Kurt kom forbi: Vejen til et bedre liv i lejlighederne

Kurt Leth besøger Thomas Lipsky i Stenkildeparken i Viby. Foto: Axel Schütt

Kurt kom forbi: Vejen til et bedre liv i lejlighederne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Boligforeningen Alboa hyrede tv-manden Kurt Leth til at komme forbi beboerne i håb om et bedre fællesskab.

AARHUS: Bor du godt i din lejlighed, og får du nok ud af naboerne og området, du bor i?

Det spørgsmål og flere til vil Boligforeningen Alboa i Aarhus have besvaret, og den er godt i gang.

- Vi har haft tv-manden Kurt Leth til at besøge beboerne i mange af vores opgange i fem afdelinger i Alboa, som står for Almen Boligorganisation Aarhus, siger direktør Svend Erik møller.

Det drejer sig om fem afdelinger i etageejendomme i det sydlige Aarhus: Byvangen, Kjærslund, Vårkærparken, Byagerparken og Stenkildeparken.

- Jeg har forsøgt at hente ideer til bedre naboskab og besøgt 24 opgange og 150 mennesker, siger Kurt Leth, som de fleste kender fra TV2 Østjylland-udsendelsen "Kurt kom forbi" og dens pendant i TV Syd "Kaffe med Kurt".

Her får Bente Dreisig besøg i Vestergårdsparken i Viby. Pr-foto
Her får Bente Dreisig besøg i Vestergårdsparken i Viby. Pr-foto

Som ringe i vandet

- Der har været syv opgangsmøder og større møder, hvor folk fra vores afdelinger har truffet hinanden. Hvad der kommer ud af det, må tiden vise. Men gode ideer er bragt rundt om for eksempel sommerfester og -ture, gåture og grillaftener, siger Svend Erik Møller og fortsætter:

- Jeg ser det som et "ringe-i-vandet-projekt", hvor jeg håber, vi har skubbet til, at det gode liv kan brede sig.

Svend Erik Møller nævner som et eksempel, at man vil give nye beboere en håndsrækning ved, at afdelingsformanden møder op og siger godaw og velkommen.

- Det er vigtigt, at folk opdager, at vi er her for hinanden, og at vi er parat til at hjælpe hinanden, selv om tidsånden handler om, at vi er mere optaget af os selv, siger Svend Erik Møller.

Fællesskab

Boligforeningen har en overrepræsentation af folk uden job, enlige og førtidspensionister.

- Deres liv bliver bedre, hvis de kender nogen og kommer ud blandt andre, og jeg synes, vi kan gøre en hel del ved at vise interesse for andre. Alt for mange passerer hinanden og hilser ikke, måske fordi de er bange for hinanden, siger Svend Erik Møller, der valgte Kurt Leth til jobbet, fordi han har mange års erfaring i at ringe på døren hos folk.

Møller kan allerede nu sige, at ét begreb går igen alle steder, når det handler om at skabe gode miljøer.

- Det er fællesskab, at vi hjælper hinanden og tager os af hinanden og interesserer os for hinanden, siger Svend Erik Møller.

Lukkede døre blev åbnet

Kurt Leth mødte ikke uvarslet op. I forvejen var der hængt plakater i opgangene med besked om, hvornår Leth ville ringe på dørklokken.

- Det var spændende og meget forskelligt at møde de mange mennesker. Nogle er velfungerende, nogle enlige, nogle ensomme, nogle gamle, nogle svage, nogle psykisk sårbare og nogle syge med brug for hjælp og indvandrerfamilier med forskellige skæbner - i nogle af dem hjælper børnene forældrene med at oversætte sproget. Hos nogle ringede jeg på en ekstra gang eller to for at få dem med. Kun få ville ikke lukke op. De fleste har kunnet lide, at jeg spurgte til deres ve og vel og ville høre deres historie. Det har været lidt som mit gamle tv-koncept: Almindelige menneskers ualmindelige historie, siger Kurt Leth, der har formået at åbne døre, der før var lukkede.

Hjælp fra naboen

Boligforeningen Alboa har samlet det hele, også udsagn fra beboere.

Hanne Ovesen og Marianne Jensen har været naboer 12 år i Byagerparken i Beder, og de fik deres naboskab befæstet, da Marianne Jensen brækkede benet, og Hanne Jensen hver dag kom og spurgte, hvad hun skulle hjælpe med.

Preben Johansen og Birgitte Nielsen har boet 20 år i Byagerparken.

- Området har ændret sig meget. Her er masser af fællesskab og sammenhold, og vi kan bedre lide at bo her end i parcelhus, siger de, der gerne bruger tid på rejser. Og så er der fællesskab og åbenhed her, mener de.

Kurt kom forbi: Vejen til et bedre liv i lejlighederne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce