Letbanefører: Nogle bilister er uden for pædagogisk rækkevidde

Kun ét sted i den århusianske trafik har vi stadig alvorlige problemer, og det er ved Mindet, siger letbanefører Finn Fruerlund fra Keolis Aarhus Letbane. Foto: Axel Shhütt

Letbanefører: Nogle bilister er uden for pædagogisk rækkevidde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den seneste afspærring ved Mindet har ikke fået letbanefører til at slappe af. Bilister bryder stadig færdselsloven på stedet.

AARHUS: Der er stadig store problemer i det omdiskuterede T-kryds foran Dokk1, fortæller letbanefører.

Kort før jul smed Aarhus Kommune ellers fløjlshandskerne og skred til handling: Den opsatte en bom i krydset for at forhindre bilister på stedet i at bryde færdselsloven og køre ligeud i krydset.

Baggrunden for det noget usædvanlige tiltag var, at Aarhus Letbane i løbet af blot tre måneder havde oplevet 22 såkaldte nærvedspåkørsler i krydset. Altså episoder, hvor det var tæt på at gå galt, og hvor letbaneføreren måtte op at stå på bremsen.

Men som Århus Stiftstidende 23. december kunne berette, forhindrede bommen ikke bilister i at bryde færdselsloven. Avisens udsendte observerede blandt andet en bil, som kom fra havnen. I stedet for - som man skal - at dreje til højre ind til Dokk1, trak han over i den modsatte vejbane og kom på aldeles ulovlig vis forbi forhindringen.

En anden bilist var lige så kreativ. Han styrede simpelthen bilen ind på cykelstien til højre for afspærringen og kom på den måde forbi afspærringen.

Nu fortæller en letbanefører, Finn Fruerlund, som avisen tirsdag mødte under en reportagetur, at problemerne i krydset er fortsat mellem jul og nytår.

'Livsfarlig manøvre'

Letbaneføreren er tilfreds med, at letbanen indtil videre har undgået alvorlige sammenstød. Det er gået noget bedre end i Bergen, som for nogle år siden også fik en letbane. Her skete der adskillige sammenstød allerede under prøvekørslerne.

- Men jeg bliver nødt til at sige, at der stadig er store problemer ved Mindet. Det er som om, at nogle af bilisterne er helt uden for pædagogisk rækkevidde, siger Finn Fruerlund.

Letbaneførerne er i den grad på vagt, når de nærmer sig krydset. Med god grund:

Når bilister ulovligt kører ligeud i krydset, risikerer de at støde ind i et letbanetog, som har "grønt" lys - altså signal til at måtte køre. Når bilister kører ligeud for grøn højrepil og uden om afspærringen svarer det til at køre over for rødt lys. Og den manøvre kan ifølge Finn Fruerlund være livsfarligt, for et letbanetog, der vejer i nærheden af 50 tons og har relativ lang bremselængde, slår hårdt, hvis det rammer.

- Det er efterhånden det eneste sted på ruten, hvor vi stadig for alvor har problemer i trafikken. Men der har vi så til gengæld også problemer, siger han.

Letbanefører: Nogle bilister er uden for pædagogisk rækkevidde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce