Rådmand afviser fup-anklager: »Dokk1 ville have vundet«

Rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) er selv vred over anklagen om fup og korruption.


Rådmand afviser fup-anklager: »Dokk1 ville have vundet«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udnævnelsen af Dokk1 til »verdens bedste folkebibliotek« er fup, lyder beskyldningen og kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad er kommet i skudlinjen. Læs hvad politikere i byrådet mener om kritikken.

Det burde ikke kunne skabe ballade at blive kåret til verdens bedste folkebibliotek. Men det er, hvad der er sket med kommunens stolthed, Dokk1.

<p>Dokk1 er kommunens store stolthed. Byens politikere slår da også ring om kulturrådmanden efter kritik af den pris Dokk1 har modtaget som »verdens bedste folkebibliotek«. Foto: Kim Haugaard</p>

Dokk1 er kommunens store stolthed. Byens politikere slår da også ring om kulturrådmanden efter kritik af den pris Dokk1 har modtaget som »verdens bedste folkebibliotek«. Foto: Kim Haugaard

Det gik ellers så glat, da rådmand Rabih Azad-Ahmad sent mandag i sidste uge modtog prisen på den internationale bibliotekskonference IFLA i Ohio i USA.

Aarhus Kommune udsendte en pressemeddelelse, der fortalte, at Dokk1 i skarp konkurrence med et bibliotek fra USA og to fra Australien havde vundet prisen som verdens bedste folkebibliotek.

»Sådan! Nu markerer Aarhus sig igen på verdenskortet,« lød det fra rådmanden, der var stolt og glad, skrev han.

»Korrupt kåring«

En uge efter prisuddelingen gik kommentator og journalist David Trads i Jyllands-Posten i kødet på prisen i et blogindlæg med titlen: »Korrupt kåring af Aarhus-bibliotek som klodens bedste«.

Her peger han blandt andet på, at prisen administreres af danske skattemidler - nemlig af Slots- og Kulturstyrelsen, som uddeler prisen.

Han peger på, at prisen uddeles af en såkaldt 'international jury', selv om seks ud af otte medlemmer af juryen er danskere.

Og han peger på, at prisen blandt andet er sponsoreret af Systematic, som er det firma, der leverer it-løsninger til Dokk1.

David Trads mener, at uddelingen dermed er rent fup og pinlig for kommunen. Skytset peger mod rådmand Rabih Azad-Ahmad, der mildest talt fremstår noget forpjusket efter prisoverrækkelsen.

Ring om rådmanden

Alligevel slår politikere fra flere partier i Aarhus Byråd nærmest ring om kulturrådmanden, selv om de godt kan se, at forløbet ikke ser allerkønnest ud.

Venstres politiske ordfører, Gert Bjerregaard mener eksempelvis, at det havde været skønnere, hvis der havde været flere medlemmer af juryen fra andre lande end Danmark.

»Men det ændrer ikke på, at Aarhus har fået et fremragende hus i Dokk1«.

Gert Bjerregaard tilføjer:

»For Venstre er det vigtigst, at århusianerne har taget så godt imod Dokk1. Både den enorme interesse og de mange besøg vidner om, at århusianerne har taget det nye hus til sig.«

»Lidt uelegant«

De konservatives leder i byrådet, tidligere kulturrådmand Marc Perera Christensen, mener, at rådmandens ordvalg efter prisuddelingen flyver i meget høje luftlag.

»Det er lidt uelegant, at man ikke i pressemeddelelsen mere tydeligt fortæller, hvem, der har givet prisen, og hvordan den er sponsoreret. Man kunne jo blandt andet også have skrevet, at det er verdens bedste bibliotek i år for ikke at forveksle det med det bedste nogensinde.«

Marc Perera Christensen afviser til gengæld, at der er tale om rygklapperi, når en jury hovedsageligt af danskere kårer det århusianske Dokk1 som verdens bedste af de biblioteker, der er opført i perioden 1. januar 2014 til 1. juni 2016.

»Nej det er det ikke, når man lægger det spor ind, der hedder virkeligheden. Prisen er fuldt berettiget og det skal ikke diskvalificere Dokk1, at juryen består af flest danskere.«

Den konservative leder afviser derfor klart, at der er tale om en fup-pris.

»Det er en ærgerlig diskussion. For vi har vitterligt et stærkt biblioteksvæsen i Aarhus og Dokk1, der giver fri og lige adgang til viden og som er et åbent hus for alle, fordi man både har bibliotek og borgerservice. Det er et markant element.«

EL tror ikke på korruption

Enhedslistens politiske ordfører Maria Sloth afviser også kritikken:

»Anklagen om korruption er tror jeg slet ikke på. Det er langt i overkanten. Om det er pinligt fordi der er flest danskere i juryen? Det ved jeg ikke. Jeg tror sagtens, de kan være professionelle nok til at hæve sig over det. Så det behøver ikke at have spillet ind i afgørelsen.«

Maria Sloth forstår dog godt den del af kritikken, der handler om det odiøse i, at Systematic har sponsoreret prisen til et hus, man selv er hovedleverandør af it-udstyr til. Også selv om Systematic ikke sidder i dommerkomiteen.

»Det virker ikke som den mest troværdige pris i verden. Og jeg synes, rådmanden løfter prisen til mere, end den fortjener. Men det gør jo ikke biblioteket ringere,« mener Maria Sloth.

Rådmand Jette Skive (DF) undrer sig måske allermest over forløbet. Hun har bedt borgmester Jacob Bundsgaard om en redegørelse.

»Vi er så stolte over det, som Dokk1 kan og vil. Og vi har været glade for den pris, den har fået. Når der så kommer en og stiller spørgsmålstegn ved, om det hele er gået rigtigt til, må jeg reagere. Så må jeg på borgernes vegne spørge: Hvad er det her for noget? Det er derfor, at jeg har bedt borgmesteren om at komme med en redegørelse.«

Rådmand vred

Rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) er selv vred over anklagen om fup og korruption.

»Det er en alvorlig anklage mod Kulturstyrelsen og vores kulturminister, når kåringen af Dokk1 som verdens bedste nye folkebibliotek kaldes for korrupt,« siger han.

Men du kan ikke se bort fra, at seks ud af juryens otte medlemmer er danskere?

»Nej. Men for det første var der enighed i juryen. For det andet ville Aarhus have vundet alligevel - uanset hvem der havde siddet i juryen. Det er jeg overbevist om.«

Synes du stadig, at prisen er noget værd?

»Vi synes faktisk, at vi har et internationalt bibliotek, som fortjener en international anerkendelse,« siger rådmanden, der dog medgiver problemer med prisens troværdighed:

Jamen, synes du, at prisen, som Dokk1 fik, er noget værd?

»Man kan diskutere, om juryen skal blive ved med at bestå af seks danskere og to andre af anden nationalitet. Men jeg har ikke grund til at betvivle deres faglighed.«

Så du synes, at prisen er noget værd?

»Jeg er sikker på, at Dokk1 ville have vundet uanset juryens sammensætning,« svarer rådmand Rabih Azad-Ahmad.

Ifølge rådmanden sendte kommunen hverken politikere eller embedsmænd af sted til USA alene for at deltage i prisoverrækkelsen.

»I alt deltog fem personer fra kommunen, der alle i forvejen deltog i bibliotekskonferencen,« meddeler han supplerende via sin pressetjeneste.

Socialdemokraternes byrådsmedlem og formand for kulturudvalget, Steen B. Andersen, deltog blandt andet i IFLA-konferencen, men det er ikke lykkedes at få en kommentar fra ham til den konkrete kritik af prisoverrækkelsen.

Rådmand afviser fup-anklager: »Dokk1 ville have vundet«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce