Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Øh, kommunen har givet dispensation, men den ved ikke til hvad

Det sydligste af Terrassehusene med den ubrudte mur mod Skovvejen. som kommunen måske/måske ikke har givet dispensation til.Foto: Jens Thaysen

Øh, kommunen har givet dispensation, men den ved ikke til hvad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et af de seks terrassehuse på Skovvejen bliver bygget med en ubrudt mur i underetagen, selv om lokalplanen klart siger, at der skal være store åbninger i betonvæggene. Nu kryber kommunen til korset: Vi har selv givet en dispensation - men det er uklart til hvad.

AARHUS: Der er fortsat ikke noget, der ligner et gennembrud i sagen om et boligbyggeri på Skovvejen, der efter lokalplanen skulle have været opført med store åbninger i den nederste, næsten seks meter høje mur, men som nu i stedet er ved at blive bygget med en 15 meter lang og ubrudt betonmur.

Siden midten af august har bygherren, Niels Albertsen, og hans rådgivere sammen med kommunen arbejdet på at finde en løsning, så der kan laves huller i muren på den sydligste af de seks bygninger i Terrassehusene. I de øvrige fem er der huller, sådan som lokalplanen foreskriver det.

Nu viser det sig, at kommunen selv bærer en meget stor del af ansvaret for, at der ikke er huller i muren i det sjette hus.

Byudvikling i baggården: Det handler om perspektiv
Der skulle have været råbt vagt i gevær, da bygherre søger dispensation og medsender en tegning af en mur uden huller.  Det er klart byggesagsafdelingen og kommunens ansvar, at det ikke er tydeligt, hvad der er givet dispensation til - og hvad der ikke er givet dispensation til.
Torben Simonsen, kontorchef i Byggeri, Aarhus Kommune

Bygherre var i god tro

Bygherre sendte nemlig på et tidspunkt en ansøgning til kommunens byggesagsafdeling om dispensation fra kravet om, at betonsøjlerne i underetagen højst må være en meter brede - og medsendte en tegning, der viser en mur helt uden huller.

- Vores byggesagsbehandler gav dispensation fra kravet om maksimalt en meters bredde, men det er uklart, hvad dispensationen så giver bygherre ret til. Sagsbehandleren afviser at have givet dispensation til en mur uden huller - og en sådan dispensation fra lokalplanen kan sagsbehandleren heller ikke bare give, siger kontorchef Torben Simonsen fra kommunen afdeling for byggeri, og han fortsætter:

- Der skulle have været råbt vagt i gevær, da bygherre søger dispensation og medsender en tegning af en mur uden huller. Det er klart byggesagsafdelingen og kommunens ansvar, at det ikke er tydeligt, hvad der er givet dispensation til - og hvad der ikke er givet dispensation til. Bygherre har været i god tro i forhold til dispensationen.

Det står der i lokalplanen
I lokalplanen for Terrassehusene - lokalplan 937 - står der blandt andet:" Inden for byggefelterne må bærende konstruktioner i bebyggelsens underetage langs med Risskovstien (mellem vej B - C, øvrige færdselsarealer og Risskovstien) alene udføres som søjler eller murpiller, der hver især højst må have en længde på 1,0 m i nord-sydlig retning. "

Formålet med bestemmelsen er, at Terrassehusenes næsten seks meter høje underetage skal virke lettere og ikke få karakter af en mur mod Risskovstien og mod Skovvejen.

Når underetagen er så høj, er forklaringen, at der under de seks huse skal løbe en intern adgangsvej, der er forbundet med den vej, der hedder Langelineparken, der er adgangsvej til og fra Skovvejen fra Terrassehusene..

Problemet er sidetryk på muren

Baggrunden for ønsket om en mur uden huller er, at bygherres rådgivere ikke mener, at en gennembrudt mur vil kunne klare såvel trykket af boligerne oven på som sidetrykket fra Skovvejen.

Burde det problem ikke have været kendt, allerede da lokalplanen blev lavet?

- Jeg mener ikke, at problemet med sidetryk fra vejen kunne have været opdaget i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanen. Det er først ved den tekniske håndtering af sagen, at det bliver klart, siger Torben Simonsen.

Løsning med småhuller og stålsøjler

Nu bokser ingeniørerne så med at prøve at finde en løsning, hvor der bliver skåret mindre huller ud i betonmuren - og hvor der måske skal monteres en række store stålsøjler og overliggere på muren mod Skovvejen for at sikre, at den - trods hullerne - kan klare trykket.

- Vi har modtaget forskelligt materiale fra bygherrens ingeniør. Det skal vore ingeniører nu til at gå igennem, inden vi træffer en beslutning. Vi kommer ikke udenom, at bygningen vil få et andet udseende end de øvrige frem terrassehuse, siger Torben Steffensen, der ikke tør spå om, hvornår en løsning er på plads.

- Da løsningen jo ikke vil være i overensstemmelse med lokalplanen, kan det være, at sagen skal behandles i byrådets tekniske udvalg - ligesom det skal vurderes, om løsningen skal i høring blandt naboerne.

Punkthusenes mod Risskovstien og Skovveje
Foto: Jens Thaysen
Sådan ser de andre terrassehuse ud - i overensstemmelse med lokalplanen - med store åbninger for at underfacaden ikke skal virke for meget som en mur. Foto: Jens Thaysen

Genbo: Lokalplanen gælder

Marianne Harrebek er en af de genboere, der midt i august kontaktede kommunen, straks de opdagede, at der var ved at blive opført en ubrudt mur overfor, hvor de bor.

Det er nyt for hende, at kommunen har givet en dispensation af en art i forhold til huller i muren.

- Det forstår jeg ikke. I lokalplanen står der, at afvigelser fra lokalplanen skal i nabohøring. Der har ikke været nabohøring. Og hvorfor har kommunen ikke bare fra starten sagt til os, at det er den selv, der har klokket i det, siger Marianne Harrebek og fortsætter:

- Og hvad sker der så nu? Den nye forklaring ændrer jo ikke ved, at der er en lokalplan. Den skal vel overholdes? Og muren er altså alt andet end køn at se på.

Så må kommunen til lommerne

Henning Krogh Pedersen er en anden genbo. Han undrer sig over, at kommunen ikke stoppede byggeriet, da den blev opmærksom på den ubrudte mur.

- Dengang stod elementerne der med stålstøtter og kunne meget nemt fjernes. Samme uge blev der holdt møde, hvor både bygherrer og teknisk afdeling gav udtryk for, at der ikke var problemer med at skære de krævede huller på et senere tidspunkt. Det brugte Torben Simonsen som begrundelse for ikke at udstede byggestop, indtil der var en løsning, der overholdt lokalplanen, siger Henning Pedersen og fortsætter:

- Fakta nu er, at der står en mur, der ikke er i overensstemmelse med lokalplanen. Om det er bygherren eller kommunenm, der skal rette op på det, er sådan set uinteressant. Hvis det er kommunen, der har fejlet, må den stå på mål for sine fejl. Den kan ikke bare løbe fra ansvaret og give en dispensation fra lokalplanen. En dispensation til små eller ingen huller er ikke en acceptabel løsning.

Ingen kommentarer

Teknisk rådmand Kristian Würtz (S) ønsker ikke at udtale sig, så længe Byggesagsafdelingen behandler sagen.

Bygherren, Niels Albertsen, har tidligere meddelt avisen, at han ikke har nogen kommentarer, før der er en afklaring i sagen.