Nu går der politik i mølledammen

Hovstien blev undermineret af vand og forsvandt under et voldsomt regnskyl for nylig. Nu strides ­politikerne om, hvorvidt man skal bevare søen eller lægge den om til åløb. Foto: Jens Thaysen


Nu går der politik i mølledammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre bakker op om de lokale borgere, der vil bevare mølledammen ved Vilhelmsborg.

Kampen om den gamle mølledam. Det lyder næsten som en gammel dansk film, men er i stedet den politiske kamp om mølledammen ved Vilhelmsborg, der tegner sig efter at Venstre nu går stik imod et forslag fra Socialdemokraterne.

Foto: Ole Toldbod

For nylig skrev vi om pensioneret arkitekt Tom Søgårds opfordring til at få genetableret mølledammens dæmning og bevare Hovstien, der skred sammen under et voldsomt regnskyl i sensommeren. Endnu overvejer kommunens teknikere, hvad de skal gøre med den kollapsede dæmning.

Derpå fulgte et forslag fra Socialdemokraternes Steen B. Andersen, Beder, om i stedet at lukke mølledammen og føre vandet tilbage i det oprindelige forløb i Giber Å.

Steen B. Andersens begrundelse er at skabe bedre levegrundlag for ørreden, som vandrer op ad å-løbet for at gyde, men som i dag bremses af dæmningen og derfor kun i mindre grad finder op til Mårslet. Det forslag bakkes op af Århus Lystfiskerforening, som mener at ørreden bedre kan gyde længere oppe i åen, fordi der er mere grus og ikke for meget strøm.

Debatten får byrådsmedlem Hans Skou fra Venstre til at blande sig med et krav om at bevare mølledammen, men dog også at gøre noget for lystfiskerne.

»Jeg deler lokalområdets holdning om at retablere dæmningen og mølledammen så hurtigt som muligt og derved bevare søen og et rekreativt område, som mange nyder,« siger Hans Skou.

Kan et åløb, da ikke være rekreativt?

»Jo, naturligvis, men så afskærer man Hovstien eller skal til at bygge en dyr bro.«

Kan det ikke også være dyrt at skulle genetablere dæmningen?

»Måske, men det koster jo at bevare ting. Og måske har man sparet på vedligeholdelsen.«

Hans Skou har lyttet sig til, at der måske er et problem med den eksisterende fisketrappe.

»Men så må det jo være den man skal kikke på.«

Venstre-politikeren mener, at der ligger store værdier i at bevare mølledammen som det stykke kulturmiljø, dammen er. Og han understreger, at han ikke generelt er modstander af at retablere vandløb, bare ikke her af hensyn til den lokale rekreative værdi mølledammen har.

Socialdemokraterne og lystfiskerne peger på, at megen ørredyngel bliver spist af rovfisk i søen?

»Ja, men så må vi mennesker dele ørrederne med rovfiskene.«

Hans Skou vil nu rejse mølledam-sagen over for teknisk rådmand Kristian Würtz (S), og bede om at få indblik i økonomien i de to forslag. Han vil samtidig høre, hvordan det går med at retablere dæmningen og sikre restaurant Thors Mølle. Her løb en sø også over ved det seneste regnskyl og endte med at oversvømme restauranten.

Nu går der politik i mølledammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce