Nu kan vi alle se, hvad der gemmer sig i teatrets hule

Marianne Philipsen i hulen. Hun er i gang med at søge i onlinearkivet. Foto: Flemming Krogh

Nu kan vi alle se, hvad der gemmer sig i teatrets hule

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus Teater er på forkant med at digitalisere sit indholdsrige og spændende arkiv og giver nu alle adgang.

AARHUS: En hule, en teaterhule. Det er, hvad man kommer ind i, når man besøger Marianne Philipsen på jobbet.

Den 50-årige arkivar på Aarhus Teater sidder i et kælderlokale, der emmer af teater. Der er rekvisitter som udstoppede aber, kostumer, bøger, programmer, billeder, arkitektens tegninger af byggeriet på Bispetorvet.

Og så er der Marianne Philipsen. Hun er et arkiv i sig selv. Nævn et emne for hende og tænd, og det strømmer ud af hendes hjerne og mund med oplysninger, ja helt ned i detaljen kan hun sin historie.

Nu kan alle vi andre få del i den - i hvert fald en del af den. Aarhus Teaters historie.

For en del af arkivarens job er at systematisere og skanne alle oplysninger fra arkivet ind i en computer, så vi alle på den måde får adgang til teatrets arkiv. Hjemmefra, fra jobbet eller fra mobilen eller ipad'en, mens vi er "on the go", som det hedder

Arkiverne
Aarhus Teaters arkivsamling rummer flere end 350 hyldemeter arkivalier om Aarhus Teater fra 1896 til i dag. Arkivet ligger i Aarhus Teaters bygninger i Skolegade 9.Blandt de tusindvis af arkivalier finder man blandt andet manuskripter, fotografier, programmer, plakater, scene- og kostumetegninger, breve og dagbøger.

Det er muligt at besøge arkivet efter forudgående aftale med teatrets arkivar Marianne Philipsen. Skriv til arkivar@aarhusteater.dk

I onlinearkivet kan man søge på en forestilling, person, personaletype, rolle eller sæson og herigennem komme på en rundtur i hele teatrets historie. Eller få specifikke

oplysninger om enkelte forestillinger og skuespillere.

Onlinearkivet er konstant under udvikling. Lige nu findes 7000 billeder (ud af de omtrent 25.000 billeder, som teatret råder over). Sitet opdateres løbende.

Onlinearkivet findes på www.aarhusteater.dk/arkivonline. Det er blevet til i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv.
Programmer, fotos og lignende står på hylderne, sat i orden af Marianne Philipsen. Foto: Flemming Krogh
Programmer, fotos og lignende står på hylderne, sat i orden af Marianne Philipsen. Foto: Flemming Krogh

350 hyldemeter

Det er enestående i ordets virkelige betydning.

Aarhus Teater er det eneste teater herhjemme, som kan præsentere sådan en samling digitalt. Det hele er ikke med endnu. Men lige godt 7000 af de cirka 25.000 billeder fra hundredevis af teaterforestillinger, der skal skannes, er nu tilgængelige for os alle. Mange flere kommer til.

Der er gamle bøger med håndtegninger af, hvordan rekvisitterne skulle stå i et stykke, første-, andet og tredje akt. Der er en større bog med den berømte arkitekt Hack Kampmanns tegninger af teaterbygningen, der blev indviet 15. september 1900. Her kan man blandt andet se, at figuren lige over indgangen engang har været en lyre. Sådan blev det kun inde i Hack Kampmanns hoved og på tegningen. Resultatet blev et andet.

Onlinearkivet er en skattekiste med en kulturarv, som spejler talrige aspekter af scenekunstens, men også bymiljøets og kulturens historie. Det sker i samspil med byen og med resten af Danmark. Alle teatrets forestillinger, sæsoner og skuespillere er beskrevet - hvad blev spillet, hvem spillede i hvad og hvornår? Og hvordan så de ud, da de gjorde det. Over 119 års kulturhistorie.

Aarhus Teateravis fortalte om de to første forestillinger i 1900:
Aarhus Teateravis fortalte om de to første forestillinger i 1900: "Erasmus Montanus" og "Prinsessen på ærten". De blev spillet samme dag og med samme publikum. Foto: Flemming Krogh

Anne Franks dagbog

Og hvad kan man så finde i det digitale arkiv?

- Anne Franks dagbog var det første stykke, jeg så på Aarhus Teater, siger journalisten og spørger hvornår det var og hvem der spillede med.

Marianne Philipsen slår op på skærmen og finder ud af, at den jødiske piges dagbog fra Holland blev spillet 1958-59 på Aarhus Teater med blandt andre Jørgen Føns og Ruth Brejnholm på rollelisten. Og så slår vi op på dem og får mere at vide. Og sådan kan vi fortsætte ...

Hvad var åbningsforestillingen på Aarhus Teater i år 1900?

Ja, Erasmus Montanus, som teatret nu spiller igen.

Vi kan for eksempel også få at vide, hvor mange gange Aarhus Teater har opført stykker af Henrik Ibsen, hvem der spillede Gruesen i Parasitterne på Aarhus Teater i 1990 og hvilke roller Niels Ellegaard har spillet på teatret.

Billeder er der 25.000 af. Her har Marianne Philipsen fundet nogle af dem på hylden. Foto: Flemming Krogh
Billeder er der 25.000 af. Her har Marianne Philipsen fundet nogle af dem på hylden. Foto: Flemming Krogh

Bang ville være direktør

Og når vi nu er så langt tilbage i årene, så lad os lige tage den her:

Ved teatrets åbning blev ikke kun spillet Holbergs "Erasmus Montanus". Også "Prinsessen på ærten" blev opført, så det har været en lang aften.

- Ja, og der var musik indimellem, føjer Marianne Philipsen til og fortæller, at der dengang blev lavet noget, der hed Aarhus Teaterblad, nærmest en avis med artikler om stykket og annoncer fra byens forretninger. De fortalte om tøj, man burde have på i teatret, sjal, jakker, handsker, kjoler og så videre.

- Vi har også masser af breve fra store skuespillere, for eksempel Poul Reumert. Andre har skrevet i gæstebogen.

Og så kan arkivaren afsløre, at forfatteren Herman Bang søgte jobbet som teatrets direktør. Han fik det ikke. Benjamin Pedersen blev det.

En stak billeder viser, hvordan teatret så ud, efter at det blev bombet af tyskerne ved en Schalburgtage under Besættelsen. Teatret blev brugt som net stort beskyttelsesrum, og første etage blev sprængt 21. februar 1945.

I 1945 blev Aarhus Teaters øverste etage sprængt ved en Schalburgtage. Det er der billeder af. Foto: Flemming Krogh
I 1945 blev Aarhus Teaters øverste etage sprængt ved en Schalburgtage. Det er der billeder af. Foto: Flemming Krogh

Enestående

Der er ikke længere andre teatre i Danmark med en decideret arkivfunktion og en bevaret og opdateret samling. Aarhus Teaters nye digitale - og offentligt tilgængelige - arkiv er med andre ord enestående og har en relevans, der rækker langt ud over Aarhus Teaters matrikel, by- og landegrænse.

- Jeg er stolt over, at det er lykkedes os - og i særdeleshed vores arkivar Marianne Philipsen i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv - at etablere et enestående digitalt teaterarkiv, der ikke kun er til glæde for os, som hele tiden bruger det i vores arbejde, men også for den omverden, der har interesse i teater- og kulturhistorien, siger teaterdirektør Trine Holm Thomsen.

Og for resten, en lille bonusoplysning:

Hvilket stykke har været spillet flest gange på Aarhus Teater? Svar: Frøken Nitouche. 18 gange. Næstflest: Nøddebo Præstegård. 17 gange.

Find selv ud af mere. Der er adgang.

Nu kan vi alle se, hvad der gemmer sig i teatrets hule

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce