Kom med i arkivet: Da Inger Støjberg forsvarede tildækkede kvinder

Kvinden her var på forsiden af Stiften 3. april 2009. Årsagen var, at en buschauffør havde nægtet at tage hende med i bussen, fordi hun var for tildækket - og det blev betragtet som diskrimination.

Kom med i arkivet: Da Inger Støjberg forsvarede tildækkede kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

E-AVIS: Århus Stiftstidendes digitale arkiv, som abonnenterne også har adgang til, rummer en guldgrube af artikler, der ofte kan sætte dagens debat i perspektiv. Vi har set på, hvad der var på dagsordenen i begyndelsen af april for 10, 25 og 50 år siden.

2009 - Undskyld fra Arriva til afvist kvinde
For 10 år siden. Kvinden på billedet kunne ikke komme med bussen, fordi chaufføren fandt hendes tørklæde for tildækkende. Foto: Jens Thaysen

Onsdag 1. april kunne Århus Stiftstidende fortælle, at Arriva havde givet en muslimsk kvinde en undskyldning, fordi en af selskabets chauffører to dage i forvejen havde afvist kvinden, da hun var iført tørklæde. Han henviste til maskeforbud og til, og at han var utryg ved situationen.

Arriva havde tidligere haft en lignende sag, hvor det endte med, at chaufføren blev fyret, men i 2009 slap han med en advarsel.

Det er kun 10 år siden, at Arriva var ude med undskyldningen, alligevel må læsere af artiklen føle, at det er flere generationer siden, når de politiske reaktioner på sagen læses.

Se blot hvad Venstres daværende politiske ordfører mente om sagen dengang:

- Diskrimination af værste skuffe, sagde Venstres politiske ordfører Inger Støjberg om sagen.

Hun mente, at privatpersoners beklædning er et privat anliggende og en frihed, man skal værne om. Hun vil bekæmpe enhver form for diskrimination.

- Det er helt uhørt, at en kvinde bliver smidt af bussen, fordi hun bærer tørklæde, sagde Inger Støjberg.

Hvilket lyder noget anderledes, end de meldinger som Inger Støjberg, der siden hen er avanceret til integrationsminister, udtrykker i dag.

1994 - Kompromisforslag om åens fritlægning
For 25 år siden.

I 1994 var fritlægning af Aarhus Å stadig kun noget, man snakkede om. Og som det altid sker, når der skal træffes beslutninger om at flytte bilerne væk fra en vej, en gade eller en boulevard, var debatten præget af dommedagsprofetier. For hvordan skulle det da gå med de stakkels handlende på Åboulevarden, hvis bilerne blev fjernet fra trafikåren?

31. marts 1994 kunne Århus Stiftstidende fortælle, at direktør Odd Sinding, der ejede Busgadehuset og var medejer og administrator af Sallings P-hus, havde lavet et kompromisforslag til fritlægningen af åen. Forslaget gik ud på kun at åbne det ene å-rør. Derved ville åen komme til syne, samtidig med at der stadig ville kunne køre biler i begge retninger på Åboulevarden.

- Ved pludselig at lukke denne livsnerve for trafik, ødelægger man mere end man gavner, var argumentet for at bevare trafikken på boulevarden.

De århusianere, der går en tur eller nyder en frokost på et af de mange udskænkningssteder langs med åen i 2019, er nok glade for, at kompromisforslaget ikke blev gennemført.

I stedet kan de så gøre sig klar til debatten om for eksempel den kommende etape 2 af Aarhus Letbane, hvor de første profetier om, hvor galt det kommer til at gå, allerede er luftet. Som det ofte sker, når der bliver gjort forberedelser til store ændringer i byrummet.

1969 - Skattechok i forstæderne er aflyst
For 50 år siden.

Skatteprocenten er altid noget, der interesserer læserne. Tirsdag 1. april kunne Århus Stiftstidende berolige læserne, der var bange for en stor stigning, med at skatten blev holdt nogenlunde i ro. Et skattechok - som avisen kaldte det - havde ellers været frygtet på grund af voldsomme stigninger i kommunernes udgifter for finansåret 1969-70.

Kommuneskatteprocenten var herefter 11,7 i Åby, 12,0 i Viby, 12,9 i Aarhus og 15,2 i Brabrand-Årslev.

I Holme-Tranbjerg og Vejlby-Risskov skulle procenten først fastsættes en uge senere, men forventningen var at den kunne holdes nogenlunde på samme niveau som året før, hvor der blev betalt henholdsvis 11,3 og 12,5 procent.

Søg selv - sådan kommer du i arkivet

Som abonnent på Århus Stiftstidende har du også adgang til dagens e-avis. Og når du er inde på den kan du bladre tilbage i samtlige de aviser, vi har udgivet i bladets 225-årige historie. Samtlige er skannet ind og ligger som e-aviser.

Du kan både finde frem til en bestemt avis ved at søge på datoen.

Men du kan også søge artikler om bestemte emner eller personer frem i både artikler og annoncer. Hvis du vil det, så kan vi anbefale at være specifik i søgningen. Hvis du for eksempel søger på Ceres Top, så får du alle de sider, hvor afarter af ordene Ceres og Top optræder. Det kan være Ceres i en annonce og en artikel om Pontoppidan på samme side. Så prøv med citationstegn "Ceres Top" i stedet - så søger den kun på den eksakte formulering.

Hvis du gerne vil kigge med i arkivet men ikke har adgang, så er indgangsbilletten såre billig: For 49 kroner kan du prøve avisen og søge ubegrænset i arkivet i en måned. Se mere om tilbuddet på stiften.dk.

Kom med i arkivet: Da Inger Støjberg forsvarede tildækkede kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce