Ny forskning på vej: Violette gulerødder og renere ko-bøvser

Tang er et af de store fokuspunkter i de to forskningsprojekter. Foto: Jens Thaysen

Ny forskning på vej: Violette gulerødder og renere ko-bøvser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To nye forskningsprojekter blev fredag præsenteret på Food Festival - et skal fjerne farlig gas i køernes maver, et andet skal producere naturlige farvestoffer af grøntsager.

AARHUS: Food Festival præsenterer i år et helt nyt område kaldet Sundhed & Bæredygtighed - emner, som i den grad optager befolkningen, viste det seneste folketingsvalg.

Og knap var malingen tør, før området på åbningsdagen blev brugt til at præsentere to nye forskningsprojekter, som Innovationsfonden kaster millioner af kroner efter, og som Aarhus Universitet, Teknologisk Institut og en række virksomheder står bag.

Første projekt, der løber over fire år, handler om at reducere mængden af metangas i køers maver, som i dag belaster klimaet, når den frigives gennem bøvser. Det skal ske ved at udvikle metoder til at dyrke og behandle tang, der indeholder stoffer, der i foderet kan bremse metanudviklingen.

- Tang har mange fordele. Det produceres på havet og kræver hverken gødning eller ferskvand. Til gengæld opsamler det en del af de næringsstoffer, som er udledt i havet fra land- og havbrug. På den måde får vi både et renere havmiljø og et mere bæredygtigt produktionssystem, oplyser Anne-Belinda Bjerre, faglig leder på Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.

Instituttet vurderer, at det er realistisk, at nordiske tangfarme vil kunne dyrke et areal på størrelse med Bornholm, som vil kunne forsyne cirka 40 procent af køerne i de seks største mælkeproducerende EU-lande.

Forskningsprojekterne
Tang og metangasser:
  • Partnere: Teknologisk Institut, Aarhus Universitet, Vilofoss, DLG, Ocean Rainforest, Dansk Tang, DryingMate, Naturmælk, SEGES - landbrugets innovations- og videnscenter, University of Waikato, New Zealand
  • Samlet budget: 17 mio. kr.
  • Innovationsfondens investering: 11,7 mio. kr.
  • Varighed: 4 år


Naturlige farvestoffer:
  • Partnere: Chr. Hansen Natural Colors A/S, Aarhus Universitet
  • Samlet budget: 21,3 mio. kr.
  • Innovationsfondens investering: 14,7 mio. kr.
  • Varighed: 5 år
Fødevareminister Mogens Jensen åbnede Innovationsfondens aktiviteter på Food festival med et oplæg til de to projekter, der skal være med til at gavne miljøet. Foto: Jens Thaysen
Fødevareminister Mogens Jensen åbnede Innovationsfondens aktiviteter på Food festival med et oplæg til de to projekter, der skal være med til at gavne miljøet. Foto: Jens Thaysen

Naturlige farver

Farvel til kunstige farvestoffer og goddag til naturlige - det er hovedtrækkene i det andet forskningsprojekt, der blev offentliggjort.

Brugen af naturlige farvestoffer i mad er i dag problematisk på grund af, at de ofte er følsomme over for elementer som lys og varme, og desuden er de dyre og har begrænsede nuancer.

I samarbejde med virksomheden Chr. Hansen Natural Colors vil Aarhus Universitet derfor forsøge at optimere produktionen af råvarer til fremstilling af naturlige farvestoffer.

Der skal i projektet sættes særligt fokus på farver i spektret fra blå og violet over ren rød til orangerød, og der skal arbejdes med violette gulerødder som modelafgrøde, fordi de naturligt indeholder farvestoffer med potentiale til at dække det ønskede farvespektrum.

Efter projektets afslutning om fem år vil man kunne skalere den udviklede løsning til andre plantearter.

Ny forskning på vej: Violette gulerødder og renere ko-bøvser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce