Ny hjælp til familier med problembørn


Ny hjælp til familier med problembørn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En godhjertet tanke var startskuddet til nye arbejdsredskaber for forældre til børn med ADHD-symptomer.

Det er slut med uro i familierne på grund af uregerlige unger. Det er realiteten for en lang række århusianske forældre, der har deltaget i Forældrekurset hos Center for ADHD.

»Det er bare så godt, og jeg tror, det kan bruges til alle børn i mere eller mindre grad,« siger Morten Velling. Han er forælder til Lærke Pi på 3 og Kristoffer på 6, der begge har ADHD-lignende symptomer.

Morten Velling tog kurset sammen med sin kone i foråret.

»Vi lærte rigtig mange gode ting. Og det at snakke med andre forældre til møderne var så befriende.«

Øvelserne på kurset bestod blandt andet i at se videoer af folk med problembørn og snakke om de forskellige reaktioner.

»Det var tydeligt at se, børnene var nemmere at have med at gøre, når man tog det hele lidt mere stille og roligt,« forklarer Morten Velling.

Samtidig fik forældrene også tricks til, hvordan de bedre kunne fokusere på det vigtige i dagligdagen.

»Sådan nogle børn er jo i gang hele tiden, og hvis man ville, kunne man ikke lave andet end at rette på dem. Det betød virkelig meget at få at vide, at man bare skal fokusere på det, der er vigtigt. Spørge sig selv, om det barnet laver lige nu, egentlig volder nogen skade. Og hvis det ikke gør, så bare sige: Pyt, og komme videre.«

Det er Agnete Kirk Thinggaard, der står bag Center for ADHD. Hun er formand for Edith og Godtfred Kirk Christiansens fond og blev opmærksom på ADHD-problematikken i 2010. Formanden besluttede sig for at hjælpe og oprettede centret i nogle lokaler på Marselisborg Lystbådehavn.

Senere blev Anegen og Tea Trillingsgaard fra Aarhus Universitet tilknyttet. Forskerne, der er mor og datter, arbejder indenfor hver sit felt på Psykologisk Institut. Tea har med familier at gøre, og Anegen med børn - men i ADHD-projektet kunne de forene kræfterne.

»Vi kendte til forskning fra USA, hvor man havde udviklet en måde at behandle børn med ADHD-symptomer på,« siger Anegen Trillingsgaard.

Forskningen var lavet af den amerikanske professor Carolyn Webster-Stratton, der har været med til at udvikle kurserne.

»Vi indbød alle forældre, der havde problemer med børnene derhjemme, til et interview. Det var der rigtig mange, der benyttede sig af,« husker Agnete Kirk Thinggaard.

Efter de mange interviews blev udvalgte familier tilbudt et forældrekursus. I fire måneder skulle tre hold af seks forældrepar mødes to-tre timer hver uge. Her snakkede de med hinanden om deres vanskelige børn, lavede gruppeøvelser og fik hjemmeopgaver.

»For eksempel skulle forældrene sætte sig ned og lege med barnet, når de kom hjem. Simpelthen for at skabe en situation, hvor det var barnet, der bestemte,« fortæller Tea Trillingsgaard.

Situationerne, hvor far og mor kunne give deres barn en masse ros, har hjulpet helt enormt.

»Forældrene tog hjælpen til at opdrage med mere anerkendelse til sig, og blev mindre tilbøjelige til at benytte skældud og hård opdragelsesstil,« påpeger Anegen Trillingsgaard.

Forskerne er glade for, at kurserne virker.

»Vi har fået rigtig mange positive reaktioner, især på belønningsopgaverne,« siger Trillingsgaard'erne.

Center for ADHD tilbyder nu alle forældre, der mener, deres børn kan have ADHD, til at komme forbi til et interview. De tilknyttede behandlere vil bedømme, om et kursus vil kunne afhjælpe familien. Og sandsynligheden for, at træningen kan give forældrene noget positivt med sig, er tårnhøj.

»Forældrene fortæller, at de oplever mindre stress og føler sig mere kompetente,« siger Tea Trillingsgaard.

Center for ADHD's kurser vil fremover foregå i de nye lokaler lidt længere væk fra lystbådebroerne. Nemlig i de nye lokaler i den tidligere statsamtsbygning på Marselis Boulevard. Men Anegen og Tea Trillingsgaard håber, at også andre centre rundt om i landet vil lave lignende kurser.

»Med så gode resultater, og så glade forældre, er det jo bare om at få spredt budskabet,« er de to forskere enige om.

Ny hjælp til familier med problembørn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce