Nyt P-hus bliver Europas største

Sådan kommer der til at se ud på arealet under Multimediehuset, hvor man skal aflevere bilen, hvis man vil parkere den i den fuldautomatiske parkeringskælder. Bemærk letbanen til højre i billedet.

Nyt P-hus bliver Europas største

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Snart går Realea i gang med at bygge Europas største fuldautomatiske p-anlæg under Multimediehuset på Århus Havn.

Bliver aldrig rentabelt
Prisen bliver 500 millioner kroner, og den er så høj, at p-anlægget aldrig kan blive en rentabel forretning for en privat investor.

Det skal den heller ikke, for det er ejendomsselskabet Realea, der betaler. Og Realea er et datterselskab af Realdania, der ikke alene råder over en stor formue efter Realkredit Danmarks fusion med Danske Bank. Realdania - og dermed Realea - har også en forpligtelse til at drive filantropisk virksomhed og støtte bymiljø, byggeri og bygningsarven.

Aldrig derned
Bilisterne kommer aldrig ned i anlægget.

Oppe på jorden kører de bilen ind i en boks - en terminal - stiger ud og trækker en p-billet.

Og vupti: Et avanceret teknisk system bringer bilen ned på en hylde på en af det underjordiske lagers tre etager. Teknikken ligner den, Dansk Supermarked bruger på sit nye højlager i Årslev. Og den teknik vi kender fra lufthavnens bagagebånd.

Når man vil hente sin bil, stikker man p-billetten i automaten. To-tre minutter senere står den klar til afhentning i en af anlæggets 20 terminaler.

De ligger som lette og gennemsigtige glasbokse under multimediehuset. Bygningen er hævet over jorden, så man færdes på en overdækket plads på størrelse med banegårdspladsen, når man afleverer og henter sin bil.

Investering i livskvalitet
Peter Fangel Poulsen kalder de 500 millioner kr., Realea bruger på p-anlægget en investering i byliv og livskvaliteter i Århus.

»Samtidig skaber vi et projekt, som arkitekter, ingeniører og andre kommuner kan lade sig inspirere af for at skabe parkeringsløsninger, der er velintegrerede og en kvalitetsoplevelse for brugerne,« siger Peter Fangel Poulsen.

DIN MENING: Vil du være tryg ved at overlade din bil til et fuldautomatisk parkeringsanlæg?http://www.univers.dk/provavisenaas" target="_blank">" target="_blank">http://mjred.aas.publicus.com/assets/jpg/laesmereAAS.jpg">


Sådan ser der ud i en automatisk p-kælder, hvor bilerne stables på hylder.
Sådan ser der ud i en automatisk p-kælder, hvor bilerne stables på hylder.
Drift og service på p-anlæg
Hvis automatikken svigter i det p-anlæg, der er på vej under Multimediehuset, så vil det ofte være en tekniker fra Århus-virksomheden Crisplant, der kommer til hjælp. Anlæggets leverandør, tyske Lödige Systems GmbH har nemlig lavet en service-aftale med Crisplant.

Realea vil lave en aftale med et privat parkeringsselskab om at stå for driften af parkerings-anlægget. Det vil blive drevet på kommercielle vilkår og altså med priser, der kan sammenlignes med de øvrige private parkeringsanlæg i midtbyen.

Med plads til 1000 biler bliver p-anlægget større end parkeringskælderen under Bruuns Galleri, der kan rumme 900 biler. Det kan håndtere cirka 500 ind- og udkørende biler hver time.

Københavns Kommune har netop indviet tre tilsvarende anlæg. Med plads til cirka 300 biler er de dog meget mindre.

Nyt P-hus bliver Europas største

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce