Pengemangel og frustrationer: Nyt supersygehus tvinger personalet i knæ

Jacob Gøtzsche er fællestillidsmand for sygeplejersker og radiografer på det nye Aarhus Universitetshospital. Han fortæller, at der er voldsomme frustrationer over arbejdsforholdene i det nye supersygehus i Skejby. Foto: Axel Schütt

Pengemangel og frustrationer: Nyt supersygehus tvinger personalet i knæ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sparerunder og indflytningen i det nye Aarhus Universitetshospital udløser pres, sygemeldinger og opsigelser. Patientforening er bekymret for især behandlingen af de mest sårbare patienter, men den politisk ansvarlige har ingen penge til at hjælpe.

AARHUS: En sygemelding fra en kollega eller en virkelig krævende patient.

Den slags får det i øjeblikket til at knage og brage blandt sygeplejersker, sosu-assistenter og andre faggrupper i det nye og stærkt profilerede Aarhus Universitetshospital.

De seneste år har sparerunde på sparerunde ramt blandt andre sygeplejerskerne, og med den krævende indflytning og omorganisering i det ny supersygehus i Skejby er tingene for alvor spidset til.

- Efter de seneste års sparerunder drives der rovdrift på personalet med lappeløsning på lappeløsning, og ibrugtagningen af det nye Aarhus Universitetshospital presser situationen yderligere. Jeg håber og tror, at patienterne føler sig taget godt af. Men de ved ikke, at de ofte går glip af et besøg af sygeplejersken på stuen eller ikke behøvede vente så længe på hjælp. Der er store frustrationer blandt mine kolleger, som føler sig utilstrækkelige, siger Jacob Gøtzsche, fællestillidsrespæsentant for sygeplejersker og radiografer på Aarhus Universitetshospital.

Det nye universitetshospital
I februar 2005 besluttede det daværende Århus Amtsråd at sætte gang i planlægningen af Det Nye Universitetshospital i Aarhus. Projektet blev overtaget af Region Midtjylland i 2006.I 2007 lancerer den daværende regering en plan om at skabe supersygehuset i hele landet. Hvert af supersygehusene skal have fælles akutmodtagelse og som udgangspunkt dække et område med mindst 200.000 indbyggere.

26. oktober 2009 blev der taget første spadestik til en omfattende udvidelse af hospitalet i Skejby, og de første bygninger blev taget i brug i 2015. Efter ombygningen består Aarhus Universitetshospital i Skejby af 250.000 kvadratmeter nybyggeri og 160.000 kvadratmeter eksisterende hospital. Supersygehuset er skabt med afsæt i det eksisterende hospital i Skejby.

Det nye Aarhus Universitetshospital i Skejby samler de tre hospitaler i Aarhus. Det tidligere Århus Kommunehospital i Nørrebrogade og det forhenværende amtssygehus i Tage-Hansens Gade nedlægges, og det hele samles i supersygehuset.

Byggeprojektet har en pris på 6,4 milliarder kroner, og dertil kommer ombygninger for 430 millioner kroner. Desuden anlægges der nyt psykiatrisk center, center for partikelterapi og parkeringshus med heliport for 2,2 milliarder kroner. Den ny universitetshospital er på størrelse med byer som Ribe eller Skagen, og det beskæftiger ca. 10.000 mennesker. Der er anlagt en ringvej på 2,8 kilometer og tre nye hovedadgangsveje. Aarhus Universitetshospital skal håndtere 100.000 indlagte patienter årligt. Dertil kommer 800.000 patienter i ambulante behandlinger.

Hospitalet skal både fungere som universitetshospital, landsdelscenter og basishospital for borgerne i Aarhus.
Indflytningen i det nye supersygehus i Skejby er ved at være afsluttet. Den ny hverdag giver problemer for personalet, og ifølge fællestillidsmanden for sygeplejersker og radiografer skaber det stress, sygemeldinger og opsigelser. Foto: Axel Schütt
Indflytningen i det nye supersygehus i Skejby er ved at være afsluttet. Den ny hverdag giver problemer for personalet, og ifølge fællestillidsmanden for sygeplejersker og radiografer skaber det stress, sygemeldinger og opsigelser. Foto: Axel Schütt

Stress og opsigelser

I oktober 2009 begyndte etableringen af det nye Aarhus Universitetshospital.

Siden er afdeling efter afdeling fra de to Aarhus-hospitaler i Tage-Hansens Gade og Nørrebrogade flyttet til universitetshospitalet i Skejby, og hele det omfattende milliard-projekt er på nippet til at være i mål.

For mange ansatte er det nye Aarhus Universitetshospital lig med bedre fysiske arbejdsforhold. Men det kniber alvorligt med tid til at blive dus med de nye faciliteter og skabe en ny hverdag.

- Vi er pressede. Alle mærker et pres på grund af økonomien, og de praktiske udfordringer fylder meget. Heldigvis er de fleste rigtigt gode til at gemme frustrationerne til frokoststuen, så patienterne ikke mærker noget, siger Conni Markusen, fællestillidsrepræsentant for sygehjælpere, sosu-assistenter og neurofysiologiassistenter på det ny universitetshospital.

Det nye Aarhus Universitetshospital er på størrelse med Skagen. De store afstande er et af de forhold, som personalet kæmper med. Foto: Axel Schütt
Det nye Aarhus Universitetshospital er på størrelse med Skagen. De store afstande er et af de forhold, som personalet kæmper med. Foto: Axel Schütt

Mange bekymringer

Sammenlægningen af de tre hospitaler i Aarhus er sket sideløbende med flere sparerunder.

I 2015 blev der skåret 200 stillinger væk, og i 2017 gennemførte hospitalsledelsen en besparelse på 75 millioner kroner.

I forbindelse med sammenflytningen i det nye Aarhus Universitetshospital er der også sat en spareplan i søen. Den skyldes, at regningen for at skabe supersygehuset er blevet større end forventet. I løbet af de kommende år vil det betyde besparelser på op til 200 millioner kroner årligt.

- I planlægningen er der levnet for lidt plads til en opstartsperiode i det ny hospital. Planen forudsætter fuld drift fra første dag, ligesom den allerede i år arbejder med en effektivisering ved det ny hospital på otte procent per afdeling. Det er arbejdsvilkår, som presser samt skaber stress, sygemeldinger og opsigelser. Jeg vurderer, at vi i øjeblikket ser en større mængder opsigelser end normalt blandt sygeplejerskerne. Men mængden af sygeplejersker er dog forsat konstant, forklarer Jacob Gøtzsche.

Frustrationerne i det nye Aarhus Universitetshospital bekymrer i Patientforeningen Danmark.

- Det siger sig selv, at en situation med mangel på tid og uro om arbejdsforholdene har konsekvenser for patienterne. Jeg er især bekymret for de mest sårbare patienter, der ikke har indsigt og kræfter til at kræve deres ret. De risikerer at blive glemt og klemt, understreger formand Anette Ulstrup fra Patientforeningen Danmark.

Regning løb løbsk

Personalets arbejde på det ny Aarhus Universitetshospital har været ramt af en stribe praktiske udfordringer.

Eksempelvis har supersygehusets sterilcentral haft store problemer, så der var mangel på operationsinstrumenter.

Region Midtjyllands hospitalsudvalg har det daglige politiske ansvar for blandt andet det nye Aarhus Universitetshospital. Formand Henrik Gottlieb Hansen (S) er klar over, at personalet føler sig presset af sparerunder og de praktiske udfordringer ved indflytningen på det ny hospital.

- Det bekymrer mig naturligvis. I hospitalsudvalget drøfter vi løbende arbejdsmiljøet på hospitalerne, og der er en særlig opmærksomhed på sammenlægningen af hospitalerne i Aarhus. Desværre har der været forskellige praktiske problemer ved ibrugtagningen af det nye universitetshospital, som samtidig er blevet dyrere end forventet. Derfor er regionens økonomiske råderum meget begrænset i forhold til at tilføre hospitalet flere ressourcer, understreger Henrik Gottlieb Hansen.

Hænder er bundet

I forbindelse med sammenlægningen af de tre hospitaler i Aarhus er der skabt 223.000 kvadratmeter nyt byggeri i Skejby.

De mange nye bygninger integreres med de eksisterende 157.000 kvadratmeter hospital i Skejby, og ifølge Henrik Gottlieb Hansen vil et projekt af den kaliber grundlæggende give udfordringer.

Derfor ville han gerne lave budgetter, der giver albuerum til en indkøringsperiode med plads til at komme på plads i de nye faciliteter.

Virkeligheden er imidlertid, at afdelingerne på supersygehuset ikke bare skal honorere krav fra tidligere sparerunder. Fra første arbejdsdag i de nye omgivelser skal personalet også spare otte procent på grund af nyt udstyr og en forventning om mere effektivitet.

- Det sparekrav er regionen desværre ikke herre over. Besparelsen indgår i de forudsætninger, som den daværende regering opstillede for at få penge til etablering af nye supersygehuse. Vi har hænderne bundet på ryggen vedrørende kravet om at effektivisere otte procent per afdeling, fortæller Henrik Gottlieb Hansen.

Pengemangel og frustrationer: Nyt supersygehus tvinger personalet i knæ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce