Kunsthallen har fået rusketure og knubs

Kunsthal Aarhus ligger smukt i J. M. Mørks Gade 13, tæt på kunstmuseet Aros og Dansk Banks finanssæde på Åboulevarden. Nu er indgangen flyttet. Foto 2015: Kunsthal Aarhus

Kunsthallen har fået rusketure og knubs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Men der er brug for den i det århusianske økosystem for kunst, mener kunstnerisk direktør Jacob Fabricius.

AARHUS: Kunsthal Aarhus har haft en omskiftelig tilværelse i sine 100 år og har tilmed haft andre navne. Ikke desto mindre har Aarhus brug for sin kunsthal.

- Den er en del af hele byens økosystem for kunstnerisk virke, siger Jacob Fabricius, der er kunsthallens ret nye kunstneriske direktør.

- Kunsthallen har fået rusketure og knubs, men sammen med museerne er den en vigtig del af økosystemet med kunstskoler og akademi, græsrødder, atelierer, kunstudstillingssteder og gallerier, mener Jacob Fabricius, der kom hertil med international erfaring.

Han synes, at kunsthallen både skal have traditionelle udstillinger og bryde rammerne ved at skabe diskussioner og være motor og affyringsrampe for ideer og kunstneriske udtryk. Som nu med 100 års parfumen, som bliver præsenteret på jubilæumsdagen.

- Vi husker ting på mange måder, på det visuelle, på lyde og på dufte, og derfor parfumen, siger Jacob Fabricius.

- Kunsthallen har været under radikal udvikling i de 100 år og har haft flere funktioner som bygning, men den er stadig væsentlig for byen, siger Fabricius.

Sådan fejres 100 året
Kunsthal Aarhus fejrer 100 året med jubilæumsudstilling, kunstobjekter, publikation, performances samt lancering af Aarhus-parfumen 100.Selve jubilæumsfesten finder sted 28. september kl. 14.00-17.30 og alle er velkomne.

Et telt på gårdspladsen danner ramme om jubilæumsfesten, hvor en række inviterede kunstnere bidrager til festlighederne med kager, sange, taler, flag, musik m.m. Deltagende kunstnere: Nat Bloch Gregersen & Matilde Mørk, Jette Gejl, Lea Guldditte Hestelund & Frama, Bodil Nielsen, Olof Olsson, Henrik Plenge Jakobsen.

I forbindelse med jubilæumsfesten indvies desuden to nye værker i kunsthallens park af henholdsvis FOS og Nat Bloch Gregersen & Matilde Mørk.

I kunsthallens caféområde åbner jubilæumsudstillingen 100' med nye og ældre værker. Oplev kunstnere som; Franciska Clausen, Bodil Nielsen, Hanne Nielsen & Birgit Johnsen, Jesper Rasmussen, Olaf Rude, Jan Skovgård.

Under jubilæumsfesten lanceres Aarhus-parfumen 100, der sælges i et begrænset antal på 300 flasker.

Plakatmuseet

Helen Lykke Møller var leder af kunsthallen - dengang hed det inspektør - i 20 år fra 1987 til 2006, i det, hun betegner som "sit livs job".

- Der er noget særligt over stedet og bygningerne. Lyset falder ned fra loftet. Først i tilbygningerne kom der vinduer. Der er harmoni i rummene med længde og bredde, og kunstnerne har altid elsket stedet. Nu er der kommet et nyt publikum, yngre folk med tilknytning til universitetet. Det er et andet liv, og det er godt, tiderne skifter jo, men der mangler et udstillingssted for gode, lokale kunstnere, siger Helen Lykke Møller.

Hun husker, da det buede rum blev bygget til i 1993 for at skabe plads til Plakatmuseet, og senere kom underetagen, da Kunstnernes Hus i Saltholmsgade blev lukket og pengene fra salget af det blev brugt til byggeriet.

Plakatmuseet kom ind, fordi kunstneren Peder Stougård stod med sine meget store samling på omkring 300.000 plakater og der ikke længere var plads til dem på Åby Bibliotek. De var i kunstbygningen, som stedet hed dengang, indtil Den Gamle By overtog samlingen i 2009.

- Vi holdt fem udstillinger om året i kunstbygningen og omkring 1000 store og små landet over på et år, fortæller Peder Stougård, der forærede sin samling til museet. I dag består den af cirka 400.000 plakater.

Joasia Krysa var en dynamisk direktør og er nu ansat i Liverpool. Hun ville bygge en ballonbro fra kunsthallen til kunstmuseet Aros og fik penge af Nordea-fonden til det. Her peger hun på stedet sammen med fondens direktør Henrik Lehmann Andersen. Projektet er skrottet. Foto 2014: Hans Petersen

Mødested for kunstnere

Bodil Sohn er en af de århusianske kunstnere, som ofte kommer i Kunsthal Aarhus.

- Den er et betydeligt sted i byen og meget mere end et sted for udstillinger. Der er artist talks og arrangementer. Det er et inspirerende sted, og vi kunstnere bruger det også som mødested i forbindelse med ferniseringer, udstillinger og events. Her møder vi også kunstnere fra andre steder i landet og udlandet, siger Bodil Sohn.

Hun er medlem af kunstnergruppen Guirlanden, som tidligere udstillede fast årligt i Kunsthal Aarhus.

- Sådan er det ikke mere. Nu er det open calls, hvor alle kan være med, og det er helt i orden. Sådan er tiden, og kunsthallen gør det godt og viser spændende ting, siger Bodil Sohn.

07 KULT Guirlanden 6
Guirlanden udstiller
Foto: Kim Haugaard 05012006
Bodil Sohn er med i Kunstnersammenslutningen Guirlanden, som tidligere havde fast årlig udstilling i Aarhus Kunstbygning. Foto 2006: Kim Haugaard

01 KULT Plakater 1a2
Århus kunstbygning
Foto: Dan Jakobsen
990427
En stribe af Peder Stougårds tusindvis af plakater udstillet i rotunden i Kunsthal Aarhus. Foto 1999: Dan Jakobsen

Rotunden var tænkt til et sted for udstilling af skulpturer. Foto: Kunsthal Aarhus

0107kun årHUS 3. ceh
txt: liSBETH
Der har også været værker udstillet på bygningerne som her. Foto: Kunsthal Aarhus

04 KULT Kunst 1a2
Ny leder af Kunstbygningen
Foto: Axel Schütt
03102005
Thorsten Sadowsky blev leder af Kunstbygningen i 2005. Foto 2005: Axel Schütt

Udnævnelse af ny kunstfaglig leder
Jacob Fabricius
Jacob Fabricius er kunstfaglig leder af Kunsthal Aarhus i dag. Foto: 2015: Kim Haugaard

Kunsthallen har fået rusketure og knubs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce