Presset til at overveje adoption af handicappet søn

På dette billede af familien Sørensen i Harlev mangler et familiemedlem: Sebastian på seks, der er i den familiepleje, som Aarhus Kommune opkræver familien 4300 kr. om måneden for. Fra venstre Lars Sørensen, storebror Nikolaj, Karina og forrest Oliver, der lider af syndromet Fragilt X, der har givet ham både ADHD og infantil autisme. Foto:Kim Haugaard
Foto: Kim Haugaard

Presset til at overveje adoption af handicappet søn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Familie i Harlev fik handicappede tvillinger. Den ene er i familiepleje. Nu tvinger skyhøj forældrebetaling familien til at træffe et svært valg.

Nogle forældre får ét handicappet barn. Andre får to handicappede børn.

Så er der familien Sørensen i Harlev. De har handicappede tvillinger.

Forældre skal betale børns ophold
<p>Aarhus Kommune er begyndt at udnytte muligheden for at opkræve brugerbetaling fra forældre, der har et barn anbragt i for eksempel døgninstitution eller familiepleje.</p><p>Muligheden for at gøre det har været til stede siden oktober 2012, da Ankestyrelsen traf en principiel afgørelse.</p><p>Afgørelsen slår fast, at hvis barnets ophold uden for hjemmet »har et udpræget behandlingssigte, kan kommunen vælge at meddele hel eller delvis fritagelse« for forældrebetaling.</p><p>Det betyder, at hvis kommunen efter en konkret og individuel vurdering skønner, at der ikke er »udsigt til udvikling af ikke ubetydeligt omfang« hos barnet, så skal forældrene betale en del af regningen for opholdet.</p><p>Betalingen fastsættes ud fra forældrenes indkomst. Det højeste, man kan komme til at betale, er 4300 kr. om måneden.</p>

Og som om det ikke var nok, så gør handicapsene noget ved tvillingerne, så de har svært ved at være i stue med hinanden. Derfor kom Sebastian på seks år med Downs Syndrom i familiepleje, da han var ni måneder gammel.

Tvillingebroder Oliver, der har en genfejl, som har givet ham ADHD og infantil autisme, bor hjemme sammen med sin tre år ældre storebror, Nikolaj. Han fejler ikke noget.

For at få tid til at passe Oliver er hans mor gået på nedsat tid på sit arbejde.

Det gør det ikke nemmere for familien at finde penge til at betale den brugerbetaling på 4300 kr. om måneden, som Aarhus Kommune kræver, at de betaler for Sebastians ophold i familiepleje de næste 12 år.

Overvejer adoption

Nu aner familien ikke sine levende råd:

»Vi kan umuligt tage 4300 kr. ud af vores budget. Det er skrækkeligt, at man overhovedet kan tænke den tanke, men vi er altså derhenne, hvor vi helt seriøst har overvejet at bortadoptere Sebastian. Så hårdt føler vi os presset,« siger Lars Sørensen.

Han har talt adoption med den familie, der har Sebastian i pleje.

»Han ser dem jo som sin familie nu. Men de vil ikke adoptere ham, for så har de ikke mulighed for at varetage et job ved siden af. Desuden mister de den løn, de får for at passe ham. Og det kan man jo godt forstå,« siger Lars Sørensen.

Alternativet er at tage Sebastian hjem. Men det vil få vidtgående konsekvenser for hele familien, forklarer Lars Sørensen.

»Drengene kan ikke sammen. Deres handicaps er vidtforskellige,« siger han.

Oliver har det arvelige syndrom Fragilt X, der medfører uro, opmærksomhedsforstyrrelse og ADHD, indlæringsvanskeligheder og autisme eller autismelignende træk.

Trives ikke sammen

»Derfor kan vi ikke tage ham med nogen steder. Tog vi for eksempel i Tivoli, ville vi være nødt til at vende hjem efter fem minutter. Så ville Oliver være helt overstimuleret. Sebastian trives ikke sammen med sin bror. Derfor frygter jeg, at det ville ødelægge vores familie, hvis Sebastian kom hjem,« siger Lars Sørensen.

Derfor ser han ingen løsning for sin familie.

»Vi kan naturligvis sælge huset. Men vi skal jo have et andet sted at bo. Og det er ikke sikkert, at det bliver ret meget billigere end det, vi sidder for i dag,« siger Lars Sørensen.

Hans humør bliver ikke bedre, når han tænker frem i tiden.

»Olivers handicap er omfattende. Han er næppe en dreng, man kan have boende hjemme, til han er 18 år. Hvis vi bliver nødt til også at anbringe ham på en institution, betyder det så, at vi skal til at betale 8600 kr. om måneden,« spørger Lars Sørensen.

Behandling

Det springende punkt, når kommunen bestemmer sig for forældrebetaling, er, om opholdet har »et udpræget behandlingssigte«.

Det har kommunen vurderet, at der ikke er tale om for Sebastians vedkommende. Derfor skal hans forældre betale.

Spørgsmålet er, om der er tale om »et udpræget behandlingssigte«, hvis Karina og Lars Sørensen en dag må anbringe autistiske Oliver på en døgninstitution.

»Vores sagsbehandler mener det ikke. Men jeg ved ikke....Hvad er behandling og hvad er ikke-behandling, når man har med handicappede børn at gøre,« spørger Lars Sørensen.

Julen 2014 bliver ikke en jul, Lars og Karina Sørensen glemmer lige med det første

»Kl. 22 den 16. december får vi en mail, der vender og og ned på alting for os. Men det er så tæt på jul, at det er helt umuligt at træffe en aftale med en sagsbehandler. Nu kommer vi til at vente helt til januar, inden vi kan gøre noget,« siger Lars Sørensen.

Presset til at overveje adoption af handicappet søn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce