Lys flængede aftenhimlen

Pærerne i de store lyskastere har samme sprængkraft som en håndgranat. Derfor må lystekniker Frederik Heitmann bære beskyttelsesudstyr, når han håndterer lamperne. Foto: Flemming Krogh

Lys flængede aftenhimlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det nye TV-signal blev budt velkommen med Europas hidtil største lysskulptur

Nysgerrige biler holdt på række ved Søsterhøjsenderen i Skåde Bakker lørdag aften. Den 216 meter høje antennemast var ramt af et lysshow, som kunne ses flere kilometer væk.

De samme farvede mønstre kørte synkront på i alt syv danske sendemaster i tidsrummet 18.00 til 23.55.

Sammen udgjorde de Europas hidtil største lysskulptur, som var arrangeret af Boxer TV for at markere overgangen til det nye digitale sendesignal.

Kunstværket er designet af den 50-årige lysdesigner Jesper Kongshaug, der har brugt over et halvt år på opgaven.

»Natten til søndag sker en af de skarpeste overgange til det digitale samfund, og det markerer vi ved en digital event. Det digitale reproducerer sig selv, det fader ikke over afstand, derfor har jeg lavet syv nøjagtigt ens lysskulpturer, der kører på samme tid over hele landet,« forklarer han.

Frk. Klokken var med
Som en sjov detalje er lysshowet synkroniseret med Frk. Klokken. Man kan ringe til hende på tlf. 70 10 11 55 og opleve, at lyset på himlen skifter, hver gang hun siger dut.

Ved Søsterhøjsenderen stod programmør på projektet Frederik Heitmann med en mixerpult, der styrede de tre store lyskastere, som sendte skiftevist blåt, hvidt, rødt, gult, turkis, orange og lilla lys mod den mørke himmel. Det kunne ses ca. 20 km væk.

»Vejret er fint med de højtliggende skyer. En lille smule støvregn, så havde det været helt perfekt,« sagde han.

De kraftige lyskastere benyttes normalt til store begivenheder i f.eks. Hollywood og Las Vegas, og når NASA's rumfærger lander. Pærerne på 7 kw er så kraftige, at de har samme sprængkraft som en håndgranat.

Derfor måtte Frederik Heitmann tage beskyttelsesdragt på, da han pakkede showet ud.


Læs mere om lysskulpturen på jesperkongshaug.com

31arhlysshow2a2
31arhlysshow2a2
Nyt TV-signal
Det 55 år gamle analoge tv-signal slukkes natten til søndag.

Det erstattes med det nye, digitale tv-signal.

Dermed kan alle danskere i fremtiden modtage helt op til 40 tv-kanaler med en almindelig tv-antenne, ofte endda en indendørs stueantenne.

Firmaet Boxer er udpeget af staten til at drive det digitale tv-net. Boxer har som led i et politisk ønske lanceret et nyt koncept med tv-pakker med stor valgfrihed, så man kan skræddersy sin egen tv-pakke.

Lys flængede aftenhimlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce