Minister sætter Aarhus på plads i sag om angstplaget kvinde

Mia Lysdahl Fischer har gennem halvandet år været låst af på den ene side jobcenterets krav og sin egen voldsomme angstlidelse. Nu får hun hjælp af beskæftigelsesministeren, der slår fast, at det ikke er et lovkrav, at hun skal stille på jobcenteret i Aarhus til et såkaldt rehabiliteringsmøde. Det kan sagtens - som hun selv har foreslået - foregå hos hende selv i hjemmet i Malling.Foto: Kim Haugaard

Minister sætter Aarhus på plads i sag om angstplaget kvinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gennem halvandet år har kommunens jobcenter insisteret på, at Mia Lysdahl Fischer skal stille til et stort møde på jobcenteret, selv om hun på grund af sin angst har måttet melde afbud gang på gang. Nu skriver beskæftigelsesministeren til kommunen, at den type møder også kan holdes andre steder - for eksempel hjemme hos en angstplaget borger i Malling.

AARHUS: Husker du historien om den voldsomt angstplagede Mia Lysdahl Fischer fra Malling, der gennem halvandet år blev mødt med krav om, at hun skulle stille til et møde med en række fagpersoner på Jobcenteret på Spanien, selv om hun på grund af sin angst ikke en gang magtede at gå alene på indkøb i den lokale Fakta-butik.

Når hun foreslog, at mødet kunne foregå et sted, hun følte sig tryg - i hjemmet for eksempel - lød svaret, at netop den slags møde skal foregå på Jobcenteret.

Og når hun på grund af angsten måtte melde afbud til mødet i Aarhus, blev hun truet med, at kommunen ville stoppe hendes ydelse - hvad den også en enkelt gang gjorde.

Rask og tilbage på arbejdsmarkedet kom den 25-årige kvinde absolut ikke. Tværtimod blev hun fastholdt i sin angst.

- Det er vigtigt for mig at gøre det helt klart, at det er et kommunalt valg, hvor mødet i rehabiliteringsteamet afholdes, og at lovgivningen ikke forhindrer fx borgere med angst i at kunne deltage i møder i rehabiliteringsteamet ved at stille krav om, at møder i rehabiliteringsteamet kun kan afholdes i jobcenteret
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)

Kommunens eget valg

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) læste også artiklen om Mia Lysdahl Fischer her i avisen i marts. I et brev til socialrådmand Kristian Würtz (S) skærer han nu igennem.

Her understreger ministeren, at hverken lovgivningen eller en principafgørelse fra Ankestyrelsen hindrer, at møde med det såkaldte rehabiliteringsteam kan foregå andre steder end på Jobcenteret

"Det er vigtigt for mig at gøre det helt klart, at det er et kommunalt valg, hvor mødet i rehabiliteringsteamet afholdes, og at lovgivningen ikke forhindrer fx borgere med angst i at kunne deltage i møder i rehabiliteringsteamet ved at stille krav om, at møder i rehabiliteringsteamet kun kan afholdes i jobcenteret", skriver Troels Lund Poulsen blandt andet.

Det afgørende er ikke, hvor mødet foregår, men at borgeren oplever at blive inddraget i sin egen sag, understreger han videre.

Særlige hensyn

Det budskab erklærer Kristian Würtz sig i sit svar helt enig i.

"Det (har) gjort stort indtryk på mig, at den omtalte borger udtrykker så stor utilfredshed med jobcentrets tilrettelæggelse af sit møde i rehabiliteringsteamet, hvilket jeg har drøftet med min forvaltning," skriver rådmanden og fortsætter:

" Vi i Aarhus er helt enige i det du skriver om, at møder i rehabiliteringsteamet kan gennemføres udenfor Jobcentret, såfremt særlige hensyn taler for det. Det er altid en konkret og individuel vurdering, hvordan de enkelte møder i rehabiliteringsteamet bedst tilrettelægges og gennemføres."

En dybt beklagelig sag

Driftschef i Jobcenter Sundhed og Ydelsen, Anna Marie Mikkelsen, ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag men siger:

- Det gør et stort indtryk på os alle steder i organisationen, når vi oplever, at der er en borger, der har haft så store problemer, som det er tilfældet her. Det er dybt beklageligt, at det er sket, og vi skal blive bedre til at håndtere sager som denne. Vi skal blive bedre til at finde ud af, hvad der er af andre muligheder, så en sag ikke går i hårdknude, som det er sket her.

Og hun fortsætter:

- Det er ikke afgørende, at rehabiliteringsmødet holdes på Jobcenteret. Det afgørende er, at borgeren er til stede og deltager i samtalen. Vi er rigtig kede af, at sagen gik så meget i hårdknude. Nu bruger vi den til at blive klogere på, hvordan vi griber lignende sager an i fremtiden.

Minister sætter Aarhus på plads i sag om angstplaget kvinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce