Næsten 600 til borgermøde om næste etape af Aarhus Ø

Der blev først og fremmest lyttet, da næsten 600 mennesker torsdag var til borgermøde om, hvordan de kan kan komme med idéer til, hvad næste etape af Aarhus Ø skal indeholde. Foto: Axel Schütt

Næsten 600 til borgermøde om næste etape af Aarhus Ø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal der være en bypark og en sportsplads på Aarhus Ø? Er det en god idé med højt byggeri ved Nørreport? Hvad skal den nye etape af bydelen kunne, og hvad skal der være af byrum. Kommunen har startet en proces, hvor den spørger borgerne, før den selv går i gang med at lave en udviklingsplan for det område, der kommer til at binde Aarhus Ø og midtbyen sammen.

AARHUS: I omegnen af 600 mennesker til et borgermøde om næste etape på Aarhus Ø. En torsdag sidst på eftermiddagen.

Det vidner om et stort folkeligt engagement i, hvordan havnebydelen skal udvikle sig på strækningen på den vestlige side ind til Nørreport.

Og så endda et borgermøde, hvor kommunen ikke fremlægger konkrete planer, men i stedet lægger op til, at folk selv kommer med forslag og ideer til, hvad næste etape af Aarhus Ø skal rumme af funktioner, og hvordan den skal udformes.

Vi har øvet os meget i borgerinddragelse, men der er én vigtig pointe, I skal huske: Det er byrådet, der har bestilt en udviklingsplan for denne etape af Aarhus Ø - og det er i sidste ende byrådet, der beslutter, hvad den kommer til at indeholde.
Bente Lykke Sørensen, chef for Bolig og Projektudvikling, Aarhus Kommune

Park, sportsplads - og bank

Er det for eksempel en god idé med en bypark model 2018 på området bag Navitas og Bestseller, hvor Dome og Visions står i dag? Skal der være en sportsplads, en legeplads eller noget helt tredje på området mellem de fire punkthuse med ungdomsboliger og det kommende Nicolinehus? Og er det overhovedet en god idé med et byggeri i 13 etager til Nordea længst inde mod Nørreport og overfor Bestseller - som en port til Aarhus Ø?

Den sidste har kommunen været meget langt i forhandlingerne med Nordea om. Så langt at det faktisk var planen at sende grunden i udbud, samtidig med at borgerne blev inddraget i at udforme planerne for området. Det udbud er nu sat på pause, men byrådet holder en dør åben for et udbud af Nordea-grunden, inden planerne for hele området er færdige.

I alt kan der bygges omkring 140.000 etagekvadratmeter i denne etape, der ikke omfatter Pier 3, som Molslinjen først flytter fra i 2020.

Borgermøde om ny etape på Aarhus Ø
Foto: Axel Schütt
Borgermøde om ny etape på Aarhus: Foto: Axel Schütt

Dialog på fem punkter

Torsdagens borgermøde på Centralværkstedet er startskuddet på en proces, hvor borgernes idéer bliver input til en kommende udviklingsplan for etapen. Næste trin er en gåtur rundt i området lørdag 27. januar og en workshop 7. februar.

Undervejs bliver der oprettet et dialogforum på kommunens hjemmeside, hvor borgerne kan komme med forslag, input og spørgsmål til fem emnegrupper. Det er:

  • Byliv og byrum.
  • Bebyggelse og arkitektur.
  • Byggefeltet tættest på Nørreport.
  • Bypark bag Navitas.
  • Nicoline Kochs Plads.

Udefra medvirker Gehl Architects, der er eksperter i byrum, og Institut for X fra Godsbanen, der har erfaringer med at sætte gang i noget midlertidigt, der kan vokse sig til noget permanent.

Reel proces eller skueproces

Formanden for Fællesrådet på Aarhus Ø, Thomas Østergaard, stillede på borgermødet et spørgsmål, der nok er afgørende for mange:

- Mener I det nu alvorligt med borgerinddragelsen? Vi føler ikke, at vi er blevet særligt hørt tidligere, så er det en reel proces eller en skueproces?

Fra chefen for kommunens afdeling for Bolig og Projektudvikling, Bente Lykke Sørensen, lød svaret:

- Vi har øvet os meget i borgerinddragelse, men der er én vigtig pointe, I skal huske: Det er byrådet, der har bestilt en udviklingsplan for denne etape af Aarhus Ø - og det er i sidste ende byrådet, der beslutter, hvad den kommer til at indeholde.

Næsten 600 til borgermøde om næste etape af Aarhus Ø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce