Nye højhuse og veje: Grusgrave i oplandet sikrer vækst i Aarhus

Grusgravene i Norddjurs, Favrskov, Syddjurs og Skanderborg kommuner leverer store mængder råstoffer til byggerier af højhuse og veje i Aarhus. Arkivfoto

Nye højhuse og veje: Grusgrave i oplandet sikrer vækst i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Norddjurs, Syddjurs, Favrskov og Skanderborg kommuner rummer 37 aktive grusgave. Borgere og byråd er i venteposition i forhold til udpegninger af områder til nye grusgrave.

ØSTJYLLAND: 37 grusgrave i Norddjurs, Syddjurs, Favrskov og Skanderborg Kommune er stærkt medvirkende til at sikre det intense byggeri af højhuse og veje i Aarhus.

Region Midtjylland har tidligere arbejdet med at skabe endnu flere grusgrave i de fire kommuner, men forsøgene er kuldsejlet på grund af blandt andet borgerprotester.

I øjeblikket er Region Midtjylland ved at løbe en omgang nye udpegninger af områder til grusgrave i gang. Det sker med særligt fokus på Østjylland, hvor Aarhus Kommune står for knap en fjerdel af det samlede råstofforbrug i de 19 midtjyske kommuner.

I Skanderborg Kommune er der aktuelt udgravninger i syv grusgrave. Borgmester Jørgen Gaarde (S) afventer indtil videre et udspil fra Region Midtjylland.

- Når vi får en konkret henvendelse, vil byrådet behandle ansøgningen. Vi har imidlertid flere områder, som er præget kraftigt af grusgravning, og derfor vil en ansøgning også skulle ses i det lys. Jeg kender ikke til forholdene i Aarhus Kommune og har ikke nogen holdning til, hvad de som kommune burde gøre i denne sammenhæng. Men det er i øvrigt sådan, at byggeaktiviteten er stor i store dele af Østjylland - og dermed også i Skanderborg Kommune, forklarer Jørgen Gaarde.

Grusgrave og forbrug
Der er aktive grusgrave i Norddjurs, Syddjurs, Skanderborg og Favrskov kommuner. Grusgravene leverer i stort omfang sten, sand og andre betonmaterialer til byggerier af huse, veje og andet i Aarhus Kommune.

Norddjurs Kommune har 16 grusgrave, og står dermed for næsten halvdelen af udgravningerne. Skanderborg, Favrskov og Syddjurs Kommuner har hver syv grusgrave.

I en analyse har Region Midtjylland regnet på kommunernes forbrug af råstoffer fra 2016 til 2040. Aarhus Kommune står til at bruge 68,7 millioner kubikmeter jord, sand og andre råstoffer, og dermed er kommunen den mest råstof-krævende i Region Midtjylland.

Favrskov Kommune vil bruge 11,0 millioner kubikmeter råstoffer, mens Skanderborg står til at benytte 10.2 millioner kubikmeter. Norddjurs Kommune forventes at bruge ni millioner kubikmeter råstoffer, og Syddjurs Kommune er beregnet til at spendere 7,4 millioner kubikmeter.

Odder Kommune er den mindste østjyske kommune, og den er beregnet til at bruge fire millioner kubikmeter råstoffer frem til 2040.
Favrskov-borgmester Nils Borring (S) mener, at nye grusgrave bør sættes i søen efter helt bestemte kriterier. Arkivfoto
Favrskov-borgmester Nils Borring (S) mener, at nye grusgrave bør sættes i søen efter helt bestemte kriterier. Arkivfoto

Byråd i protest

I Syddjurs Kommune er det især råstofindvindingsområder ved Tirstrup, Balle og Glatved, som især indgår i forsyningen af Aarhus Kommune.

Ifølge borgmester Ole Bollesen (S) er der fortsat store muligheder for at hente råstoffer fra jordområder ved Tirstrup og Glatved.

Ole Bollesen vurderer, at områderne kan udnyttes uden gene for de lokale beboere og miljøet.

- Vi er dog ikke blinde på eventuelle lokale konflikter om placering af de nye grusgrave. For eksempel ansøgte en landmand regionen om at udvinde sand og grus på nogle arealer tæt ved Kolind for nogle år siden - det vil sige på arealer udenfor de planlagte indvindingsområder. Det gav anledning til en del klager, herunder fra byrådet i Syddjurs, fortæller Syddjurs-borgmesteren.

Klare krav

Favrskov Kommune anerkender, at det som udgangspunkt er Region Midtjyllands kompetence at finde adresser til nye grusgrave.

Men kommunen har opstillet en række kriterier, som helst skal imødekommes ved etableringer af grusgrave.

Eksempelvis skal mindst 25 procent af graveområderne efterbehandles til natur/rekreative arealer, og der skal være en afstand på minimum 300 meter fra graveområder til nærmeste byafgrænsning.

Desuden skal der eksistere adgangsveje af tilstrækkelig kvalitet, ligesom til- og frakørsel skal være i stand til ske trafiksikkerhedsmæssigt forsvarligt.

- Det væsentligste er nok, at borgerne har en oplevelse af, at grusgravene planlægges og drives efter rimelige og gennemskuelige principper jævnfør Favrskov Kommune principielle tilgang, vurderer Favrskov-borgmester Nils Borring (S).

Nye højhuse og veje: Grusgrave i oplandet sikrer vækst i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce