugaard
Højbjergsagen har alle ingredienser til at pirre nysggerrigheden og fantasien, mener Peter Kramer, tidligere tv-direktør og kriminalreporter. Akrivfoto: Kim Haugaard

Dygtige efterforskere

Mange af bøgerne rummer lammende kritik af politets efterforskningsarbejde. Men selv om Peter Kramer ikke ligefrem har taget sin uddannelse inden for diplomatiet, men tværtimod er kendt for en stærk kritisk pen, ikke mindst rettet mod politiet, deler han ikke den opfattelse.

- Jeg har i hvert fald ikke grundlag for at kritisere efterforskerne. Jeg har i mit journalistliv været tæt på de mennesker, der var på sagen fra begyndelsen - kriminalchef Jørgen V. Iversen, kriminalkommissæren Preben Nibe og i nyere tid politikommissær Mogens Brøndum. Dygtige, fortræffelige politifolk alle sammen. For slet ikke at tale om den exceptionelt dygtige leder af rejseholdet dengang, Jørgen Schütter.

- De har alle haft et indædt ønske om at få sagen opklaret og gjort alt for, at det skulle lykkes. Det gjorde det bare ikke, og det er selvfølge en af grundene til, at så mange mennesker drages af sagen så mange år efter, siger Peter Kramer.

Journalist om århusiansk kriminalgåde: Det drab har alt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce