Klimaudfordring hos lokal familie: Køleskab med klimavenligt indhold

På kort tid kan Sophia og Jens Frovin Stampe Dahl stampe et grønt og klimavenligt måltid på benene i deres køkkeni Åbyhøj. Parret har fem børn tilsammen - men kun to hjemmeboende, hvoraf den ene er på efterskole. Foto: Flemming Krogh

Klimaudfordring hos lokal familie: Køleskab med klimavenligt indhold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En uges klimaudfordring med fokus på kost har ikke sat sig store spor hos Åbyhøj-familie.

AARHUS: Cykler er der flere af, men en privatbil kigger man forgæves efter, når man besøger den gule murstensvilla i Åbyhøj.

I huset bor Sophia og Jens Frovin Stampe Dahl, som begge har fokus på økologi og klimavenlighed. Hensynet til klimaet er en af grundene til, at parret har fravalgt en privat bil.

- Jeg tager min cykel, når jeg skal på arbejde. Det er nemt, når man bor her, forklarer Sophia Frovin Stampe Dahl.

Hendes mand arbejder i en sparekasse i Randers. Her udgør en tur med bybus og en X-bus den daglige transport.

Det er ganske naturligt for de to at tænke i grønne baner. De har de gjort i mange år. I klimavenlige transportformer men også i deres køkken, hvor de laver mange grønne retter.

- Vi har to til tre kødfri-dage om ugen. Vi gør meget ud af at lave lækker vegetarmad, så det ikke kun bliver en erstatning for kød. Ellers er det ofte fisk eller kylling, som står på menuen sammen med en masse grøntsager. Men indimellem spiser vi også okse- og svinekød, siger Jens Frovin Stampe Dahl, som deltager i projektet Walk the Green Talk, sammen med sin familie i denne måned.

Klogere på klima

Ved at deltage i den lokale klima-challenge i marts håber parret på at blive klogere på emner, der handler om at leve klimavenligt. De ti kost-udfordringer, som parret modtog på forhånd, har ikke ændret familiens levevis i særlig grad.

- Principperne i de ti kostudfordringer lever vi nærmest efter til daglig. Punktet med at udskifte almindelig mælk med havremælk, bruger vi i forvejen. Vi laver det dog ikke selv, som man foreslår i udfordringen, men det kunne være vores næste justering, funderer Sophia Frovin Stampe Dahl.

Emballage er det emne, som parret har sværest ved at få til at fungere, hvis man tager et klimavenligt synspunkt.

- Er det en god idé at købe agurk i plastic? Hvordan balancerer CO2-regnskabet på den handling, når agurker holder sig bedre ved at blive pakket ind i plastik? Det håber jeg på at få svar på i løbet den måned, hvor vi deltager i Walk the Green Talk, siger Jens Frovin Stampe Dahl.

- Det er også svært at handle ind, hvis man skal undgå en masse emballage i plastic. Nogle steder kan man købe varer, der ikke er i plastikemballage, men hvordan påvirker det hygiejnen? Det er jeg usikker på, supplerer Sophia Frovin Stampe Dahl.

Madplan er en hjælp

Uanset hvilke spørgsmål der dukker op, er de glade for at være med i klimaudfordringen. At den første uge med fokus på kost ikke har ændret det store i den daglige husholdning i parcelhuset, betyder mindre. Her har parret også to teenagere at tage hensyn til. Tvillingerne Tore, som dog er på efterskole, og Holger, sætter begge pris på kød til aftensmaden.

Faste madplaner er Åbyhøj-parrets bedste bud på at indføre grønne principper i den daglige madlavning. Familien undgår madspild ved at bruge resterne fra ugens indkøb til at lave wokretter eller suppe den sidste dag i ugen.

- Ved at have madplaner kan jeg overskue, hvad vi spiser. Det er en måde at tjekke, om vi får de sunde retter, som vi bør, siger Sophia Frovin Stampe Dahl, der sammen med sin mand ser frem til næste uges udfordring, hvor overskriften er forbrug.

Klimaudfordring hos lokal familie: Køleskab med klimavenligt indhold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce