Kommunen: Entreprenør manglede tilladelser til arbejdet ved revnet hus

Ifølge Aarhus Kommune havde HT Højgaard ikke tilladelse til en del af det arbejde, der er udført på nabogrunden til Vestergade 69. Foto: Jens Thaysen

Kommunen: Entreprenør manglede tilladelser til arbejdet ved revnet hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vestergade 69 slår revner og beboerne er evakueret fra ejendommen. Nu påpeger Aarhus Kommune, at MT Højgaard ikke havde de nødvendige tilladelser til arbejdet.

AARHUS: Det skulle pludselig gå stærkt, da beboerne i Vestergade 69 onsdag 30. januar blev evakueret, fordi der var risiko for, at deres ejendom ville styrte sammen.

Vestergade 69 er nabo til det gamle hovedbibliotek, som i disse år gennemgår en meget omfattende renovering. Om det er nedbrydningen af hovedbiblioteket og det efterfølgende arbejde på grunden, der er årsag til, at Vestergade 69 begyndte at slå revner, er endnu ikke fastslået.

Men det arbejde, der kan vise sig at være årsag til skaderne på Vestergade 69, burde slet ikke være begyndt, påpeger Aarhus Kommune. Ifølge kommunen havde MT Højgaard, der er entreprenør på byggeriet, ikke de nødvendige tilladelser til arbejdet på nabogrunden. Byggeriet er delt op i etaper og tilladelserne til at gå i gang med tredje etape, der handler om arbejde tæt på nabogrunde og arbejde med fundering af grunden, var ikke givet.

Tilladelsen til byggeriet kan ikke gives før den nødvendige dokumentation ligge hos kommunen.

- Og det gjorde den ikke, og derfor har bygherren naturligvis ikke fået tilladelsen, siger Ann Hamborg, der er chef for Byggeri hos Teknik og Miljø, Aarhus Kommune:

- Og byggeriet kan ikke fortsætte før den nødvendige dokumentation er sendt ind til kommunen og efterfølgende godkendt.

Hovedbiblioteket
  • Bygherre: Biblioteksparken A/S
  • Rådgiver: NorCap Development
  • Entreprenør: MT Højgaard
Foto: Jens Thaysen
Foto: Jens Thaysen

Tillid til bygherre

Århus Stiftstidende har flere gange forgæves henvendt sig telefonisk til Jens Winther, der er direktør for NorCap Development og rådgiver for Biblioteksparken A/S.

Han udtalte dog torsdag til fagbladet Dagens Byggeri, at han mener, at de fornødne tilladelser - til det arbejde, der indtil videre er udført - er i hus. Han fortæller samtidig, at kommunen kort forinden også var forbi byggepladsen.

- Der skete præcis det samme på pladsen, som der gjorde sidst, og her bad kommunen os ikke om at stoppe. Jeg har drøftet meget med entreprenøren (MT Højgaard, red.), som heller ikke genkender, at pladsen skulle være blevet lukket af andre grunde end revnerne i nabobygningen, siger Jens Winther til Dagens Byggeri.

Men at kommunens folk ikke stoppede byggeriet, da de var der tidligere, betyder ifølge Ann Hamborg ikke, at alt var i orden på det tidspunkt.

Hun minder om, at der i den grad er gang i byggeriet i Aarhus i disse år, og kommunens sagsbehandlere har så mange sager, at de ikke kan vide alt, hvad der foregår på byggepladserne.

- Vi kører ikke gade op og gade ned for at tjekke, om alt er overholdt. Vi kan ikke overvåge alt og vi har tillid til at diverse bygherrer overholder reglerne. Derfor reagerer vi ofte først, når vi får en henvendelse om, at noget er galt, siger Ann Hamborg.

- Vi ville også have stoppet byggeriet, hvis vi havde vidst, at de var begyndt at bygge. Nu hørte vi det først, da skaden var sket, siger Ann Hamborg.

Det blev Aarhus Kommune opmærksom på, da beboerne i ejendommen i Vestergade fortalte, at væggene slog revner, puds faldt ned og døre pludselig ikke kunne lukkes - sandsynligvis fordi noget var blevet skævt i ejendommen.

Vestergade blev spærret af, da der opstod frygt for, at ejendommen i nummer 69 skulle styrte sammen. Foto: Jens Thaysen
Vestergade blev spærret af, da der opstod frygt for, at ejendommen i nummer 69 skulle styrte sammen. Foto: Jens Thaysen

En misforståelse

Jens Winther mener ifølge Dagens Byggeri, at der er tale om en misforståelse.

- Der er helt sikkert sket en misforståelse, for der er både en grave/støbe-tilladelse og en byggetilladelse, og her er der forskellige vilkår. Det er heller ikke alt materiale, der skal fremlægges endnu, og det er noget, vi skal have afklaret med kommunen i nær fremtid, siger Jens Winther til fagbladet.

Ann Hamborg tror i øvrigt ikke, at MT Højgaard bevidst har brudt betingelserne.

- Man kan nemt overse noget i forbindelse med den slags sager. Og det har MT Højgaard, fastslår hun.

Kommunen: Entreprenør manglede tilladelser til arbejdet ved revnet hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce