Kirkens Korshær tyvstartede jubilæum med bog-release

I anledning af Kirkens Korshærs 100 års jubilæum i Aarhus, var der søndag release på en bog om både fortiden, nutiden og fremtiden med Korshæren i Aarhus. Foto: Annelene Petersen

Kirkens Korshær tyvstartede jubilæum med bog-release

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag 16. april fejrer Kirkens Korshær dens 100 år i Aarhus. Søndag tog hundredvis af mennesker forskud på fejringen med først en gudstjeneste i Domkirken og derefter release af en jubilæumsbog.

AARHUS: Egentlig er det først mandag 16. april, at Kirkens Korshær for alvor kan fejre dens 100 års jubilæum i Aarhus.

Det afholdt ikke hverken frivillige eller brugere fra at tyvstarte jubilæet allerede søndag, hvor der først var gudstjeneste i Domkirken ved biskop Henrik Wigh-Poulsen og korshærspræst Morten Aagaard, og siden underholdning på Store Torv.

Hundredvis af mennesker var dukket op, for ikke blot var der som vanligt kaffe og kage, men også release af bogen "1918-2018 - Kirkens Korshær i Smilets By", der fortæller om Korshærens arbejde i både et historisk og et nutidigt perspektiv.

Bag bogen står journalist og forfatter Malene Fenger-Grøndahl, som også var til stede på Store Torv for at fremvise sin bog, som hun har brugt et års tid på at skrive. Til Århus Stiftstidende forklarede hun, at den røde tråd i bogen er at fortælle, hvordan Korshærens arbejde har ændret sig gennem årene, men også samtidig, hvilke lighedspunkter der er mellem før og nu.

- I begyndelsen tog man ud på værtshusene for at tale med de mænd, der drak ugelønnen op. I dag er arbejdet i høj grad blevet professionaliseret og der er for eksempel kommet stofindtagelsrum til, men alligevel er der en del, der er, som det altid har været. Måden at møde sine medmennesker på, og måden at være der for dem, der ikke har andre, fortalte hun.

Selvom der selvfølgelig er problemer i en stor by med mange udsatte, er Aarhus stadig Smilets By med en grænse for, hvor galt det trods alt kan gå.
Malene Fenger-Grøndahl, forfatter
Flere hundrede borgere var mødt op til først gudstjeneste og bagefter kaffe og kage. Foto: Annelene Petersen
Flere hundrede borgere var mødt op til først gudstjeneste og bagefter kaffe og kage. Foto: Annelene Petersen

Artiklen fortsætter under billedet

Forfatter Malene Fenger-Grøndahl har brugt et år på at skrive bogen og udtaler til Århus Stiftstidende, at hun blandt andet på grund af Kirkens Korshær er stolt af sin by og tryg ved at bo her. Foto: Annelene Petersen

Rummeligheden gjorde indtryk

Malene Fenger-Grøndahl har ikke blot brugt det sidste år på at studere Kirkens Korshærs århusianske historie for at kunne skrive sin bog. Hun har i høj grad også brugt tiden på at møde nutidens mennesker, brugere som frivillige, ude i den århusianske virkelighed på herberger, til gudstjenester og i dagligdagen på huset i Nørre Allé.

- Det er svært at udpege de største oplevelser undervejs, men jeg vil alligevel pege på to. Den ene var at tale med en tidligere landevejsridder, som flere gange græd under interviewet, når han talte om de frivillige, og om at de modtog ham på samme varme måde hver gang, uanset størrelsen på hans brandert. Det siger ikke bare noget om Kirkens Korshær, men også om den sårbarhed og menneskelighed, som vi måske ikke så ofte ser hos udsatte mennesker, mente hun.

I sit arbejde mødte forfatteren også unge misbrugere og unge hjemløse, som efterlod et enormt aftryk, fortalte hun.

- På et tidspunkt talte jeg med to, og den ene sagde, at vedkommende var mere tryg hos Kirkens Korshær end ved sin egen familie, og den anden, at hun altid blev mødt med et smil uanset hvad. Det havde været afgørende for dem begge i forhold til at komme videre og udvikle sig i den retning, de gerne ville.

Malene Fenger-Grøndahl slog fast, at hun med blandt andet de to yderpunkter af brugere opdagede, hvor meget Kirkens Korshær egentlig kan rumme.

- Det meget bevægende at opdage, for det er med til at gøre Aarhus til den by, den er, og selvom der selvfølgelig er problemer i en stor by med mange udsatte, er Aarhus stadig Smilets By med en grænse for, hvor galt det trods alt kan gå.

Fejringen af Kirkens Korshærs 100 års jubilæum fortsætter mandag 16. april med afsløringen klokken 14 af et nyt gavlmaleri af kunstneren Peter Birk i gården i Nørre Allé 25.

Klokken 15 går et optog med brugere, frivillige, ansatte og borgere fra Store Torv gennem Midtbyen og slutter på Rådhuset, hvor der fra klokken 17 indbydes til en festlig aften med musik, taler og mad.

Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen

Også et par af byens spidser var mødt op, her protektor for Kirkens Korshær i Aarhus, Karin Salling, i samtale med byens tidligere borgmester Thorkild Simonsen. Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen

Kirkens Korshær tyvstartede jubilæum med bog-release

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce