Pas på med at tage en dukkert: Giftige alger hærger flere steder i Aarhus

Det ser ikke vanvittigt indbydende ud, men skulle man alligevel få ideen at hoppe i vandet trods grønne alger, så lyder rådet: lad være. Foto: Sofie Mathiassen

Pas på med at tage en dukkert: Giftige alger hærger flere steder i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det varme og stille vejr har medført, at der flere steder i Aarhus er kommet alger i vandet. Kommunen advarer mod at bade, da det kan være giftigt.

AARHUS: En ny uge er skudt i gang med solskin og temperaturer, der når over 20 grader, og det er nok de færreste, der vil klage over sådan et vejr. Men der er alligevel en bagside af medaljen, når det gælder roligt og lunt vejr. Det betyder nemlig, at der er optimale betingelser for, at alger kan gro i vandet. Og det er de allerede begyndt at gøre i og omkring Aarhus, hvor vandet flere steder er malet grønt af algerne.

- Nu har der været gode uger med solskin og stille vejr, og når det ikke blæser, så kan vandet få lov til at stå og blive varmt, og så kommer der alger, siger Nikolaj Kruse Christensen, der er geolog ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, til TV2 Østjylland.

Det er normalt, at der hvert år bliver dannet alger, når vind og vejr skaber gode forhold til det, men i år er det helt usædvanligt tidligt, algerne er dukket op.

- I år er der kommet alger tidligere, end det plejer. Normalt ser vi det først i juli og august, men i år er det usædvanligt tidligt, siger geologen.

Hold også øje med hundene

Indtil videre er algerne blevet spottet i det århusianske kanaler, ved Aarhus Havn og i Brabrand Sø. Eftersom algerne kan være giftige, advarer Aarhus Kommune nu mod at bade, hvor der kan være alger, eller på anden måde komme i kontakt med algerne.

- Vi fraråder, at man bader i de områder, men det er også mest til hundeejere, så de er opmærksomme på, at hundene kan få det dårligt. Eller man kan få en allergisk reaktion, hvis man sejler kajak eller kano og kommer i kontakt med algerne, siger Nikolaj Kruse Christensen.

Det er fortsat helt sikkert at bade i Havnebadet, da badevandet her er filtreret og under konstant opsyn. Algerne vil med tiden forsvinde af sig selv, når vejret skifter. I november sidste år blev farvandet fra Aarhusbugten til det Sydfynske Øhav var fyldt med grønne furealger. De var ufarlige, men kunne skabe iltsvind i vandet. Algeopblomstringen var til stor forundring, fordi det strakte ig over så stort et område, og så var det en helt særlig type alger, der dukkede op.

- Vi ser hvert efterår en opblomstring af alger, men lige netop den her algetyper har vi faktisk ikke set siden 1990'erne, fortalte kontorchef i Miljøstyrelsen, Harley Bundgaard Madsen, dengang til TV2 Østjylland.

Alger i vandet kan få betydning for vandmiljøet.

- Algerne er ikke giftige heller ikke i forhold til fisk og muslinger. Den kan dog ligesom andre alger være med til at skabe iltsvind. Vi forventer ikke, at den her algeopblomstring nu og her vil give iltsvind, men den vil kunne bidrage til iltsvind, sagde Harley Bundgaard Madsen tidligere.

Algerne vil med tiden forsvinde af sig selv, når vejret skifter.

Pas på med at tage en dukkert: Giftige alger hærger flere steder i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce