Nye vinde blæser over taget på Skansepalæet

Skansepalæet som det ser ud i dag ud mod Heibergsgade set fra Skanseparken. Det er tagkviustene den aktuelle sag handler om. Foto: Axel Schütt


Nye vinde blæser over taget på Skansepalæet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syv år efter at afdelingen for Teknik og Miljø sagde nej er man nu positiv over for nye tagkviste på Skansepalæet.

Der blæser nye vinde over det sortglaserede tegltag på en af byens måske smukkeste ejendomme - Skansepalæet. Teknik og Miljø er nu positiv over for et forslag om at skifte kvistene ud med nye og give lov til ekstra lejligheder i palæets tørreloft.

Ejeren af palæet foreslår at ændre kvistene og bygge ekstra kviste ovenpå for dermed at kunne udnytte de mange kvadratmeter tørreloft til nye lejligheder.  Visualisering: CBH A/S
Ejeren af palæet foreslår at ændre kvistene og bygge ekstra kviste ovenpå for dermed at kunne udnytte de mange kvadratmeter tørreloft til nye lejligheder. Visualisering: CBH A/S

Sådan har det ikke hidtil været. For otte år siden lød der et klart nej fra Aarhus Kommune til at montere nye kviste på Skansepalæet i Heibergsgade og Marselisborg Allé og udvide med nye lejligheder. Men i dag er tonen altså anderledes over for et projekt, som husets lokale ejer har forhandlet med kommunen om i to år.

Skansepalæet
<ul><li>Skansepalæet (Heibergsgade 28-36 og Marselisborg Allé 35-37 ) blev opført som hotel til landsudstillingen i Aarhus i 1909. Navnet Skansen skyldes, at det er opført på en gammel militær skanse fra 1627.</li><li>Det er tegnet af arkitekt Hjalmar Kjær, der samtidig stod for nabobebyggelsen »Skansen« (Standvejen 34-36 samt Heibergsgade 25-27). Efter udstillingen blev hele bebyggelsen ombygget til patricierlejligheder.</li><li>I kommunens bevaringsatlas har Skansepalæet en bevaringsværdi i klasse 2, mens Skansen er i den øverste klasse 1 ud af 9.</li><li>Skansepalæet er fortrinsvis udlejningsejendom, mens Skansen består af ejerlejligheder.</li></ul>

Projektet har netop været i høring hos beboerne, hvorfra ejendommens beboerforening ikke har kommentarer men flere beboere har klaget over forslaget.

Skansepalæet har en enestående historik med sin opførelse i 1909 som hotel i forbindelse med Landsudstillingen i 1909.

»Palæet kan nærmest betegnes som en kulturskat, hvorfor vi er flere, der er forundrede over planerne om at ødelægge husets udseende,« siger en af beboerne, Georg Rasmussen, som har henvendt sig til avisen.

Tidligere afslag

Han peger på, at Aarhus Kommune i 2007 gav afslag på at indrette boliger på tørreloftet. Den gang ejede Lægernes Pensionskasse palæet, som siden er solgt til det lokale ejendomsselskab CBH A/S, der ejes af direktør Claus Hommelhoff og familie.

»Skansepalæet er unikt, og står i dag med en facade, som det blev opført. Det er legitimt at en ejer forsøger at få så meget profit ud af sin ejendom som muligt, men vi forstår ikke, at kommunen ændrer holdning, når man hidtil har sagt nej,« siger Georg Rasmussen.

I afslaget fra 2007 hed det, at Skansepalæet har »en række arkitektoniske kvaliteter, som vil kunne forringes, hvis der foretages facademæssige ændringer. (...) Ligeledes vil etablering af eventuelle kviste over eksisterende kviste svække husets karakter og bevaringsværdi.«

Rådmand ændrer kurs

Hvad er der sket siden kommunen ændrer holdning?

»I en politisk styret organisation er der en tendens til, at ting kan ændre sig. Og nu har vi en rådmand (Kristian Würtz, red.), der gerne vil passe på det, der har værdi, men samtidig er åben for at tilføre nyt og at skabe muligheder for vækst. Det betyder ikke, at alt kan lade sig gøre, men at der er nogle muligheder,« forklarer Ann Hamborg, chef for afdelingen for Byggeri i Teknik og Miljø.

Da forvaltningen forelagde forslaget for sit ekspertråd, Lokalt Kulturmiljøråd, fandt rådet, at tagkvistene ikke var til gavn for bygningen og afviste det.

»Vi fik så et revideret forslag fra bygherren, men det ønskede kulturmiljørådet ikke at se,« fortæller Ann Hamborg.

Kulturmiljøråd ind i sag

Det ønsker de så nu. For formanden for kulturmiljørådet, arkitekt Lars Juel Thiis, siger til Stiftstidende, at presseomtale af sagen betyder, at rådet vil se på sagen igen i næste uge.

»Vi har været bange for den præcedens, sagen kunne give. Men vi opfordrer til dialog om sagen om forslaget. Vi har en masse dygtige arkitekter i byen, så det kan være man kan finde en løsning,« siger Lars Juel Thiis.

Ejer Claus Hommelhoff har brugt en del penge på at istandsætte palæet og gårdmiljøet indtil nu. Han understreger, at hans forslag til kviste i taget er meget anderledes end forslaget fra 2007.

»Derfor har vi jo heller ikke bare sendt det gamle forslag ind, men arbejdet på et nyt forslag i to år. Og vi har ingen intentioner om at ødelægge det smukke hus. Vi har lavet et forslag i bygningens ånd, og som stadig kan relateres til landsudstillingen i 1909,« siger Claus Hommelhoff.

Nye vinde blæser over taget på Skansepalæet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce