Parkering foran vens carport kostede 1.000 kroner

En gul strimmel ventede i forruden på Henrik Tjørnvigs bil, efter han havde parkeret på gaden foran sin vens carport. Hvorfor patruljerer p-vagter på stille villaveje, spørger han. Foto: Tobias H. Niebuhr

Parkering foran vens carport kostede 1.000 kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis man nu aftaler med sine venner på en stille villavej, at man godt må holde foran deres carport - er det så lovligt?

AARHUS: Man må normalt ikke parkere foran andres carporte. Det ved Henrik Tjørnvig godt. Men hvad nu, hvis parkeringen sker i fuld forståelse med carportens ejer?

Onsdag var Henrik Tjørnvig fra Mårslet sammen med sin datter på besøg hos en god ven i Risskov. De parkerede deres bil på gaden foran vennens carport. Hvilket virkede som en fornuftig idé. Vennen skulle jo ikke ud at køre, når han havde gæster på besøg.

Men da far og datter skulle hjem, sad der en hilsen fra Aarhus Kommunes p-vagter i forruden. Der stod, at han "spærrede for ind- og udkørsel".

At betale i p-bøde: 1.020 kr.

- Men jeg var jo til middag hos ejeren af indkørslen, fremfører en forundret Henrik Tjørnvig.

Han skriver på Facebook, at at han er dybt forundret over, at Aarhus Kommune sender parkeringsvagter ud på stille villaveje i Risskov. I dette tilfælde endda en lukket villavej.

- Der må i disse tider være vigtigere sager at påtage sig end at bruge ressourcer på at uddele p-afgifter i rolige villakvarterer. Det skaber ikke nødvendigvis gode relationer mellem borgerne og Aarhus Kommune, mener Henrik Tjørnvig.

Det siger færdselsloven
Parkering foran indkørsler reguleres af færdselslovens paragraf 29.Den siger, at standsning eller parkering ikke må ske:

*Ud for ind- og udkørsel til og fra ejendom eller i øvrigt således, at kørsel til eller fra ejendom væsentligt vanskeliggøres.

Kilde: Færdselsloven.

Advarsler

Han synes, at den pågældende parkeringsvagt var lige lovlig nidkær i tjenesten.

- Som det fremgår af billedet, er det jo ikke svært at regne ud, at ejeren af bilen er på besøg på den pågældende adresse. Hvis Aarhus Kommune gerne vil skabe gode relationer til sine borgere, kunne p-vagten jo have banket på for at spørge, om jeg ville flytte bilen to meter, fremfører han.

Joshua Krogager, teamleder for Parkering og Taxi i Aarhus Kommune, siger, at p-kontrollen tidligere har besøgt den pågældende vej. Den opgave er lagt i hænderne på de såkaldte cityassistenter.

- Vi har været på besøg på den pågældende vej én gang i år, og da gav vi advarsler til et par ulovligt parkeret køretøjer. Vi kan ikke blive ved med at give advarsler, siger han og fortsætter:

- Vores interne procedure er, at hvis en vej ikke er blevet besøgt af cityassistenterne inden for de seneste par år, får ejerne af de ulovligt parkerede køretøjer i første omgang en advarsel med en længere forklaring om reglerne. Det er først ved cityassistenternes næste besøg på vejen, at de udsteder en p-afgift.

1.020 kroner. Så meget koster det at holde foran en indkørsel, også selvom det er din egen. Foto: Tobias H. Niebuhr

Dobbelt så dyrt

- Men Henrik Tjørnvig holdt foran sin vens carport. Når parkeringen er sket efter aftale, kan den jo ikke genere carportens ejer.

- Ifølge færdselsloven må man ikke holde foran en ind- og udkørsel til en ejendom. Det bliver vi nødt til at forholde os til. Vi kan jo ikke se, om bilist og husejer kender hinanden, og det spiller i øvrigt ingen rolle, da færdselsloven gælder for alle. Og som sagt nøjedes vi med at give advarsler første gang, vi var på besøg på vejen, siger Joshua Krogager.

- Kan man få en bøde for at holde foran sig egen carport?

- I teorien ja. Det er en overtrædelse af færdselsloven, siger Joshua Krogager. - Hvorfor skal Henrik Tjørnvig betale dobbelt så meget som en "almindelig" p-bøde koster?

- i 2014 kom der en nyskabelse i færdselsloven med indførelsen af forhøjede parkeringsafgifter på 1.020 kr. for blandt andet parkering ud for ind- og udkørsel til og fra ejendom. Det var et signal fra lovgiverne om, at man finder det særligt vigtigt, at disse parkeringsrestriktioner overholdes, mener Joshua Krogager.

- Og det retter den kommunale p-kontrol i Aarhus Kommune sig efter?

- Ja, siger Joshua Krogager.

- Ikke sund fornuft

Og så et sidste spørgsmål til Henrik Tjørnvig:

Du bryder færdselsloven, er det så ikke bare at betale uden brok?

- Jeg er godt klar over, at der er en paragraf, jeg overtræder, så helt rationelt er bøden berettiget. Men jeg er for alvor forundret over, at kommunen bruger ressourcer på at have vagter på en rolig villavej i Risskov, siger Henrik Tjørnvig.

- Lovgivningen giver mening, især i byen, eller når man sender p-vagter rundt til villakvarterer ved stadion, hvor der er tale om sikkerhed eller manglende fremkommelighed. Men det er ikke gældende for en stillevej i Risskov. Det virker ikke som sund fornuft, slutter han.

Sådan holdt Henrik Tjørnvigs bil på Valmuevej i Risskov. Screendump fra Facebook.

Parkering foran vens carport kostede 1.000 kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce