Kvinderne har overtaget Retten i Aarhus: Alle 13 dommere er nu kvinder

13 af 13 dommere ved Retten i Aarhus er kvinder. Det kniber dog lidt, jo længere op i systemet, man kommer. Foto: Axel Schütt

Kvinderne har overtaget Retten i Aarhus: Alle 13 dommere er nu kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ved Retten i Aarhus er alle 13 dommere nu kvinder. Selvom det er et ekstremt eksempel på den, så er det udtryk for en ligestillingstendens, siger juraprofessor.

AARHUS: Det er kvinderne, der bestemmer straffen, når der skal uddeles bøder, fængselsstraffe eller varetægtsfængslinger ved Retten i Aarhus. I hvert fald viser et kig på listen over dommer ved retten, at der udelukkende er tale om kvindelige navne. Det er udtryk for en generel tendens i domstolssystemet - nemlig at ligestillingen er på vej, selvom det går lidt langsomt, siger Michael Gøtze, der er professor i jura hos Københavns Universitet.

- Aarhus er et ekstremt eksempel på det, men samlet set er der kommet flere kvindelige dommere. Det går fint ved byretterne, men det går noget langsommere, når vi kommer længere op i systemet til landsretterne og højesteret, siger han.

Tallene over retterne viser da også et klart billede. I byretterne er 135 af dommerne kvinder, mens 93 er mænd. I højesteret er det helt omvendt, her er fordelingen 13-5 i mændenes favør. Og det er der, domstolssystemet stadig har en udfordring, siger Michael Gøtze, som har fulgt udviklingen med ligestilling i retterne over de seneste ti år.

- Man kan selvfølgelig sige, at problemet løser sig selv med tiden, selvom det går for langsomt, og Domstolsstyrelsen har også gjort en del for at få fokus på det. Men nogle steder i retssystemet er der altså stadig et stykke vej, siger han.

Det går fint ved byretterne, men det går noget langsommere, når vi kommer længere op i systemet til landsretterne og højesteret,
Michael Gøtze, professor i jura ved KU
Fordeling af kvinder og mænd ved de danske retter
De nyeste tal over dommere ved de danske retter er fra 1. april, hvor fordelingen så således ud:
  • Byretter: 135 kvinder, 93 mænd, svarende til 59 procent kvinder


  • Østre Landsret: 25 kvinder, 43 mænd, svarende til 43 procent kvinder


  • Vestre Landsret: 17 kvinder, 23 mænd, svarende til 45 procent kvinder
  • Højesteret: 5 kvinder, 13 mænd, svarende til 28 procent kvinder

Ligestilling handler om balance

I 1921 fik kvindelige jurister mulighed for at blive dommere, men først i 1939 kom de første kvinder ind på dommerbænkene.

Derefter skulle der gå 14 år mere, før den førset kvindelige dommer i Højesteret blev udnævnt i 1953. Siden da er det gået stærkt på jurastudierne, hvor der i dag står kvindenavne på langt over halvdelen af eksamensbeviserne.

- Den undskyldning, med at der ikke er kvinder nok, er i hvert fald svær at opretholde, som Michael Gøtze siger.

I 2007 var 5 af 13 dommere i Aarhus kvinder, i 2010 var 7 af 13 kvinder, mens det nu altså er alle 13 dommere, der er kvinder. Og selvom byretterne tager nogle gevaldige skridt i den rigtige retning, så er det ikke uden udfordringer, hvis overvægten af kvinder - eller mænd, for den sags skyld - bliver for stor.

- Man skal huske på at ligestilling går begge veje, og at det handler om balance. Samtidig skal domstolene skal jo afspejle samfundet. Hvis man har for stor overvægt af det ene eller andet køn, så kan det have betydninger for tiltroen til retten og give et skævt billede af den, siger Michael Gøtze.

Kvinderne har overtaget Retten i Aarhus: Alle 13 dommere er nu kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce