Ønskelisten er større end pengepungen inden budgetforhandlinger

Bedre bemanding på plejehjemmene, tilbud til demente og mere sundhed til ældre er blot nogle af mange budgetforslag i Aarhus. Her ses oplevelsesmedarbejder Marlena Porat på arbejde på Rosenvang Plejehjem. Foto: Flemming Krogh

Ønskelisten er større end pengepungen inden budgetforhandlinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus Kommune vil afsætte 1,2 milliarder kroner mere til den nære borgerservice over de næste fire år, fremgår det af budgetforslaget fra borgmesteren. Men samtidig er der et stort økonomisk pres fra flere steder.

AARHUS: Ønskes: Flere penge til handicappede, ældreplejen, børnepasningen, hjemløse, kultur, cykelstier og elbusser. Blandt andet.

Listen over budgetønsker fra partierne i Aarhus Byråd når samlet op på 154 forslag og flere hundrede millioner kroner forud for de kommende budgetforhandlinger. Byrådets partier har tydeligvis store visioner om at gøre det bedre på mange områder.

Der er bare et afgørende problem. For der er ikke oceaner af penge til forslagene i det budgetudspil, borgmesterens afdeling mandag fik behandlet i magistraten.

Ikke umiddelbart i hvert fald.

Budgetforslaget for perioden 2020-23 er i balance over fire år. Men så indeholder det også udvidelser på driften for 122 mio. kr. i gennemsnit hvert af de næste fire år. Det er en trappemodel, der samlet afsætter ekstra 1,2 milliarder kroner til borgernær service over fire år i takt med, at der kommer flere børn, ældre og handicappede.

Ingen råderum, men...

Indeholdt i budgetforslaget er 185 millioner kroner til at udvikle de udsatte boligområder i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven for og andre 89 millioner kroner til et attraktivt skoletilbud i de samme områder.

Men derudover er der umiddelbart ingen råderum til de 154 forslag.

Om der kommer penge afhænger af de forhandlinger KL-formand, borgmester Jacob Bundsgaard (S) p.t. har med finansminister Nicolai Wammen (S) om kommunernes økonomi.

- Jeg forventer, at regeringen vil afsætte en milliard kroner til befolkningsvæksten i alle kommuner under ét. Hvis det sker, vil der være cirka 59 mio. kr. til Aarhus Kommune, som vi kan bruge til et råderum, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Skulle der blive et råderum vil pengene hurtigt få ben at gå på. For to områder er hårdt presset økonomisk: Socialområdet, som vi omtaler i andre artikler. Og den kollektive trafik, der drives med underskud.

Dertil kommer ønsket om at finde penge til de store ambitioner, byrådet har på klimaområdet, hvor borgmesteren foreslår en grøn investeringspulje. I første omgang til at medfinansiere landstrøm til krydstogtskibe i Aarhus Havn og derefter en række andre klimatiltag.

Ønskelisten er større end pengepungen inden budgetforhandlinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce