Nyt byggeri på Godsbanen med 138 boliger, kaffebar og orangeri

Søhestens front mod Carl Blochs Gade. Visualisering: Cubo arkitekter

Nyt byggeri på Godsbanen med 138 boliger, kaffebar og orangeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Boligforeningen Ringgaarden laver 138 boliger med kaffebar, et glasinddækket orangeri og en fællesterrasse.

AARHUS: Et nyt byggeri på Godsbanen i Aarhus får navnet "Søhesten", fordi bygningskroppen fra et fugleperspektiv har en umiskendelig lighed med dette fascinerende dyr. Boligforeningen Ringgaarden står bag.

Byggeriet består af 138 boliger i varierede størrelser, store og små fællesrum, cykelværksted, byttebørs, atelier, beboercafé og -bar, fællesvaskeri-orangeri-café, gæsteværelser, tagterrasser, urban gardening og en usædvanlig central midtbyplacering.

Byggeriet er sendt i offentlig høring.

"Søhesten" er resultat af en konkurrence i foråret 2018 om totalentreprisen. Vinder blev et konsortium bestående af Byggefirmaet Knudsgaard A/S, Cubo Arkitekter og ingeniørfirmaet Tri-Consult.Siden konkurrencen har projektet været igennem en kommunal behandling, som nu har udmøntet sig i en lokalplan.

Boligerne
  • Boligerne i "Søhesten" varierer fra små etrums på cirka 44 kvadratmeter over to-, tre- og fire-rumsboliger.
  • De største bliver på cirka 115 kvadratmeter.
  • Fordelingen bliver sådan: 27 på et rum, 47 på to rum, 27 på tre rum og 37 på fire rum.
Byggeriet set fra Thomas Koppels Gade. Visualisering: Cubo Arkitekter
Byggeriet set fra Thomas Koppels Gade. Visualisering: Cubo Arkitekter

Urban gardening

Det hele skal opføres på en vanskelig og meget langstrakt grund mellem den nuværende P. Hiort-Lorenzens Vej, som påtænkes nedlagt, og en ny østlig vej, som måske-måske-ikke kommer til at hedde Thomas Koppels Vej.

Byggeriet består af otte sammenhængende etagehuse, der er forskubbet i forhold til hinanden, så der skabes en levende og varieret bebyggelse, der i etagehøjde bevæger sig fra tre i det sydvestlige hjørne nærmest Ringgadebroen til ti mod nordøst i krydset, hvor Carl Blochs Gade bliver til Søren Frichs Vej.

Hver af de otte bygninger får fællesfaciliteter på tagetagen med mulighed for urban gardening og rekreation med en flot udsigt over byens tage fra de højest liggende terrasser. Byggeriet opføres med stor fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi, blandt andet bliver en del af ydervæggene opført i genbrugstegl, og tagene bliver grønne.

Portmotivet inviterer til at komme indenfor. Visualisering: Cubo Arkitekter
Portmotivet inviterer til at komme indenfor. Visualisering: Cubo Arkitekter

Beboerne bestemmer

Foruden på tagterrasserne befinder fællesfaciliteterne sig primært i bunden af det markante hjørnehus ud mod Carl Blochs Gade/Søren Frichs Vej.

Her i "Søhestens" hoved bliver underetagen transparent for at signalere åbenhed og fællesskab med beboerne. Her bliver skabt et stort fællesrum til beboermøder, beboercafé, atelier, værksteder, byttebørs med mere.

Hvad de cirka 300 kvadratmeter store fællesfaciliteter endvidere kan bruges til, er op til beboerne. Cirka midt på bebyggelsen befinder det utraditionelle fællesvaskeri sig. Det kobles rummæssigt sammen med en kaffebar, et glasinddækket orangeri og en fællesterrasse.

I umiddelbar tilknytning til disse fællesfaciliteter inviterer en stor åben port Godsbanens øvrige beboere og gæster indenfor til en tur på "Søhestens" bagside og de nye bebyggelser på det vestlige område op mod Ringgadebroen. I nær tilknytning til den store port indrettes der i stueplan blandet andet gæsteværelser til udlejning.

Sparer energi

Boligerne varierer fra små et-rums på cirka 44 kvadratmeter over to-, tre- og fire-rumsboliger. De største bliver på cirka 115 kvadratmeter. Fordelingen bliver sådan: 27 på et rum, 47 på to rum, 27 på tre rum og 37 på fire rum. De fleste boliger får altan, dog vil cirka halvdelen af etrums-boligerne få en fransk altan i stedet. De bliver "Søhestens" billigste boliger.

- Det er endnu for tidligt at sige noget sikkert om huslejeniveauet, men en sandsynlig månedlig husleje for de små etrums-boliger uden altan vil ligge på cirka 3700 kroner per måned plus forbrug, mens de største firerums-boliger vil ligge på cirka 9500 kroner plus forbrug, siger Ringgaardens direktør Palle Jørgensen.

Forbruget bliver minimalt. "Søhesten" opføres efter en energistandard, som er cirka 25 procent bedre end kravet fra Bygningsreglementet og langt bedre end de fleste bebyggelser i Aarhus. Det vil kunne mærkes på varmeregningen.

Nyt byggeri på Godsbanen med 138 boliger, kaffebar og orangeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce