Med hjertet i halsen til Classic Race: Dødsdrom får nakkehårene til at stritte

Kom indenfor - hvis De tør! Tre kammerater, som mødte hinanden i børnehaven, står bag Danmarks formentlig sidste dødsdrom. Foto: Flemming Krogh

Med hjertet i halsen til Classic Race: Dødsdrom får nakkehårene til at stritte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Classic Race i Aarhus byder i år på en helt speciel oplevelse - Danmarks måske sidste dødsdrom.

AARHUS: Den her artikel kunne begynde ganske traditionelt sådan her: I weekenden kan man til Classic Race i Aarhus opleve en ægte dødsdrom. Den eneste tilbageværende i Danmark.

Den kunne også begynde sådan her: En dødsdrom? Findes de overhovedet mere? Ja, i den grad. Man kan faktisk se en ved Tangkrogen i øjeblikket.

Men hør nu her - jeg har sådan set bare lyst til at fortælle, at jeg lige har haft en hel speciel oplevelse. En oplevelse, der efter forestillingen fik mig til til at råbe til en af kørerne: For fanden da, hvor var det godt!

Og for fanden - undskyld mit sprog, begejstringen løber af med mig - hvor var det det også godt dengang i 1960'erne til Hjørring Dyrskue.

Dengang stod der en barbenet purk uden for en stor træsilo og kiggede op på sin far med store, bedende øjne. Ja, det var mig, og det var mit første møde med en dødsdrom. Den dag i dag husker jeg stadig lydene og lugten, og hvordan de to lædervestklædte kørere kvaste hver deres smøg under deres forsølvede støvlerspidser, inden de steg og på deres gamle Indian-motorcykler.

Jeg husker brølet, da den første cykel gik i gang, og jeg husker, hvordan lyden forplantede sig i brystet og hvordan hele siloen gyngede, da køreren gav gas og nærmede sig toppen af siloen. Og jeg husker, hvordan jeg tiggede min far om at komme ud, fordi det hele blev en tand for voldsomt.

Hvad er en dødsdrom?
En dødsdrom er en bane til motorcykelkørsel.

Banen er formet som en opretstående tønde, hvor man kører på tøndens inderside og centripetalkraften gør, at man ikke falder ned, hvis man kører hurtigt nok. Centripetalkraften er den kraft, der skal til for at holde et legeme i jævn cirkelbevægelse.

Tilskuerne er placeret på en krans udvendigt i toppen af 'tønden'.

Dødsdromen indgik tidligere i forlystelserne i omrejsende tivolier.

På engelsk kaldes en dødsdrom for en Wall of Death motordrome.

Kilde: Wikipedia.
Hele trækonstruktionen gynger, når kørerne passerer. Styrthjelm? Nej, ikke i dødsdrom-branchen. Foto: Flemming Krogh
Hele trækonstruktionen gynger, når kørerne passerer. Styrthjelm? Nej, ikke i dødsdrom-branchen. Foto: Flemming Krogh

Hat i stedet for styrthjelm

Det er nøjagtig den oplevelse, som dødsdromen i Tangkrogen i dag byder på: Samme slags træsilo, samme slags mænd i læderveste, samme fornemmelse af, at det her kan gå galt når som helst.

En af motorcyklerne er en original Indian Scout fra 1926 - af den slags, som ser ud til når som helst at kunne drage det sidste suk.

Læg dertil, at en af kørerne i stedet for styrthjelm bærer en høj bedemandshat. Så har man en aktivitet, som på forunderlig vis må have undsluppet nutidens effektive arbejdstilsyn og samtlige EU-sikkerhedsregler og -forordninger.

Det er, så nakkehårene stritter, og det dunker i brystet, når de oktanstinkende cykler passerer mindre end en meter under publikum.

Bag dødsdromen står tre venner, som mødte hinanden i børnehaven i Holbæk. Da så den ene, Kim Giphardt, fik lov at låne en dødsdrom af sin far, kaldte han på sine venner, og siden har de tre kørt dødsdrom på hobbybasis.

Og ja, det er farligt. Selv om kørerne ikke selv bryder sig om lige at bruge den betegnelse.

Den ligner et hyggeligt hurlumhejhus, dødsdromen på Tangkrogen. Men bag den tynde trævæg køres der ægte, uforfalsket ræs. Foto: Flemming Krogh
Den ligner et hyggeligt hurlumhejhus, dødsdromen på Tangkrogen. Men bag den tynde trævæg køres der ægte, uforfalsket ræs. Foto: Flemming Krogh

Røvtur

- Det sker, at man får en røvtur. Det sker især i forbindelse med punkteringer. Det kan også ske, at man bliver for overmodig, så man rammer stålwiren foroven, forklarer en af kørerne, Martin Hermann.

En anden af kørerne, Christoffer Mikkelsen, der sidder bag rattet i go-carten, faldt engang ned under et løb i Tyskland. I dag holder en titaniumplade nakken sammen.

- The show must go on, forklarer Christoffer Mikkelsen.

Dødsdromen ejes af Kim Giphardts far, Stein Giphardt, som har udlånt den permanent til Græsted Veterantræf. Her bliver den som regel kun stillet op én gang om året.

- Vi plejer at sige, at det er Danmarks sidste dødsdrom, og mon ikke det holder? Der kommer næppe nogensinde andre, siger Kim Giphardt.

Nu er dromen så også kommet til Tangkrogen, og tak for det. Det koster en flad 50'er komme ind i siloen - til gengæld får man en autentisk, nakkehårstrittende motorsportoplevelse af den efterhånden meget sjældne slags.

Med hjertet i halsen til Classic Race: Dødsdrom får nakkehårene til at stritte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce