Odense-professor ærgrer sig: Vi ville gerne havde haft knoglerne

Jesper L. Boldsen, som bl.a. forsker i skeletter, beklager at knoglerne fra kirkegården i Risskov er gået tabt, for de havde været unikt forskningsmateriale - ikke mindst fordi de kunne kobles sammen med hjernerne fra de afdøde. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau-Scanpix

Odense-professor ærgrer sig: Vi ville gerne havde haft knoglerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Knoglerne fra de psykiatriske patienter, der lå begravet ved psykiatrisk hospital i Risskov er gået tabt.

RISSKOV: Knoglerne fra de begravede psykiatriske patienter, fra den nedlagte kirkegård ved det gamle psykiatriske hospital i Risskov, var noget helt særligt.

- Det er et materiale der, qua de journaler der findes på hver enkelt patient, som har en overordentlig stor videnskabelig værdi, siger professor Jesper L. Boldsen, der er retsmediciner med speciale i antropologi på Syddansk Universitet.

Professoren var med, da Moesgaard Museum lavede en prøveudgravning på kirkegården i 2015. Han har i forvejen en samling på 16.000 skeletter, men altså ingen med så udførlige journaler til, som dem han nu går glip af her.

Der forelå endda en aftale med National Science Foundation i USA om, at de ville finansiere forskningen i de gamle knogler og de tilhørende journaler.

Men det lykkedes ikke at skaffe midler til udgravningen.

- Det er med beklagelse, vi ser, at de bliver fjernet på den her måde. Jeg synes ikke, det er etisk i orden. Jeg har talt med Moesgaard Museum om det så sent som i går, og vi er enige i, at det ikke burde være sket, som det er sket, siger han.

Hjernen med

Var det lykkes at få de århusianske skeletter til med til Odense, var de kommet i godt forskningsmæssigt selskab. Det er nemlig her de tilhørende hjerner, der blev taget ud af de psykiatriske patienter efter deres død, opbevares.

- Der er flere tusinde hjerner, så det er formodentlig den største samling af sin art i verden, siger pensioneret overlæge Bendt Viggo Kjeldsen.

Nu er det for sent.

De mange knogler, ligger usorteret begravet under lapidariet i hospitalsparken, og det er således ikke længere muligt at knytte de enkelte knogler til hjerner og journaler.

Odense-professor ærgrer sig: Vi ville gerne havde haft knoglerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce