Optimismen bobler på hårdt prøvet torv: Nu tør restauratør lave udeservering

For første gang nogensinde er Claus Broberg optimist på Klostertorvs vegne. Det har for eksempel hjulpet gevaldigt, at busskurene er fjernet. Foto: Axel Schütt

Optimismen bobler på hårdt prøvet torv: Nu tør restauratør lave udeservering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Det er helt rigtigt at flytte stofindtagelsesrummet væk fra Klostertorvet, siger restauratør. Nu tør han binde an med udeservering.

AARHUS: Til sommer bliver det for første gang i meget lang tid muligt at spise tapas fra Canblau under åben himmel på Klostertorvet.

Claus Broberg, restauratør og medejer af Canblau, tror nemlig så meget på fremtiden, at han igen tør binde an med udeservering på torvet, der i lang tid har været hærget af narkomaner, alkoholikere og hjemløse.

Optimisten skyldes i høj grad Aarhus Kommunes beslutning om at flytte stofindtagelsesrummet væk fra kælderen under Kirkens Korshærs bygning på hjørnet af Klostergade og Nørre Allé.

- Det er godt set. Det er den eneste rigtige idé, så stor ros til Aarhus Kommune, siger Claus Broberg, der med stigende frustration har iagttaget udviklingen på Klostertorvet.

- Området bliver i stigende grad belastet af et blandet klientel - stofmisbrugere, alkoholikere og så videre. Pushere er der også. Og så opstår der helt vanvittige situationer, siger Claus Broberg.

Flytningen af stofindtagelsesrummet er ikke Aarhus Kommunes eneste initiativ på Klostertorvet.

For første gang nogensinde er Claus Broberg optimist på Klostertorvs vegne. Det har for eksempel hjulpet gevaldigt, at busskurene er fjernet. 
Foto: Axel Schütt
På Klostertorvet kan buspassagerer ikke søge ly for regnen i busskure. De er fjernet, så hjemløse ikke kan bruge dem. Op mod Vor Frue Kirke er der gang i en forskønnelse af torvet. Foto: Axel Schütt

Hellesteder

Såkaldte sociale hellesteder skal overbevise i hvert fald nogle af de udsatte grupper om, at livet godt kan leves andre steder end på Klostertorvet.

Et hellested er etableret i Sydhavnen. Et andet, målrettet grønlændere, har fået en midlertidig placering ved Godsbanen.

Også i Åparken ved Thorvaldsensgade og Carl Blochs Gade er der planer om et tredje hellested. Det er dog løbet ind i problemer med skeptiske naboer, som har forlangt en høringsrunde.

Ifølge Niels Schwartz, chef for Socialpsykiatri og voksne udsatte i Aarhus Kommune, er der planer om i alt fire hellesteder.

Busskure fjernet

Og forleden tog kommunen endnu et skridt. Et skridt, der kan synes uanseeligt, men ifølge Claus Broberg var virkningen kolossal, da samtlige busskure på Klostertorv blev revet ned som et forsøg.

- Det var en modig beslutning, teknik- og miljørådmand, Bünyamin Simsek (V) tog, da han fjernede busskurene. Men det var også en nødvendig beslutning. Det har givet en ro, der har været mærkbar. For i busskurene kunne festen fortsætte i det uendelige, siger Claus Broberg.

Det er nu ikke alle, der roser beslutningen om at fjerne busskurene. I et læserbrev i dagens avis kritiserer byrådsmedlem Lone Norlander Smith fra Enhedslisten Bünyamin Simsek:

"At rive busskurene på Klostertorv ned løser ingenting. Det udstiller både hjemløse og buspassagerer i regnen og står som et monument over et fattigt og umenneskeligt samfund," skriver Lone Norlander Smith.

Uanset hvad har initiativerne givet Claus Broberg nyt mod på tilværelsen.

- Vi har længe ønsket en ordentlig form for udeservering. Men hidtil har vi fravalgt det, fordi vi ikke kunne garantere kundernes sikkerhed, siger Claus Broberg, der lige nu sammen med sine partnere er i tænkeboks.

Handlende spiller med

- Vi vil finde en rigtig god løsning. For nu vil vi gerne bidrage til udviklingen på byens fineste torv, siger Claus Broberg, der understreger, at de handlende ikke er ude på at skabe et totalt hjemløse-frit torv.

- Der vil alt andet lige være hjemløse på Klostertorvet, men dem kan vi rumme. Klostertorvet skal nok tage sin del af byens mangfoldighed. Hidtil har vi bare taget så meget, at vi blev fuldstændig savet over, siger Claus Broberg.

Det regner han ikke med at blive denne sommer. Blandt andet fordi Aarhus Kommune betaler vagter for at patruljere på Klostertorvet, indtil stofindtagelsesrummet er flyttet til Kalkværksvej.

Optimismen bobler på hårdt prøvet torv: Nu tør restauratør lave udeservering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce