Lettelse blandt politikere og bygherrer: Endelig er lugtparagraffen droppet

Selv om det var Dansk Industri, der lavede lobbyarbejde for lugtparagraffen, er formanden for Dansk Industri Østjylland, Anders Strange, både glad og godt tilfreds med, at paragraffen nu bliver afskaffet og erstattet af en mere pragmatisk løsning, der kan sikre sameksistens mellem virksomhederne og byudviklingen. Foto: Flemming Krogh

Lettelse blandt politikere og bygherrer: Endelig er lugtparagraffen droppet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor tilfredshed blandt politikere i Aarhus og i Folketinget med, at der er lykkedes at lande en aftale, der betyder, at Aarhus kan fortsætte med at byudvikle i højden.

AARHUS: Meddelelsen om, at Folketinget nu efter at have forhandlet om det siden efteråret ændrer Planloven, så det igen bliver muligt at bygge boliger i mere end 10 etager centralt i Aarhus, bliver modtaget med stor tilfredshed.

- Det er glædeligt, at Folketinget nu har fået rettet op på en helt uholdbar situation og har fjernet en væsentlig barriere for byudviklingen i Aarhus. Byggeprojekter for adskillige milliarder kroner var udfordret på grund af Planlovens lugtparagraf, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Han fremhæver, at gode kræfter i byens erhvervsliv - herunder også Dansk Industri lokalt - har arbejdet intenst sammen med lokale politikere for at få løftet opgaven med at få ændringen af planloven igennem.

- Det fortjener de stor ros for, siger borgmesteren.

Ramte Aaarhus særlig hårdt

Også teknisk rådmand, Bünyamin Simsek (V), som byplanlægningen hører under, er særdeles tilfreds med, at Planloven ikke længere lægger hindringer i vejen for udviklingen af blandt andet den resterende del af Aarhus Ø og hele området omkring rutebilstationen.

- Aarhus blev særligt hårdt ramt af den nye planlov, så jeg er meget glad for, at partierne bag loven har lyttet til Aarhus og nu ændrer loven. Ændringen er et godt eksempel på, at ting kan lykkes, når vi står sammen på tværs af partier, siger rådmanden og fortsætter:

- De partier, der lavede loven, var ikke godt nok klædt på. Aarhus burde allerede dengang have prøvet at påvirke beslutningen, men vi fik ikke sendt et svar, da loven var i høring. Det er noget, vi skal være mere opmærksomme på i fremtiden.

Den famøse lugtparagraf, der begrænser mulighederne for boligbyggeri i Aarhus, kom efter lobby-arbejde fra Dansk Industri ind i Planloven mellem Folketingets 2. og 3. behandling af loven. Derefter blev loven sendt i høring hos blandt andet landets kommuner en fredag eftermiddag op til påske 2017, hvor store dele af det kommunale Danmark var gået på ferie.

Først efter at loven var vedtaget, gik det op for byråd og embedsmænd, hvilke konsekvenser den ville få for Aarhus, hvor byrådets målsætning jo netop er, at der gennem fortætning bliver plads til, at de 5.000 nye indbyggere, der hvert år kommer til byen.

Tilfreds DI-formand

Også den lokale formand for Dansk Industri, Anders Strange, der er partner i Aart Architects, er meget tilfreds med den løsning, der er fundet.

- Jeg har hele tiden sagt, at vi måtte have en dialog frem til en ændring af planloven. Den dialog har vi haft, og ændringen kommer nu hurtigere, end jeg havde ventet, siger Anders Strange og fortsætter:

- Der er fundet en pragmatisk løsning, der sikrer at virksomhederne kan fortsætte som nu og er sikret mod klager over lugtgener, samtidig med at løsningen også tilgodeser byudviklingen. Det er rigtig positivt.

Mange deler æren

I Folketinget er det særligt politikere med tætte forbindelser til Aarhus, der har arbejdet på at få planloven ændret.

En af dem er Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen. Han siger:

- Det rigtig godt, at vi får ændret bestemmelserne, så Aarhus kan fortsætte sin rivende udvikling nede omkring havnen på Aarhus Ø og Frederiks Plads. Selvfølgelig skal Aarhus Kommune have bedre muligheder for selv at afgøre, hvilke løsninger, der passer fremtidens Aarhus bedst.

En anden er Socialdemokratiets politiske ordfører, tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen.

- Aarhus behøver nu ikke sætte store byudviklingsprojekter i stå. Byen kan komme videre med flere boligbyggerier samtidig med, at erhvervsudviklingen kan fortsætte, siger han og fremhæver, at såvel borgmester Jacob Bundsgaard, som tidligere teknisk rådmand Kristian Würtz og nuværende rådmand Bünyamin Simsek har presset på, for at få partierne i Folketinget til at finde sammen om en løsning.

Lettelse blandt politikere og bygherrer: Endelig er lugtparagraffen droppet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce