Prins Henrik var tæt knyttet til Aarhus

I sommeren 1969 blev prins Joachim døbt i Aarhus Domkirke.

Prins Henrik var tæt knyttet til Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Vi vil tilbringe de fleste af vores ferier i Aarhus, sagde en nygift prins Henrik tilbage i 1968.

AARHUS: - Vi vil tilbringe de fleste af vores ferier på Marselisborg Slot.

Sådan sagde prins Henrik til Berlingske Tidendes Malin Lindgren i januar 1968 i et interview, som Århus Stiftstidende citerede flittigt fra.

Og naturligvis med overskriften "Vil komme meget på Marselisborg".

Overskriften kom til at holde stik, for prins Henrik og Dronning Margrethe er kommet meget på Marselisborg siden 15. august 1967, da prins Henrik for første gang i sit liv satte sine ben i Aarhus.

Det nygifte par besøgte sammen med kong Frederik 9. og dronning Ingrid Aarhus en række provinsbyer på en officiel præsentationstur.

"Kongefamilien befinder sig indtil i aftes ombord på "Dannebrog" i Aarhus Havn, men programmet for dagen er hemmeligt. Under private former kørte familien i går eftermiddag til Marselisborg Slot, hvor de opholdt sig en times tid, og det var derefter ventet, at prinsesse Margrethe ville vise prins Henrik universitetet, men det skete ikke. Dette besøg er udsat til årsfesten i begyndelsen af september," skrev Århus Stiftstidende 15. august 1967.

Sommeren 1968 blev tronfølgerparrets første på Marselisborg Slot. Århus Stiftstidende blev inviteret indenfor og lavede denne reportage.

Prinsens "hule" på slottet

Sommeren 1968 blev den første af mange, prinsesse Margrethe, prins Henrik og den spæde kronprins Frederik tilbragte på Marselisborg Slot.

På en af de sidste feriedage inviterede de Århus Stiftstidende på besøg, og lørdag 17. august udkom vi med en side, båret af fotos fra slottet, hvor prins Henrik blandt andet viste sit ikke helt færdig-indrettede arbejdsværelse frem.

Faktisk var det hele slottet, der ikke var helt færdigindrettet, fremgik det af reportagen.

"Går nogle og er kede af, at de ikke blev helt færdige med at indrette sommerhus i år, kan de trøste sig med, at der heller ikke er kommet gardiner op alle vegne i et af Danmarks fornemste sommer- og fritidshuse. I prins Henriks stue hænger endnu kun de bare gardinstænger og venter på, at de rette gardiner findes, skrev Århus Stiftstidendes navnløse udsendte, der manglen på gardiner til trods var imponeret af prins Henriks "stue".

"Prins Henrik har på andre måder gjort meget ud af sin "hule", hvor der er hestebilleder hjemme fra Frankrig, en model af en sportsflyvemaskine, grammofon og radio og masser af bøger og blade med den franske avis Figaro på en plads i forgrunden," noteres det.

I 1969 holdt tronfølgerparret for første gang jul på Marselisborg Slot.

"Kongelig jul på Marselisborg"

Trods den gode sommer i Aarhus var kronfølger-parret ikke klar til at bryde med kongehusets mere end 20 år lange juletradition:

Julen skal fejres i Kong Frederik 9.s elskede jagtgård i Trend i Himmerland.

Men Århus Stiftstidende noterede sig, at prinsesse Margrethe og prins Henrik agtede at opholde sig på Marselisborg Slot en uge før jul. Og anden juledag vender de tilbage fra Trend, noterede vi. Ikke uden et vist mål af lokalpatriotisme.

Allerede året efter havde Marselisborg Slot udkonkurreret jagtgården i Trend, og lørdag 29. november 1969 kunne Århus Stiftstidende fortælle sine læsere, at der blev "Kongelig jul på Marselisborg".

"Kongen og dronningen skal i år fejre juleaften på Marselisborg Slot hos tronfølgerparret, prinsesse Margrethe og prins Henrik og børnebørnene prins Frederik og prins Joachim, der i juli var blevet døbt i Aarhus Domkirke."

August 1974: Prins Henrik fejrer sin første tur i ballon. Ballonen gik i luften fra Frijsenborg Slot, fordi vindretningen betød, at turen ville ende i Aarhus Bugt, hvis ballonen fløj fra Marselisborg Slot.

Til vejrs fra Frijsenborg

Prins Henrik var en entusiastisk sejlsportsmand og tennisspiller, og Marselisborg Slot lå perfekt for begge sportsgrene: Tæt ved Aarhus Bugt og tæt på Aarhus 1900's tennisbaner ved stadion.

Men da prinsen i august 1974 skulle have sin første tur i en varmluftsballon, duede Marselisborg Slot ikke.

Vindretningen ville have sendt ballonen på en farefuld færd ud over Aarhus, så i stedet drog prins Henrik med sine sønner til Frijsenborg Slot, hvor ballonen steg til vejrs.

En halv time senere dalede den ned på en bygmark 16 kilometer fra Aarhus og 12 kilometer fra Skanderborg.

Markens ejer var ifølge Århus Stiftstidende ikke tilfreds med sådan at få sin mark trådt ned af prinser, pressefotografer, journalister og almindeligt nysgerrige.

Men han havde ingen grund til bekymring.

- Er der ødelagt noget, skal der betales erstatning, fastslog prins Henrik.

Marselisborg Slot lå perfekt for Prins Henrik, når han ville spille tennis eller dyrke sejlsport.

Prins Henrik var tæt knyttet til Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce