Naboer kræver villa bevaret i Skt. Pauls Gade

Naboerne Peter Klingsten, Tom Danielsen og Hans Bremholm Jahn fra Skt. Pauls Gade protesterer på vegne af naboerne over en ejers ønske om at nedrive ejendommen bag dem i nummer 5 og erstatte den med et fem-etagers hus. Foto: Axel Schütt

Naboer kræver villa bevaret i Skt. Pauls Gade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre over 120 år gamle villaer i Skt. Pauls Gade 1-5 fortæller historien om Frederiksbjergs kulturhistoriske udvikling. Men naboer er alvorligt bange for, at kommunen siger ja til nedrivning af en af villaerne.

AARHUS: Hvad skal der ske med den gamle villa i italiensk stil i nummer 5?

Sådan spørger naboerne i Skt. Pauls Gade bekymret hinanden og tænker på den gamle storvilla fra 1890, som er den ene af tre villaer tilbage i gaden længst mod Marselisborg Allé.

For halvandet år siden opdagede de, at ejeren var i gang med en såkaldt forhåndsdialog med kommunen om at rive ejendommen ned for at bygge en ny ejendom i fem etager med 15 lejligheder.

En forhåndsdialog er en forløber for en egentlig byggesagsansøgning. Naboer bliver ikke orienteret i en forhåndsdialog, men først hvis der startes en egentlig byggesag.

Naboerne fandt dog ud af gennem en aktindsigt, at ejeren i juli 2017 fik et afslag fra den kommunale afdeling Byggeri, fordi projektet i for høj grad overskred kommuneplanens rammer i forhold til bl.a. kravet om opholdsarealer på grunden.

"Det er også vurderingen, at der ikke vil være politisk opbakning til så markant et brud med den nuværende bebyggelse i området" tilføjede Byggeri i sommer.

Skt. Pauls Gade
For 150 år siden var der markjord tilhørende Viby Kommune få hundrede meter syd for banegården.Men i 1870 blev Frederiksbjerg navngivet som område for de dengang cirka 300 indbyggere.

I 1887 blev Skt. Pauls Gade anlagt og opkaldt efter apostelen Skt. Paulus, der bl.a. findes i Aarhus byvåbens højre side med et sværd.

Tidligere lå der flere villaer i gaden, men den seneste i nummer 42, 'Villa Nico', blev revet ned for et års tid siden.

Derfor findes i dag blot tre villaer tilbage som en reminicens fra gadens tid som villakvarter. Det er Skt. Pauls Gade 1, 3 og 5.

Arkitekturen i de tre villaer er en særlig italiensk påvirket romantisk villastil, opført i 1890-91 af bygmester N. Hald og inspireret af arkitekt J.D. Herholdt i København.

Alle tre villaer har karnapper, karnistagrende, gesimstandsæt, ornamentbånd og klassisistiske stilelementer.

Villaerne ligger i en gade med 3-4 etagers 1800-tals boliger med små forhaver og smedejernsstakit og de højere herskabelige karréer overfor.

Kilde: Aarhus Wiki og arkitekt Tom Danielsen

Stilhed under valget

Siden og hen over kommunalvalget i efteråret har der været stilhed om projektet. Men nu er der ny dialog i gang har naboerne hørt, og de er stærkt bekymrede for, hvad der kommer til at ske.

- Nummer 5 er en af tre villaer på stribe, som fortæller historien om Frederiksbjergs udvikling. De blev opført på den bare mark, hvor der græssede køer, samtidig med at Skt. Pauls Kirke blev opført. Og de er de eneste bygninger fra perioden, som vi har i den centrale bydel, fortæller beboer i en af de andre to villaer, arkitekt Tom Danielsen.

Avisen møder ham i gaden sammen med genbo, advokat Peter Klingberg og advokat Hans Bremholm Jahn, der ejer en lejlighed i nummer 7. De tre er alle kede af, hvis villaen i nummer 5 rives ned, fordi de mener, det vil gå ud over gadens kulturmiljø.

Beboerguppe fra Skt. Pauls Gade protesterer over en ejers ønske om at nedrive en bevaringsværdig gl. ejendom fra 1900.
Foto: Axel Schütt
Skt. Pauls Gade 5 er en af tre villaer, der er tilbage fra 1890 og dermed fortæller om Frederiksbjergs udvikling. Gaden er meget populær som udflugtsmål for turister. Foto: Axel Schütt

Gade i oprør

Det samme er de 186 beboere i gaden, der i sommer skrev under på en underskriftindsamling mod det, man beskrev som "kommunens påtænkte tilladelse til nedrivning af Skt. Pauls Gade 5 og nyopførelse af etagebyggeri".

- De tre villaer på stribe i nummer 5, 3 og 1 skal ses samlet. De udgør et ensemble i arkitektonisk kvalitet og måske allervigtigst som byhistorisk dokumentation for Frederiksbjergs udvikling til homogen bydel. Og ryger der først ét kommer de andre også i farezonen, uddyber Tom Danielsen.

Han har ligesom sine naboer flere gange fået meget høje bud på sit hus i nummer 1, og han gætter på, det er fordi investorer ville rive det ned og bygge nyt. Derfor var han også meget omhyggelig med at finde de rette købere, der vil bevare nummer 1, da han for nylig solgte huset.

Tidligere afholdsloge

At beboerne trods kommunens afvisning fortsat er bekymrede skyldes, at de har konstateret, at ejeren af nummer 5 er flyttet og at huset, der tidligere gik under navnet IOGT-huset opkaldt efter en afholdsloge, står helt tomt.

- Vi har spurgt i kommunen, som svarer, at der ikke aktuelt er et nyt projekt under behandling. Men vi kan rigtigt godt tænke os en debat om husets og gadens bevaringsværdi, siger Hans Bremholm Jahn.

Derfor har de nu inviteret den nye rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, på besøg i gaden.

- Og vi har spurgt, om det kan være sammen med repræsentanter fra Lokalt Kulturmiljøråd, tilføjer Peter Klingberg.

De tre villaer ligger i den østlige ende af Skt. Pauls Gade. det er villaen til højre, der foreslås revet ned og erstattet af en karré. Foto: Google Maps

Middel bevaringsværdi

Foreløbig er der som sagt ingen byggesag på adressen, men kommuneplanen giver mulighed for en karré på 4 en halv etage, så faren er latent, at se fra beboernes side.

I et brev til naboerne skriver Byggeri, at man ikke har modtaget en ansøgning fra ejeren om nedrivning og derfor ikke formelt har truffet beslutning herom. Men man bemærker også, at ejendommen ikke er i høj bevaringsklasse, og derfor ikke er omfattet af den beskyttelse, der gælder for bevaringsværdige ejendomme.

Skt. Pauls Gade 5 er i kommunens bevaringssystem 'SAVE' kategoriseret i klasse 5 som er en middelværdi på en skala mellem 1 og 9, hvor 1 er det mest bevaringsværdige. Huse i klasse 1-4 er meget bevaringsværdige og normalt svære at få lov til at rive ned.

Det undrer de tre beboerrepræsentanter, at villaen i nummer 5 kun er bevaringsværdig i kategori 5. De minder om, at kommunen i 2014 genvurderede området ved Jægergårdsgade og Ole Rømersgade, og resultatet blev, at dobbelt så mange huse som hidtil fik vurderingen bevaringsværdig.

- Vi mener, at man også bør genvurdere bevaringsværdien i Skt. Pauls Gade. For vurderingen i kategori 5 skyldes, at villaen på et tidspunkt har fået isat store vinduer uden sprosser, siger Hans Bremholm Jahn.

Og de tre naboer tilføjer:

- Der bør i bund og grund laves en bevarende lokalplan for Skt. Pauls Gade. Vi ved godt, at fortætning er mantraet i Aarhus, men det bør ikke ske for enhver pris. Man kan aldrig genskabe det, der er, når det først er revet ned.

Naboer kræver villa bevaret i Skt. Pauls Gade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce