Ny ghettolov kan komme til at koste Aarhus Kommune 100 millioner kroner

Statsminister Lars Løkke Rasmusen har besøgt Gellerup flere gange. Han vil i regeringen og sammen med S, SF og R stramme loven om børnepasning så meget, at Aarhus vil søge dispensation. Foto: Jens Thaysen

Ny ghettolov kan komme til at koste Aarhus Kommune 100 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny lov kan betyde at Aarhus Kommune skal nedlægge eksisterende daginstitutioner og opføre nye andre steder for op mod 100 millioner kroner. Derfor søger byrådet dispensation.

AARHUS: En ny og meget omtalt ghettolov om ændringer i daginstitutionerne, som regeringen fremsætter i Folketinget i oktober, kan komme til at koste Aarhus Kommune op mod 100 millioner kroner. Med mindre kommunen får dispensation.

Med den nye lov vil regeringen, Socialdemokratiet, Radikale og SF ændre i dagtilbudsloven, så daginstitutioner fra 1. januar 2020 maksimalt må have 30 procent børn fra udsatte boligområder.

Det får den konsekvens i Aarhus, at 28 nuværende børnegrupper, der er placeret i udsatte boligområder, skal have nye lokaler uden for de udsatte områder. Og prisen for at opføre nye daginstitutioner er på 96 millioner kroner, har Børn og Unge udregnet.

- Konsekvensen af loven vil være, at vi skal lukke en række daginstitutioner. Alternativt skal vi tiltrække 70 procent af børnene fra familier, der bor uden for de udsatte boligområder. De skal så frivilligt vælge at få deres børn passet i daginstitutioner i de udsatte boligområder. Det må vi bare sige ikke er realistisk, siger børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF).

Fakta
Institutioner med mere end 30 procent børn fra udsatte boligområder:

Idrætsinstitutionen Myretuen, Ryhavevej 38, Aarhus V
Det Blå Hus, Haurumsvej 18, Tilst
Vuggestuen Haurumsvej, Haurumsvej 1A, Tilst
Snurretoppen, Haurumsvej 16A, Tilst
Valhalla, Haurumsvej 1B, Tilst
Børnehuset Engen, Jettesvej 10 B, Gellerup
Børnehuset stranden, Jettesvej 10 C, Gellerup
Børnehuset Skoven, Jettesvej 10 D, Gellerup
Børnehuset Bækken, Jettesvej 10 E, Gellerup
Unimukken, Jettesvej 2, Gellerup
Natur og Miljøbørnehuset, Viben Jettesvej 2, Gellerup
Børnehaven Skræppen, Lenesvej 23, Gellerup
Vuggestuen Mælkebøtten, Lenesvej 25, Gellerup
Børnehaven Spiren, Lenesvej 27, Gellerup
Junglen, Janesvej 1 A, Toveshøj
Vuggestuen Tovshøj, Janesvej 29 A, Toveshøj
Børnehuset Mælkevejen, Gudrunsvej 66 A, Gellerup
Idrætsbørnehuset v/Globus 1, Gudrunsvej 3B, Gellerup
Idrætsinstitutionen Ellekær, Jernaldervej 1-3, Aarhus V

Byråd søger dispensation

Han understreger, at han ikke er uenig i den overordnede strategi om, at børnene skal blandes mere fra forskellige sociale og kulturelle baggrunde.

- Men det hjælper ikke med til at omdanne Gellerup fra et udsat til et attraktivt boligområde, at lukke alle daginstitutioner i området. Hvis ikke der er børnepasning i området, får vi ikke nye børnefamilier til at flytte dertil.

I Aarhus Byråd er man helt klar over sagens alvor. Derfor skrev partierne bag budgetforliget for 2019 ind i teksten, at man vil afsøge muligheden for at få en dispensation fra den nye lov med henblik på at undgå at skulle opføre nye daginstitutioner til 100 millioner kroner som erstatning.

- En ting er den økonomiske udgift, men noget andet er de praktiske og menneskelige konsekvenser. Vi kan ikke bare bygge nye institutioner ved siden af de udsatte boligområder, for så vil procenten af børn fra udsatte boligområder hurtigt komme over 30 procent. Nye daginstitutioner skal i givet fald bygges helt andre steder i kommunen, men så får vi et transportproblem for forældrene i udsatte boligområder, der skal køre langt for at få børnene passet, forklarer Thomas Medom.

"En rodebutik"

Så den lov, dit eget parti er med til at stille, lyder egentlig ret rodet?

- Ja, det er en rodebutik og en rodet lovgivning. Ideen er sympatisk med mere blandede vuggestuer og børnehaver, men det bliver lidt symbolpolitik. Jeg synes grundlæggende, at århusianske familier skal have lov til at få deres børn passet, der, hvor de bor, siger rådmand Thomas Medom.

Tilbage står så spørgsmålet, om Aarhus Kommune kan få dispensation fra loven, fordi man netop er i fuld gang med en helhedsplan, der skal forandre Gellerup.

Det burde der være en mulighed for ifølge de rettelser til lovgivningen, Århus Stiftstidende har fået bekræftet i Børne- og Socialministeriet.

På baggrund af en høring om loven vil ministeriet nemlig udvide rammen for adgang til dispensation i som udgangspunkt fem år, svarer ministeriets pressetjeneste avisen.

Kommuner kan søge om dispensation bl.a. hvis kommunen har en plan, der sikrer en bedre fordeling eller at området inden for en kort årrække ikke forventes at være på listen over udsatte boligområder, da der f.eks. skal ske nedlæggelse af boliger. Præcist som det er planen i Gellerup og Toveshøj.

Ny ghettolov kan komme til at koste Aarhus Kommune 100 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce