Politikere ønsker internationale øjne på børnehjerter

På valgturne med Christine Antorini (S) og Sophie Løhde (V) på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød og Egedalsvænget i Kokkedal, som er et område belastet af kriminalitet.


Politikere ønsker internationale øjne på børnehjerter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsstyrelsen beslutter i denne måned, om operationerne af hjertebørn skal fjernes fra Aarhus for at blive samlet i København. Dansk Folkeparti og SF sår tvivl om styrelsens faglighed. Sundhedsministeren afviser kritikken.

Der er i den grad behov for at tage internationale eksperter med på råd, inden Sundhedsstyrelsen senere på måneden definitivt beslutter, om fremtidige operationer af hjertebørn skal foregå i enten Aarhus eller København. Sådan lyder det samstemmende fra Dansk Folkeparti og SF, mens Socialdemokraterne afventer sundhedsministerens svar, før partiet lægger sig fast på sin anbefaling.

Et lækket notat viser ifølge Jyllands-Posten, at Sundhedsstyrelsen allerede har lagt sig fast. Den anbefaler at fjerne operationerne af hjertebørn fra Aarhus Universitetshospital og i stedet samle ekspertisen på Rigshospitalet.

Sundhedsordførerne Liselott Blixt (DF) og Jonas Dahl (SF) trækker nu sundhedsminister Sophie Løhde (V) ind i sagen. De to politikere vil have internationale eksperter til at give deres besyv. Begge sår tvivl om fagligheden i Sundhedsstyrelsens anbefaling, som forleden blev lækket til offentligheden.

»Sundhedsstyrelsen har afskediget de to eksperter, der skulle kigge på sagen. Det viser, at den har skilt sig af med den uvildighed og saglighed, som burde være afgørende i sådan en sag. Styrelsen vurderer, at den kan træffe beslutningen uden at inddrage faglige eksperter, og det er meget bekymrende,« siger Jonas Dahl, der er valgt i Østjylland.

Liselott Blixt hæfter sig ved, at da Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet for år tilbage kæmpede om at blive hjemsted for nationalt center for partikelterapi, afgjorde internationale eksperter sagen. De pegede på Aarhus.

»Jeg mener, at i den nuværende sag skal vi have uvildige personer udefra til at stå for vurderingen. Danmark er et lille land, og derfor er det ikke til at finde eksperter, som ikke på en eller anden måde kan sættes i forbindelse med enten det ene eller andet sygehus,« siger DF-ordføreren, der er formand for Folketingets sundhedsudvalg.

Flemming Møller Mortensen (S), Socialdemokraternes sundhedsordfører, har også stillet sundhedsministeren spørgsmål i sagen. Han afventer svarene, inden partiet lægger sig fast på, om det anbefaler international rådgivning.

»Jeg kan ikke - før vi har ministerens svar - sige, om det er nødvendigt med internationale eksperter, eller vi selv har ekspertisen i Danmark,« siger han.

Flere østjyske venstrefolk ser på hjertesagen med stor alvor. Anne V. Kristensen (V), leder af Venstres gruppe i regionsrådet i Region Midtjylland, efterlyser internationale eksperter for at rydde enhver snak om inhabilitet af bordet.

»Det skal kunne dokumenteres, at det fagligt er det bedste sted, man vælger. Kan man ikke det, går det ud over tilliden. Jeg mener, at man skal lade et uvildigt, internationalt panel se på sagen,« siger hun.

I forbindelse med kampen om børnehjerterne beskyldes Rigshospitalet fra flere sider for at bruge ufine metoder. I en mail har læger fra Rigshospitalet ifølge Jyllands-Posten opfordret hjertekirurger til at undlade at søge arbejde på Aarhus Universitetshospital. Striden understreger ifølge det østjyske folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V) vigtigheden af, at Sundhedsstyrelsen holder tungen lige i munden.

»Det ligner benspænd fra Rigshospitalets side. Det virker på mig som om, at Rigshospitalet går helt til stregen, måske over. Jeg går ud fra, at Sundhedsstyrelsen er neutral, så det er det faglige, der afgør, hvor afdelingen placeres,« siger Michael Aastrup Jensen.

Sundhedsminister Sophie Løhde understreger, at hun har fuld tillid til Sundhedsstyrelsen.

»Det er efter Sundhedsloven Sundhedsstyrelsen, der beslutter, hvor højt specialiseret behandling skal finde sted. Jeg har tillid til, at styrelsen på baggrund af faglige hensyn kan vurdere, hvor i landet man fremover skal foretage hjerteoperationer på børn,« siger ministeren i en skriftlig kommentar til Århus Stiftstidende uden konkret at kommentere ønsket om internationale eksperter.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at beslutningen om, hvor hjertebørnafdelingen placeres, efter alt at dømme træffes i løbet af februar.

Politikere ønsker internationale øjne på børnehjerter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce