Midtjyder er gavmilde - københavnerne er nærige


Midtjyder er gavmilde - københavnerne er nærige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folkekirkens Nødhjælp samler ind søndag. Midtjyderne er landets mest gavmilde.

Midtjyderne er landets mest gavmilde folkefærd i Danmark, når det gælder indsamlinger - og det gør det på søndag.

Midtjyderne smider langt flere penge i indsamlingsbøssen end københavnerne, viser tal fra Folkekirkens Nødhjælp.

På søndag er det Folkekirkens Nødhjælps årlige landsindsamling. Her går 20.000 frivillige danskere på gaden for at samle ind til kampen mod sult og fattigdom i verdens fattigste lande.

Folkekirkens Nødhjælp har haft landsindsamling siden 1999, og hvert eneste år viser danskerne stor opbakning. Sidste år blev der indsamlet 13 mio. kroner, og siden den første indsamling fandt sted, har danskerne smidt mere end 200 mio. kroner i bøsserne.

Men hvor i landet er danskerne mest gavmilde? Ved sidste års indsamling var det midtjyderne. I 2014 gav de 2.92 kroner i gennemsnit per indbygger. Det var en hel krone mere end københavnerne, der i gennemsnit hostede op med 1.90 kroner per indbygger.

Det kommer ikke bag på Flemming Møldrup, ny livsstilsekspert i DR1s Kender du typen:

»En ting er, at københavnerne nok er udsat for flere godgørende indsamlinger end resten af Danmark. Noget andet er, at københavnerne ofte er sig selv nærmest. I hovedstaden bor mange i lejlighed, og mange af os kender ikke dem, der bor hverken oven på eller neden under. Hvis det ringer på døren, så åbner vi kun, hvis vi venter besøg, ellers tager vi dårligt nok dørtelefonen. Det alene er også med til at gøre det svært for de mange indsamlere,« siger Flemming Møldrup.

I Midtjylland ser det helt anderledes ud. Her er husene ikke kun fladere, her er fælleskabet også større.

»Folk kender hinanden, og fællesskabet er mere udbredt. Mange ved sikkert flere dage i forvejen, at der er indsamling på søndag, og måske kender man endda flere, der skal ud at samle ind. Der er sikkert også husstande, der er forberedte og har hævet penge på forhånd. Det har københavnerne ikke tænkt på. Det har vi for travlt til,« siger Flemming Møldrup, der er selv er københavner med stort K.

Men det er ikke kun midtjyderne, der er gode til at få penge op ad lommen til velgørenhed. Også i de små øsamfund er de vilde med at hjælpe verdens fattigste. Her rangerer både Læsø, Fanø, Samsø og Ærø på top ti-listen over de kommuner, der sidste år gav flest penge per indbygger.

»På øerne er et andet tempo, der er tid til hinanden og dermed også tid til at åbne døren, når velgørende organisationer kommer og banker på. Øboere har generelt en større og mere fundamental forståelse for fællesskabet, ellers vil øen slet ikke fungere,« siger Flemming Møldrup.

Om det stadig er midtjyderne og de små øsamfund, der viser sig fra deres mest generøse side, det må søndagens indsamling vise.

Men leder af Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling, Loa Bendix, håber, at danskerne vil finde den gode fællesskabsfølelse frem, når det på søndag banker på døren:

»Det er fællesskabet, der bærer vores landsindsamling. Det kan kun lade sig gøre takket være vores mere end 1000 frivillige indsamlingsledere og ca. 20.000 frivillige indsamlere. Vi har stadig plads til flere indsamlere, særligt i de større byer. Vi håber, at danskerne vil tage godt imod indsamlerne, så vi kan hjælpe rigtig mange mennesker i verdens fattigste lande til en bedre fremtid.«

Midtjyder er gavmilde - københavnerne er nærige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce