Loyal to Familia har dybe rødder i Bispehaven

Sådan så det ud på åbningsdagen for Loyal to Familias (LTF) Aarhus-afdeling. LTF-medlemmer fra hele landet kom på besøg for at være med til at markere, at man "nu sætter sig på byen". 70 blev anholdt den aften. Privatfoto

Loyal to Familia har dybe rødder i Bispehaven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det har været en udbredt misforståelse, at Loyal to Familia åbnede en ny afdeling i Aarhus ved at sende en række københavnerdrenge til en by, de ikke kender. Lokale unge mænd tog initiativ og har ledende roller i afdelingen.

Aarhus: Lørdag 3. juni bliver en stille sommeraften forvandlet til kaos og panik. Fire unge mænd med skudsikre veste tager pludselig opstilling side om side på Bispehavevej, og så brager skuddene løs ind over parkeringspladsen mod områdets unge.

Ingen kan længere være i tvivl om, at bandekrigen er kommet til Aarhus.

At skuddene faldt i Bispehaven er ikke tilfældigt, og de kommende uger bliver området centrum for den voldelige konflikt.

For at forstå konflikten skal man et par måneder tilbage i kalenderen, for allerede i foråret 2017 begynder rygterne at løbe: Loyal to Familia starter en Aarhus-afdeling.

Ifølge Århus Stiftstidendes oplysninger afsoner flere unge århusianske mænd på daværende tidspunkt i fængsler med medlemmer af den berygtede Nørrebro-bande, og det er her, planerne om en Aarhus-afdeling begynder at tage sin form.

Bekymrede beboere i Bispehaven kan mærke, at det begynder at "simre" og kan samtidig konstatere, at unge fra området holder flere nattemøder, og at der efter et af "møderne" er skrevet LTF på en væg - forkortelsen for Loyal to Familia.

På det tidspunkt er rygterne om den nye afdeling blevet så stærke, at de også er nået til Brabrand og Gellerup.

Personer, som er en del af det miljø, er personer, der var en del af det kriminelle miljø i forvejen, som så skifter mellem forskellige grupperinger.
Lau Brun Thygesen, tidligere politidirektør, Østjyllands Politi
Bander i Aarhus
Loyal to Familia:Åbnede Aarhus-afdelingen 26. maj 2017. Er dannet af en række lokale unge mænd og har stærkt tilhørsforhold til Bispehaven og til dels Tilst

Black Army:

Black Army opløste sig selv som bande på landsplan i september/oktober 2017. I Aarhus var en række af gruppens medlemmer allerede forsvundet over i den nye Loyal to Familia-afdeling

Brabrand:

Som navnet fortæller, er det grupperinger med bopæl i Brabrand. Ikke organiseret med en struktur som ses i banderne, men i konflikten med den nye Loyal to Familia-afdeling har de fundet fælles front

Southside:

Også kendt som "Rundhøj-banden". Lå i krig med Rosenhøj-grupperingen i store dele af 2016 og et stykke ind i 2017

Rosenhøj:

Gruppering med unge fra Rosenhøj. Kæmpede længe mod Rundhøj - angiveligt en krig om hash-markedet
Århus Stiftstidende kunne torsdag fortælle, at 12 bandemedlemmer fra Aarhus får eller har fået offentlig forsørgelse, mens de har været registreret i Rigspolitiets særlige banderegister. Illustration: Nex
Århus Stiftstidende kunne torsdag fortælle, at 12 bandemedlemmer fra Aarhus får eller har fået offentlig forsørgelse, mens de har været registreret i Rigspolitiets særlige banderegister. Illustration: Nex

Klar til åbningsfest

I maj er det ikke længere et rygte, men et faktum. Loyal to Familia får en Aarhus-afdeling, og nu venter man bare på, at tre-fire toneangivende Aarhus-medlemmer har udstået deres straf og bliver løsladt, så der kan inviteres til åbningsfest.

Det sker 26. maj. Fredag i Kristi himmelfartsferien, hvor de fleste danskere har planer med familien, og for de, der krydser Storebælt med Molslinjen den dag, bliver turen til Aarhus i selskab med en række LTF-medlemmer fra København og Sjælland. Også LTF-medlemmer fra Herning kommer kørende til byen for at tage del i åbningsfesten og i samlet flok markere, at "Loyal to Familia kommer til at sidde på den her by".

Nu er rygtet jo løbet i forvejen, og de forskellige grupperinger i Brabrand vil ikke finde sig i nogen magtdemonstration fra den nye afdeling, så de går sammen mod den fælles fjende, er klar til krig fra start og kan lynhurtigt mobilisere op til 150 mand.

Østjyllands Politi er derfor talstærkt til stede, og allerede på åbningsaftenen bliver 70 anholdt, herunder en række Loyal to Familia-medlemmer fra København.

69 bliver løsladt allerede dagen efter, og i ugerne der følger, optrapper konflikten mellem den nye LTF-afdeling og Brabrand-gruppen, så man dagligt kan høre om skyderier på åben gade, kidnapning, gennembankning, angreb med kamphund og knivstikkerier.

Omdannet til krigszone

For en tid bliver Bispehaven omdannet til en krigszone, hvor bandemedlemmerne står på volden hele vejen rundt om Bispehaven med meters mellemrum og en walkie-talkie i hånden, så ingen får mulighed for at køre ind eller ud af Bispehaven uden, at medlemmerne ved det.

LTF-medlemmer fra hele landet kommer løbende til byen for at stå skulder ved skulder med den nye afdeling - men de ledende roller er fordelt på lokalkendte kriminelle.

Det samme bekræfter daværende politidirektør, Lau Brun Thygesen fra Østjyllands Politi, da avisen i juli forholder ham oplysningen om, at Loyal to Familia er vokset en del siden åbningsdagen sidst i maj, og blandt medlemmerne af banden ses tidligere medlemmer af Black Army i Aarhus.

- Personer, som er en del af det miljø, er personer, der var en del af det kriminelle miljø i forvejen, som så skifter mellem forskellige grupperinger, siger Lau Brun Thygesen.

Så ukendte er de nye bandemedlemmer ikke. Hverken for Østjyllands Politi eller for Aarhus Kommune.

Kan ikke gribe ind

Det er dog ikke helt det indtryk, Østjysk Bolig og borgmester Jacob Bundsgaard giver.

Boligselskabet Østjysk Bolig sender i slutningen af juni et brev til alle beboere i Bispehaven, hvor der står følgende: boligselskabet kan ikke gribe ind og smide uromagerne ud. Der er nemlig ingen af de involverede, der bor i Bispehaven.

Og tidligere på måneden udtaler borgmester Jacob Bundsgaard til DR Østjylland, at "Der bliver virkelig kastet ressourcer ind i at få kvalt det her, inden det får slået rod i Aarhus. Kommunen vil også bruge alle midler i værktøjskassen".

Men rødderne har slået rod. Det gjorde de mange år tidligere.

Kendte kriminelle

Ifølge en række kilder er både præsidenten og vicepræsidenten for Loyal to Familia i Aarhus kendte århusianske kriminelle. Vicepræsidenten er en gammel kending fra Bispehaven.

Som yngre var han del af en stor gruppe unge drenge, der startede deres kriminelle løbebane med en række røverier af tankstationer på blandt andet Viborgvej i 2011.

Da en lang række af de unge mænd blev anholdt og sigtet for røverierne, udarbejdede SSP en rapport i 2012, hvor man blandt andet interviewede de sigtede unge. Formålet med SSP-rapporten var at finde ud af, hvordan de unge mennesker kunne komme så langt ud i deres kriminalitet - og hvordan myndighederne forhindrer, at noget lignende sker i fremtiden.

Århus Stiftstidende har fået aktindsigt i rapporten - men kun i ni af de 88 sider af hensyn til persondataloven - og kan derfor ikke vurdere, hvorvidt der er fulgt op på SSP-rapporten.

Faktum er, at en gruppe på 15-20 unge blev idømt fængselsstraffe eller blev sendt på institutioner efter røverierne, og da de havde udstået deres straf i foråret 2013, blev en gruppe af de unge sendt hjem den samme fredag uden, at nogen stod klar til at tage imod dem i Bispehaven. Og det gav straks ballade.

I foråret og sommeren 2013 kom Bispehaven igen på landkortet, nu på grund af containerbrande, stenkast og angreb på brandvæsenet. På et tidspunkt blev det så slemt, at buslinje 3A jævnligt måtte lægge ruten uden om Bispehaven af hensyn til chaufførers og passagerers sikkerhed.

Knivoverfald ved højlys dag

En lørdag eftermiddag i juli 2013 angreb en gruppe unge fra Bispehaven en 29-årig mand, der sad i sin bil på parkeringspladsen bag billardklubben på Ryhavevej. Et overvågningskamera optog episoden, og videoen blev siden offentliggjort af Østjyllands Politi. Her ser man tydeligt ni-ti mænd heraf flere maskerede, der overfalder den 29-årige mand i hans bil. Han bliver slået, sparket og stukket med en skarp genstand. Et af stikkene punkterede hans ene lunge.

Ifølge Århus Stiftstidendes oplysninger var den unge mand i bilen dengang del af Trillegårdsbanden i Aarhus, så af frygt for hævnaktioner flygter nogle af de unge fra Bispehaven efterfølgende til Odense.

Her søger de beskyttelse hos Black Army, og da de vender tilbage til Aarhus, er det med T-shirts med bogstaverne BA - Black Army.

Aarhus Kommune bliver informeret om den bekymrende udvikling i området og de nye bandemærker.

Fire år senere er den så gal igen.

Endnu en gang er det bogstaver, der indikerer, at der er sket en udvikling i miljøet i den plagede bydel i Aarhus. LTF er skriften på væggen i Bispehaven. De unge mænd fra området har skiftet side og inviteret den berygtede Nørrebro-bande til Aarhus.

Aarhus-drenge i krig på facebook

At det er Aarhus-drenge, der er vokset op sammen og kender hinanden ses tydeligt i den facebook-krig, der har kørt sideløbende med den væbnede konflikt i gaderne.

Og det går ikke stille for sig, når de unge mænd vælger at skifte bande, hvilket betegnes som illoyalt og som en tilsværtning af brandet LTF.

Facebook er også blevet brugt proaktivt til at håne hinanden med "holdbilleder" fra modstanderens territorier.

På dem kan man se en stor gruppe Brabrand-drenge, der er taget til Bispehaven og får taget et gruppebillede, som efterfølgende bliver lagt på facebook for at markere, at de har været i "fjendens land". Få dage senere kunne man så se en stor gruppe unge mænd på et billede foran Bazar Vest. Ud fra både håndtegn og bandemærker på tøjet kan ingen være i tvivl om, at det er LTF-afdelingen på besøg i Brabrand-territoriet.

Frifundet i landsretten

Med på de billeder er to brødre, som ifølge Århus Stiftstidende er toneangivende medlemmer i den nye afdeling.

De er ligeledes kendt af Østjyllands Politi og Aarhus Kommune, da de i en årrække har været del af en voldelig familiefejde med familiemedlemmer i Brabrand.

De har begge domme for vold og blev under udgang anholdt og tiltalt for drabsforsøg på en fætters søn. En sag, som byretten takserede til syv års fængsel, men begge brødre ankede dommen og blev frifundet i landsretten i Viborg i år.

Det er ved at være uger siden, der sidst blev skudt i gaderne i Aarhus Vest. Østjyllands Politi pressede begge grupperinger hårdt hen over sommeren med visitationszoner og op mod 30 anholdelser fordelt på begge grupperinger i konflikten, men ifølge avisens oplysninger er flere af de toneangivende medlemmer af Loyal to Familia blevet løsladt fra deres varetægtsfængslinger, og det "ulmer" stadig.

En aktuel aktindsigt i Rigspolitiets opgørelse over "voldelige konflikter i rocker- og bandemiljøet", viser da også, at Rigspolitiet vurderer, at konflikten mellem LTF og Brabrand stadig verserer.

Loyal to Familia har dybe rødder i Bispehaven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce