Plæneklipperens Plads: Mød manden bag de finurlige vejskilte

I Laven er det ikke fordi, det er den store hemmelighed, hvem der står bag de finurlige skilte. Men de er ikke blevet lige vel modtaget i alle byer, derfor foretrækker den 60-årige skiltemand at optræde uden navn. Foto: Kim Haugaard

Plæneklipperens Plads: Mød manden bag de finurlige vejskilte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han kan godt lide finurlige ting. Manden bag den humoristiske og alternative skilteskov i Aarhus siger selv han har en finurlig fantasi, og derfor opstod ideen med skilte a la Bamses Boulevard.

AARHUS: De har trukket mundvigene op ad på adskillige århusianere. Skiltene der viser vej til Bamses Boulevard, Plæneklipperens Plads og Jürgens Leth-Bahn.

Århus Stiftstidende har snakket med manden bag, som fortsat ønsker at være anonym.

- Jeg føler mig jo ikke som lovovertræder. Jeg stjæler ikke noget eller ødelægger noget. Jeg skriver jo heller ikke noget, der kan forarge nogen. Men det er nok alligevel bedst, at jeg forbliver anonym, fortæller den 60-årige mand, som står bag skiltene.

Til daglig bor han i Laven ved Ry med kone og tre børn. Han har fem, men de to ældste er fløjet fra reden. Han arbejder som pædagog i en skole-fritidsordning. For mere hemmeligt er det såmænd ikke. Folk i Laven og omegn ved godt, at han er manden bag de humoristiske vejskilte.

For det var jo i hjembyen Laven, det hele begyndte.

- Jamen jeg har sådan en finurlig fantasi. En dag fik jeg øje på en tom plads, og så hængte jeg et skilt op, der viste vej til Andesbjergene og Galapagosøerne, fortæller skiltemageren.

Og skiltene faldt i særdeles god jord i den lille by. Skiltene blev flittigt fotograferet, og de fik lov at hænge i to år.

Han siger selv, han godt kan lide finurlige ting, hvilket lågen ind til familiens hjem i Laven da også vidner om. Havenisser passer på postkassen, og skiltet proklamerer, at man er på vej ind på et fredet området. Foto: Kim Haugaard
Han siger selv, han godt kan lide finurlige ting, hvilket lågen ind til familiens hjem i Laven da også vidner om. Havenisser passer på postkassen, og skiltet proklamerer, at man er på vej ind på et fredet området. Foto: Kim Haugaard

- Jeg tror godt, folk kan lide en hyggelig overraskelse i hverdagen.

Efter skiltene med de eksotiske rejsemål skiftede skiltemageren fokus, og næste projekt kom fra sportens verden.

Skiltemandens øjne var faldet over en tom skilteplads i Silkeborg. Her kunne man, hvis man var hurtig fx se skilte med tekst som "Roberts Skov" og "Kasper Dollerberg Bakker", der hentydede til de to fodboldspillere Robert Skov og Kasper Dolberg fra Silkeborg.

- Jeg blev helt vildt overrasket, for det gik helt amok, da skiltet med fodboldspillerne kom op. Det, synes folk, var sjovt, fortæller den 60-årige skiltemager.

Omkring årsskiftet blev det så Aarhus' tur til at få sig lidt glæde på skilt. Det var datterens ugentlige trombone-undervisning i Aarhus, der gav skiltemanden lyst til at pynte smilets by med et par finurlige skilte.

Hver gang datteren skulle køres til musikundervisning, gik turen nemlig forbi skiltet i krydset Vester Allé og Thorvaldsensgade, hvor der var en tom plads i skiltestanderen, der viser vej til Den Gamle By, Silkeborg og Viborg.

Og vupti. En morgen vågnede Aarhus op til et skilt, der nu også viste vej til Plæneklipperens Plads og Bamses Boulevard.

- Jeg vidste faktisk slet ikke, at man talte om, at Bamse skulle have sin egen vej. Jeg syntes bare, det klingede godt med Bamses Boulevard; der var stil over det, siger skiltemanden.

Plæneklipperens Plads og Bamses Boulevard blev hængt op mellem jul og nytår. Senere kom en lang række andre fiktive vejnavne til. I starten af februar blev alle "alternative" skilte dog pillet ned igen af kommunens folk. Fotos: Flemming Krogh

Kort tid efter dukkede endnu skilteskov op i Aarhus. Denne gang havde skiltemandens finurlige hjerne spyttet navne ud med en lidt mere internationalt tone. Pludselig kunne man blive ledt mod Povlsens Dortmunder Alee og Jürgens Leth-Bahn.

- Når nu Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad, synes jeg, det var oplagt, at skiltene fik et europæisk tvist, fortæller skiltemanden.

Og selv om man hos Aarhus Kommune sagtens kunne se underholdningsværdien i de meget naturtro skilte, blev medarbejdere fra kommunens vejteam alligevel sendt ud med en skruetrækker i hånden og skiltene pillet ned.

Ingeniør i kommunen Thomas Skov forklarede i starten af februar til Århus Stiftstidende, at skiltene faktisk er meget sjove, men at det humoristiske indslag ikke går i længden. Der er nemlig regulativer, som skiltene skal leve op til, og de uatoriserede skilte kan desværre også forvirre trafikanter - blandt andre turister.

De fleste kommentarerne på Facebook vidner da også om, at mange har fået sig et godt grin over skiltemandens finurlige skiltekunst.

Lotte Vinge har endda fanget 2017-hentydningen i den seneste omgang skilte.

- Jeg blev faktisk rørt over hendes kommentar, for jeg havde ikke formuleret den tanke i hovedet før, siger skiltemanden.

Hvis du savner det daglige smil over de alternative vejskilte, er der knapt så godt nyt fra den 60-årige skiltemager.

- Jeg tager lige et lille break. Men jeg har da allerede fået øje på et nyt sted.

Han vil ikke afsløre hvor i Aarhus, han muligvis hænger næste skilt op, eller hvilket navn, der kommer til at stå. Det er bare med at holde øje.

Skiltepiraterne bor i Laven fortæller Henrik Køhler fra byen
Skiltemageren får af og til hjælp af sine børn, når han er ude at sætte skilte op. Han har fem børn. De to ældste på 26 og 29 er flyttet hjemmefra. Mens de tre, der hjælper med at holde skiltet, er 18, 15 og ni år. Foto: Kim Haugaard

Plæneklipperens Plads: Mød manden bag de finurlige vejskilte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce