Nu skal rotteplagen i Aarhus stoppes: 'Røde Keld' går til kamp

Når et kloakrør går i stykker, mylder det gerne op med rotter. De seneste tre år er der hvert år konstateret flere end 700 brud på private boligejeres kloakrør i Aarhus Kommune. Foto: Iris/Scanpix

Nu skal rotteplagen i Aarhus stoppes: 'Røde Keld' går til kamp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årligt sker der over 700 brud på private kloakledninger i Aarhus Kommune, og når det sker, myldrer rotterne op. Nu vil den nye formand for teknisk udvalg, Keld Hvalsø (EL), gøre noget.

AARHUS: 8.405. Så mange borgere kontaktede i 2017 Århus Kommune med beskeden: "Hjælp, vi har rotter!"

På bare otte år er antallet af rotteanmeldelser i kommunen fordoblet, og nu vil den nye formand for teknisk udvalg, "Røde Keld", Keld Hvalsø fra Enhedslisten, sætte en stopper for plagen: Partiet vil de de kommende budgetforhandlinger foreslå byrådet, at der skal sættes ekstra penge af til rottebekæmpelse.

Keld Hvalsø har i et stykke tid haft en fornemmelse af, hvor skoen trykker. Det fik han, da han i Århus Stiftstidende læste et interview med rotteeksperten Jørn Ringtved, som tidligere i 28 år stod i spidsen for kommunens rottebekæmpelse.

Rotteekspertens budskab er, at det ikke nytter bare at bekæmpe skadedyrene med gift.

- Hovedproblemet er de private kloakrør, som går fra det enkelte hus ud til skel. Dem er der stort set ingen tilsyn med. Når en sådan kloakledning falder sammen - og det gør den jo før eller siden - kan rotten bryde ud og lave rede udenfor. Og så har den adgang til vand i kloakken og føde i det hus, den bryder ind i. Det er alletiders. For rotten, altså, sagde Jørn Ringtved.

Det fik Keld Hvalsø til at lave en forespørgsel til forvaltningen: Hvad kan der gøres?

Han fik sig nogen af en overraskelse, da han fik svaret. Eller rettere: To overraskelser.

Fakta
  • En rotte kan træde vande i op til tre dage og desuden overleve at blive skyllet ud i toilettet
  • En rotte kan falde 15 meter og lande uskadt
  • Rotter har længe været betragtet som sygdomsspredere til mennesker. Der findes mere end 10 sygdomme, som rotter har medvirket til at udbrede blandt mennesker. Den værste af disse var byldepesten i middelalderens Europa
  • Rotter kan svømme og de fleste af dem nyder det
  • Rotter er meget sociale; de passer og plejer syge gruppemedlemmer, og bliver desuden ensomme, hvis de lever alene.


Kilde: 123fakta.com
Rørene her blev gravet op for sent. Snesevis af rotter var kravlet gennem de utætte rør,  inden det skete. Foto: Mads Hansen
Rørene her blev gravet op for sent. Snesevis af rotter var kravlet gennem de utætte rør, inden det skete. Foto: Mads Hansen

850 kloakbrud

Den første overraskelse handler om, at kommunes rottebekæmpelse hvert år konstaterer hele 850 kloakbrud.

Heraf er cirka 85 procent på den private del af kloaknettet. Med andre ord får flere end 700 private ejere af huse og ejendomme i Aarhus Kommune hvert år besked om, at der er sket brud på deres kloakledning.

- Det viser, hvor stort problemet er, konstaterer Keld Hvalsø.

For det andet er det svært for kommunen at gøre noget uden at bryde loven. Der er i kommunalfuldmagten ret klare regler for, hvilke opgaver grundejeren har og hvilke opgaver kommunen har. Kommunen kan eksempelvis ikke bare give tilskud til private villaejere, som gerne præventivt vil have bragt deres kloakledning up to date.

Noget kan kommunen dog gøre. Men, skriver rådmand Bünyamin Simsek (V) og konstitueret centerchef Anders Maltha Rasmussen, i svaret til Keld Hvalsø: Teknik og Miljø har i dag ikke ressourcer til at foretage opsøgende, forebyggende inspektioner af folks kloaknet. Der er heller ikke råd til flere kampagner.

Men det skal der gøres noget ved, mener Keld Hvalsø.

Hans budskab er klart: Over 8.000 rotteanmeldelser på ét år er alt, alt for mange. Det nytter ikke at lade stå til.

- Vi vil inden de kommende budgetforhandlinger rejse forslag om, at der bliver sat penge af til forebyggende rottebekæmpelse, siger han. Og tilføjer:

- Men hvordan forebyggelsen helt konkret skal foregå - det er det for tidligt at sige noget om endnu. Vi skal have undersøgt så vidt forskellige ting som mulighed for rottespærrer, mulighed for forebyggende inspektion af private kloaknet, og om hvordan alternative fællesskaber, eksempelvis vejlaug, kan komme til at spille en rolle i rottebekæmpelsen.

Er strategien endnu ikke fastlagt, står ét klart: Enhedslisten lægger op til, at borgerne må til lommerne, hvis Aarhus vil have has på rotterne.

Nu skal rotteplagen i Aarhus stoppes: 'Røde Keld' går til kamp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce