Nyt fristed slår dørene op

Noah Bech (forrest), Evana Elheyr og Ommran Mohamad Ali glæder sig til at tage det nye ungemiljø i brug. Lokalerne er i en helt anden liga, end de er vant til fra den gamle fritids- og ungdomsklub.


Nyt fristed slår dørene op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elever fra Sødalskolen og Ung i Aarhus har været med til at bygge ny klub. Her er alt, hvad de unge har ønsket sig - og mere til. Det nye ungemiljø indvies fredag 22. januar.

»Fristedet« står der på en bjælke hen over trappen, der går fra Sødalskolens stueplan og ned i kælderen. Selv om skiltet er gammelt og snart ryger ud, fører trappen netop ned i de unges nye fristed.

Indretningen af ungemiljøet er blevet til i samarbejde med Knuds Kiosk på Nørrebrogade i Aarhus.
Indretningen af ungemiljøet er blevet til i samarbejde med Knuds Kiosk på Nørrebrogade i Aarhus.

Rundt om hjørnet, for foden af trappen, ligger en gang badet i rødt lys. Den røde løber, som de kalder den, indbyder til et kig inden for i Brabrands spritnye ungemiljø.

Gangen fører ind til klublokalernes hjerte, et stort, åbent køkken og fællesrum. I det ene hjørne ligger en bunke store sækkestole. I loftet er der kroge til gynger og hængekøjestole. Ellers er her møbleret med flytbare skillevægge og specialbyggede reolkasser. Det hele med hjul under, så rummet nemt kan møbleres om til enhver lejlighed. På fredag skal her dækkes op til fest, for der kommer Aarhus Kommunes Børn- og Ungerådmand Bünyamin Simsek (V) og indvier ungemiljøet, der er blevet til i et samarbejde mellem Ung i Aarhus, Sødalskolen, Dansk Byggeri Østjylland, Aarhus Tech, LO og UU.

Forud for åbningen viser ungdomsskolekoordinator i Ung i Aarhus, Niels Rønde, afdelingsleder i fritidsklubben Klub 3, Christian Christoffersen, fritidsleder, Carsten Hildebrandt, og skoleleder på Sødalskolen, Helle Mønster, rundt i lokalerne. Men faktisk er det nye ungemiljø ligeså meget de unges projekt. En del af eleverne fra Sødalskolen og ungdomsskolen har været med til at forvandle det, der før var et ubrugt sikringsrum uden vinduer og nødudgange, til et lyst, åbent og innovativt indrettet opholdssted.

Byggeriet af den nye klub er blevet kombineret med praktik for de elever, der har lyst til at prøve kræfter med de håndværksmæssige fag.

Ommran Mohamad Ali fra 8. klasse er en af dem, der har givet en hånd med både murer-, tømrer-, maler- og konstruktørarbejde.

»Jeg var med fra begyndelsen, da vi begyndte at rive det gamle loft ned, og har brugt efterårsferien på at hjælpe med at lave volleyballbanen udenfor,« fortæller Ommran Mohamad Ali, der allerede har fået en brugbar gevinst ud af anstrengelserne.

»Det har lært mig meget. For eksempel at bore med en boremaskine. Det kunne jeg ikke før. Min far er uddannet landmand, og det er blevet meget sjovere at arbejde med ham. Vi har en kolonihave, hvor vi er ved at bygge et helt nyt hus, og dér er jeg blevet en meget større hjælp, efter alt det jeg har lært her,« fortæller han.

Også Noah Bech fra 5. klasse spenderede det meste af sin efterårsferie på byggepladsen, hvor han blandt andet hjalp med at male udenfor og anlægge volleyballbane.

»Noget af det var nemt, men det var nogle gange lidt hårdt. Det kom an på, hvad vi blev sat til. Men det var hyggeligt nok i stedet for at sidde derhjemme og ikke have noget at lave,« fortæller Noah Bech, der fulgtes »på arbejde« med en kammerat.

Han er meget glad for resultatet, som han kommer til at bruge, når han går i fritidsklub.

»Her er meget bedre ting, end i den gamle klub. Der kunne vi sidde i et rum inde bagved og høre musik på nogle lidt dårlige højttalere. Her kommer der mere disco over det,« fortæller Noah Bech.

Han glæder sig til, at der kan arrangeres film- eller spilleaftner, og i det hele taget over, at de unge har stor índflydelse på, hvad der skal på programmet.

»Vi kan komme med ideer, og mange af dem bliver til noget. Det er langt bedre end i SFO'en. Der kunne man for eksempel sidde og sy, eller også kunne man tage hjem,« siger Noah Bech.

Evana Elheyr fra 7. klasse er med til at skrive tekst og digte, der skal udsmykke den trappeopgang, der forbinder skole og ungemiljø.

»Som de voksne sagde til os, så kan vi komme om ti år og se, at det her har vi været med til at lave. Det, synes jeg, er fedt,« siger Evana Elheyr, der kom til Danmark fra Bulgarien for snart to år siden.

Hun har ikke været med til at bygge, men er meget begejstret for det, hendes skolekammerater har været med til at skabe.

»Det er mega fedt. Dér, hvor jeg kommer fra, er der ingen ungdomsklubber. Det er fedt at have et sted at mødes. Jeg elsker at gå i skole og at komme i klubben,« fortæller hun.

I lokalerne på den modsatte side af fællesrummet er der så småt ved at blive indrettet træværksted, cykelværksted og plads til andre kreative sysler. Der bliver også et musiklokale, hvor der både kan skrives og indspilles musik. Uden for er der lavet bane til fodbold og volleyball. Der er indrettet et mødested til både bål og undervisning og sat pæle op til hængekøjer. En container er bygget om til café og scene. Der er planer om at anlægge en såkaldt dirtjump bane af overskudsjord fra byggeriet til klubbens mountainbikes og bmx-cykler, og til foråret bliver der bygget en skateboardrampe.

»Det hele er ikke færdigt endnu. Faktisk bliver det aldrig helt færdigt, for det er lidt et laboratorium, hvor vi forsker i de forskellige rum. Og nu glæder vi os til at finde ud af, hvordan rummene egentlig virker,« siger klubleder Christian Christoffersen.

Selv om lokalerne ligger på Sødalskolen, er tanken, at de skal kunne bruges af hele lokalområdet. I dagtimerne vil skolen kunne bruge lokalerne i undervisningen, og klubben vil være åben for eleverne i udskolingen i det store frikvarter. Om eftermiddagen vil der være fritidsklub, om aftenen ungdomsklub og ungdomsskole.

Nyt fristed slår dørene op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce