Lær dansk i bussen

Der var god kontakt mellem lærer og kursister på den 150 minutter lange bustur. Snakken gik om alt fra Skat til Muhammedtegningerne. Foto: Nina Hermansen

Lær dansk i bussen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sprogcentret Lærdansk Århus inviterer nydanskere på turistet bustur i Århus. De skal føle sig hjemme i den nye by.

»Kender I Skat? Lurpak? Tror I, Dronning Margrethe er den anden, fordi Henrik er nummer et?«

De ledende spørgsmål var mange, da sprogcentret Lærdansk Århus torsdag tog 50 kursister med på guidet bustur rundt til de store virksomheder i Århus og omegn. Her fik danskundervisningen et turistet præg.

Da sprogcentret for fem år siden gik igang med de 12 årlige busture, var ideen at vise kursisterne, hvor man kan arbejde i Århus. Men i dag har mange af deltagerne fået deltidsjob - og har ikke det store behov for at blive integreret på arbejdsmarkedet.

»Det er ikke så meget for at fortælle dem, at de kan få et andet job, men for at vise dem, at der er en vis dybde i stedet. Hvis de ved noget om stedet, kan de måske bedre identificere sig med det og føle sig hjemme,« forklarer Sten Bo Borg Pedersen, der er lærer på Lærdansk Århus og guide på busturen.

Pædagogik
Torsdagens kursister var en god blanding af nydanskere fra lande uden for Europa. Lande, hvor sprogstammen er en anden end den germanske. Derfor fortalte Sten Bo Borg Pedersen også om Århus og Danmark på en meget pædagogisk måde. Alt blevet skåret ud i pap.

»En virksomhed er et sted, hvor et menneske arbejder.«

En af de kursister, der var med på turen, var Rumæ Mølgaard fra Bangladesh. Hun har kun boet i Danmark i et år og otte måneder, men kunne alligevel godt formulere sig habilt på dansk

»Jeg vil gerne se hele Århus - og se den store havn. Jeg er med for at kigge på de store fabrikker, der laver cement og olie,« forklarede Rumæ Mølgaard, der dog også var på udkig efter et fast job.

»For tiden er jeg i praktik på en fabrik i Brabrand,« sagde kursisten, der tydeligvis nød at være på tur med sine klassekammerater.

150 minutters dansk
Foruden det lærerige ved turen fik kursisterne også en chance for at more sig. Der var hele tiden en god pingpong mellem lærer og kursister. Oplysende pingpong.

»Hvad hedder borgmesteren i Århus?« spurgte Sten Bo Borg Pedersen.

Der var en lille summen, før en af kursisterne råbte.

»Nicolai!«

»Ja, fantastisk. Nicolai Wammen,« sagde Sten Bo Borg Pedersen, mens kursisterne nøje smagte på det mærkelige ord - Wammen.

Efter to en halv times intensiv danskundervisning på bushjul, var der kun gab og brugte hoveder. Havnen, Brabrand Erhvervspark, Holme Industrikvarter, Viby, Tilst, Århus Nord og Marselisborg var besøgt.

»Jeg er træt,« lød det fra en passager bagest i bussen. Med god grund. Kursisterne havde set mere af Århus, end de fleste danske tilflyttere nok nogensinde kommer til.


Rumæ Mølgaard fra Bangladesh er for tiden i praktik, men leder efter et fast job. Busturen gav hende stor inspiration. Foto: Nina Hermansen
Rumæ Mølgaard fra Bangladesh er for tiden i praktik, men leder efter et fast job. Busturen gav hende stor inspiration. Foto: Nina Hermansen
Kursisterne fik en grundig introduktion til Smilets By. Foto: Nina Hermansen
Kursisterne fik en grundig introduktion til Smilets By. Foto: Nina Hermansen
Lærdansk Århus
Lærdansk Århus - tidligere Århus Sprogcenter - er et sprogcenter, der tilbyder udlændinge undervisning i dansk.

For tiden undervises 2159 kursister fra 116 nationer.

I forbindelse med skolens arbejdsmarkedsuge (uge 40) arrangeres busture, hvor kursisterne kommer på en guidet, dansk tur rundt i erhvervslivet i Århus.

På turen besøgte kursisterne: Trælastkompagniet, Containerterminal Nord, Studenterhuset, Honnørkajen, Mellemarmen, Århus Andel, DLG, Aalborg Portland, Nynäs, Århus Filmby, AAK, Multiterminalen, Vestas, Bulkterminalen, Containerterminal Øst, Den islandske forbindelse, Dalgas Avenue, Strandvejen, Mindeparken, Marselisborg Slot, Johnson Controls, Dansk Supermarked, Holme Industrikvarter, Mammen Emballage, Synscentralen, Tetra Pak, P. Madsen Rederi, Arla, TDC, Tulip, Danfoss, Jyllands-Posten, MiljøTeam Århus, Bazar Vest, Danisco, Nissenpack, K.E. Legetøj, Prima Vafler, Sygeplejeskolen, Journalisthøjskolen, Danmarks Radio, Martin International, Rambøll, Crisplant, Scanvægt, Katrinebjergparken (IT-byen) og Universitetet.

Lær dansk i bussen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce