Kædebutikker, nej tak: Latinerkvarteret samler underskrifter

Der er hyggeligt i Latinerkvarteret, og lørdag er der høstfest. Her et indtryk fra Volden. Foto: Flemming Krogh

Kædebutikker, nej tak: Latinerkvarteret samler underskrifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ved høstfest lørdag 29. september samler forretninger og beboere underskrifter for at sikre, at det gamle kvarter i Aarhus bliver bevaret og ikke bliver invaderet af kædebutikker.

AARHUS: Når Latinerkvarteret i Aarhus lørdag 29. september holder høstfest, bliver der igen slået et slag for, at området bliver bevaret, som det er.

Der er stadig nervøsitet hos handlende og beboere i området for, at gaderne skal ændre karakter, efter at Anders Holch Povlsen, ejeren af Bestseller, har købt mange af ejendommene gennem selskabet Byliv.

- Vi har intet imod Anders Holch Povlsen. Vi vil bare gerne have en garanti for, at området ikke ændrer karakter. At den bevarende lokalplan bliver respekteret. Og at kædebutikkerne ikke rykker ind. Vi har netop set et eksempel i Volden 27 på, at der er lavet ændringer, uden at nogen har orienteret os i Latinerforeningen først. Det var vi ellers blevet lovet, siger Christine Riekehr Møller, der i 17 år har drevet forretningen "byCRM" i Volden 10-12 og er i bestyrelsen for foreningen. Mere om det senere.

Ved høstfesten kan folk komme med æbler og få dem lavet til most. Der bliver uddelt efterårssupper fra flere cafeer og restauranter i området, og man kan smage svampe og høre om dem. Der bliver også musik og boder med alt fra retroplanter til smagsprøver af te. I Guldsmedgade er der kaninhop, kål og musik.

Christine Riekehr Møller foran sin forretning
Christine Riekehr Møller foran sin forretning "byRCM" i Volden 10-12. Foto: Michael Svenningsen

Samler underskrifter

Og så bliver der samlet underskrifter. Både på papir og digitalt.

Det vil ske ved boder og i butikkerne. Frivillige møder op og taler med folk om området for at få deres navne på papir.

- Vi ønsker at overbevise Aarhus Kommune og omgivelserne om, at det her ikke kun er en sag for os i Latinerkvarteret. Det betyder noget for hele byen, at området bliver bevaret. Vi har allerede samlet næsten 1000 underskrifter, og vi booster indsamlingen ved høstfesten. Nogle frivillige har meldt sig til at hjælpe, men vi kan bruge flere, siger Christine Møller.

Anni Tilsted har meldt sig til at samle underskrifter.

- Jeg bor i området ved Storcenter Nord, og når jeg tager til Aarhus' centrum, ender jeg altid i Latinerkvarteret. Det er et helt specielt område, som er værd at bevare, men det er ok at modernisere med respekt for det bestående. Strøget er et af de kedeligste, jeg kender. Der er for mange kædebutikker, men Latinerkvarteret har sin egen stil, og ejerne står selv i butikkerne, siger Anni Tilsted, der koordinerer det frivillige arbejde.

Tre punkter

Latinerforeningen vil have folk til at skrive under på disse tre punkter:

1. Foreningen Latinerkvarteret bør informeres om alle byggesager i Latinerkvarteret.

2. Foreningen Latinerkvarteret skal have indsigt i og meddelagtiggøres, hvis der gives dispensationer til lokalplanen fra 2010 i Latinerkvarteret.

3. Der skal etableres en overordnet bevaringsplan for Latinerkvarteret.

Klaus Sommer Paulsen har boet i området siden 2005, og han understreger, at usikkerheden om, hvad der sker, er det værste.

- Beboere og forretningsfolk er usikre på, om der foregår noget, de ikke hører om, og at de pludselig bliver overraskede af ting, der skal laves. Hvad er planen, eller er der ingen plan for området, spørger han i lighed med kvarterets øvrige indbyggere.

- Vi savner transparens, gennemsigtighed. Vi kan se, der sker noget, men hvad er det? Måske er det kun et spørgsmål om kommunikation. Området tiltrækker gæster, og det er fint, men huslejerne må ikke blive så høje, at butikkerne ikke har råd til at være her. Så vil gaderne miste deres særpræg. Sjælen skal vi bevare, og området er mere unikt end mange er klar over, siger Klaus Sommer Poulsen.

Kommunen er enig, men...

Tilbage til Volden 27.

- Under et møde med Anders Holch Povlsens virksomhed fik vi et løfte om at få besked, når huse skulle ændres. Det har vi ikke fået her, og vi ønsker en ret til indsigelse, hvis lokalplanen brydes. Nu skal Volden 27 udvides i baggården. Der kommer karnapper og altaner med glas, og bagtrappen bliver fjernet. Hører det et Latinerkvarter til? spørger Christine Møller.

Hun og Iben Leth fra naboforretningen har spurgt Aarhus Kommune og fået et skriftligt svar fra rådmand Bünyamin Simsek og forvaltningschef Luise Pape Rydahl.

De skriver, at de også mener, at der skal værnes om det særlige område og tilføjer, at Aarhus Kommune derfor har vedtaget en bevarende lokalplan for hele området, men når det handler om at beskytte området er der en lang række forhold, Aarhus Kommune ikke kan bestemme i forhold til private ejendomme.

- En kommune kan ikke regulere og sikre, at området kun består af unikke butikker og ikke kædebutikker. Huslejestigninger og renoveringer af ejendomme kan vi heller ikke regulere, skriver Simsek og Rydahl.

Latinerkvarteret
  • Latinerkvarteret er den nordligste del af det ældste Aarhus og er en del af Indre By. Det ældre og historiske område består af Badstuegade, Klostergade, Volden, Studsgade, Borggade, Rosensgade og Graven med Pustervig Torv som den ældre centrale plads.
  • Oprindelsen til navnet Latinerkvarteret er der delte meninger om. Nogle hævder, at Latinerkvarteret i Paris har været inspiration, mens andre giver bydelens høje alder og den gamle latinskole (nuværende Aarhus Katedralskole) grundlagt i 1195 som forklaring. Endvidere mener nogle, at kvarteret har haft sit navn siden 1940'erne, mens andre placerer navnet til 1960'erne.
  • Interesserede frivillige til høstmarkedet kan melde sig til på vrinsk@hotmail.com.
  • Underskrift kan gives her.

Få dispensationer

I svaret fra kommunen til Christine Møller står også, at der ikke er givet mange dispensationer i området.

- Lokalplanen håndhæves restriktivt. Sagen om Volden 27 er bedømt individuelt, og en dispensation i den kan ikke tages til udtryk for, at kommunen nu dispenserer i videre omfang fra lokalplanen. Baggården til Volden 27 er tæt bebygget, og der er reelt ikke et brugbart gårdrum. Ejeren har foreslået, at det lille rum mellem forhuset og bygningen bagved inddrages til en mindre udvidelse af butikken. Vi har vurderet, at det giver god mening. Og det er ikke udtryk for, at kommunen nu vil tillade større butikker andre steder i kvarteret. Udvidelsen er en del af en samlet istandsættelse af hele ejendommen. Det sker nænsomt og med respekt for den historiske bygning. Ombygningen vil forbedre den bevaringsmæssige stand, står der i svaret fra rådmanden.

Lokalplanen håndhæves

Simsek og Rydahl skriver videre:

- Vores vurdering er, at det er godt for kvarteret, at der sker istandsættelser. Når det vel at mærke sker med høj kvalitet og i respekt for de bevaringsværdige værdier.

Den bevarende lokalplan vil kommunen håndhæve.

- Men vi er forpligtede til at tage konkret stilling til ansøgninger om dispensationer og vurdere sagerne. Inden der tages stilling til dispensationer vil der være høring hos naboer, fællesrådet og Lokalt Kulturmiljøråd, skriver rådmand og forvaltningschef.

Anders Holch Povlsen har tidligere i et skriftligt svar til Jyllands-Posten forsikret, at ejendommene er købt for at bevare området. Han vil gennem selskabet Byliv sikre, at charmen i Latinerkvarteret ikke går tabt, men i stedet bevares som et levende sted med respekt for det historiske miljø.

Kædebutikker, nej tak: Latinerkvarteret samler underskrifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce