Ny bog ser byens historie gennem arkitekturens briller

Rømerhus - til venstre - blev opført kort før år 1900 som en af de fire bygninger i enderne af den nyanlagte Clemens Bro.Foto fra 1896 fra "Hvem byggede Aarhus".

Ny bog ser byens historie gennem arkitekturens briller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bogen "Hvem byggede Aarhus" tager læseren med på en let læst rundtur i byen for at se på tusind års århusiansk arkitektur fra kryptkirken under Vor Frue Kirke til de nyeste nybyggerier på Aarhus Ø og på havnefronten.

AARHUS: Når vi århusianere går rundt i byen, skænker vi næppe de enkelte bygninger, vi kommer forbi, særlige tanker. De ligger der, som de plejer, og ser som regel også ud, som de gjorde, sidst vi kom forbi.

En ny bog dvæler ved mange af de bygninger, vi passerer forbi i vores hverdag - og fortæller historien bag dem og sætter dem ind i en tidsmæssig og arkitektonisk sammenhæng. Lige fra de første vikinger begyndte at klumpe sig sammen i lave træhuse ved åens udmunding og skabte byen Aros, til de senere års hektiske byggeaktivitet - og højhusbyggeri - i Aarhus.

Vor Frue Kirke Aarhus.
Aarhus C.
21072011
Foto Martin Ballund
Krypten under Vor Frue Kirke er fra omkring år 1060 og er de ældste bevarede byggeri i Aarhus. Foto Martin Ballund
Her ses bogens
Her ses bogens "Hvem byggede Aarhus" af Birte Annette Hegnet Nørregaard forside.

Seks turforslag

Bogen, "Hvem Byggede Aarhus", der er skrevet af Birte Annette Hegnet Nørregaard, er netop udkommet på det århusianske forlag Systime. Den giver et fint overblik over byens bevarede bygninger fra forskellige tids- og stilperioder - og over mange af de seneste årtiers markante nybyggerier. Og den kan snildt fungere som såvel et opslagsværk med plads i reolen som en guide-bog, man kan have med sig i tasken og slå op i på sin vej gennem byen.
Faktisk indeholder "Hvem byggede Aarhus" seks forslag til guidede arkitektur-gåture rundt i byen, som man kan lade sig inspirere af. Men først og fremmest fortæller den i tekst og med et væld af billeder historien om Aarhus gennem tiderne med fokus på arkitekturen og arkitekterne bag den - og uden på nogen måde at blive arkitektur-nørdet.

Byen gennem 1000 år

Lige fra den næsten 1.000 år gamle kryptkirke under Vor Frue Kirke på Klostertorv, der er resterne af byens første domkirke. Den har ligget tildækket gennem århundreder og blev udgravet af arkæologer i 1950'erne.
I dag bliver den restaurerede kryptkirke, der er Nordens ældste, hvælvede stenkirke og det ældste rum i Aarhus, brugt til gudstjenester, dåb og vielser.

Og lige til en række af de seneste fem års store byggerier som blandt andet Isbjerget og andre markante byggerier på Aarhus Ø, Dokk1 og Bestseller på havnefronten, den nye Frederiksbjerg Skole og Moesgaard Museum.

Indimellem kommer vi omkring domkirken og bevarede bindingsværkshuse i blandt andet Vestergade og Mejlgade og forbi de store købmandsgårde fra omkring år 1800. Fra samme periode er det Meulengrachtske Palæ på Lille Torv - i dag Illums Bolighus - med tilhørende pakhus, der også er bevaret i Badstuegade, og som gennem mange år husede Skumhuset.

Tidligere byggeboom

Og videre til tiden omkring år 1900, hvor industrialiseringen slog igennem, byen voksede voldsomt, og nye boligkvarterer som først Frederiksbjerg og siden Trøjborg kom til - og hvor der blev opført en række imponerende bygninger, der stadig er vigtige kendemærker i byen: Tinghuset og det tidligere erhvervsarkiv i Vester Allé, Toldboden, Aarhus Teater og Marselisborg Slot blandt andre.

Fra 1930'erne sætter byen for alvor kurs mod nutiden med ringgaden og Ringgadebroen, universitetet, kommunehospitalet og rådhuset - og med markante modernistiske boligbyggerier som Aagaarden på Åboulevarden, Klintegården og Strandparken.

Vestervang og Gellerupparken er et par af 1950'ernes og 60'ernes store boligbyggerier, og det er også i de år - 1959 - at Europahuset - tidligere BP-huset - nåede til tops og med sine 12 etager blev byens dengang højeste bygning.Frem mod årtusindeskiftet er det Musikhuset, Scandinavian Center, Aros, Prismet, Bruuns Galleri og åbningen af åen.

vÖben havn,
Isbjerget på Aarhus Ø er et af de markante resultater af de seneste fem-seks års byggeboom i Aarhus. Foto: Kim Haugaard,

Byens arkitekter

Et særligt træk ved bogen er, at den ikke ser isoleret på den enkelte bygning men ser bygningerne og arkitekturen ind i den tid, hvor de er blevet til. Og fortælle om en del af arkitekterne bag bygningerne - fra Hack Kampmann og Axel Høeg-Hansen til C.F. Møller, Friis & Moltke, Kjær og Richter og Schmidt Hammer Lassen.

Forfatteren, Birte Annette Hegnet Nørregaard, har gennem en årrække lavet undervisningsmateriale om kunsthistorie og arkitektur for forlaget Systime. I bogen får hun bundet sløjfen til sin daglige arbejdsplads med en omtale af forlagets domicil i Sleth Arkitekters kontorbyggeri i Sonnesgade fra 2016 - det med den "revnede" gavl.

- Jeg har en personlig passion for arkitektur. Bogen er en hyldest til byens bygmestre - og til Aarhus, siger hun om bogen, der er udgivet med støtte fra Realdania og kan købes hos de fleste boghandlere og på shop.systime.dk Prisen er 249 kr.

Ny bog ser byens historie gennem arkitekturens briller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce