Rådmand for oprydning og genopbygning

Bünyamin Simsek (V) sikrede sig, inden han valgte at blive ny rådmand for Teknik og Miljø, at han og borgmester Jacob Bundsgaard (S) er enige om, at der nu skal rettes op på de dele af Teknik og Miljø, hvor skandalerne i lang tid har stået i kø.Foto: Flemming Krogh

Rådmand for oprydning og genopbygning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som ny teknisk rådmand bliver Bünyamin Simseks (V) første og helt store opgave at fortsætte oprydningen efter den største kommunale skandalesag i Aarhus i nyere tid. Han varsler ændringer i strukturen i Teknik og Miljø, skarpere kontrol og en hårdere linje, hvis nye undersøgelser viser, at flere ledere ikke har overholdt spillereglerne.

AARHUS: Der venter den nye rådmand for teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), en masse oprydningsarbejde oven på de skandalesager, der har martret afdelingen gennem mere end et år efterhånden.

Det er sager, der har kostet såvel direktøren, Erik Jespersen, som to centerchefer jobbet.

Århus Stiftstidendes afsløringer af blandt andet omfattende brud på udbudsreglerne og mulig bestikkelse i Natur og Vejservice under Claus Pedersens ledelse førte siden til, at Claus Pedersen blev bortvist og politianmeldt - blandt andet for at have skaffet sponsorbidrag på mindst 425.000 kroner blandt kommunens leverandører. En sag Østjyllands Politi fortsat ikke er færdig med at efterforske.

Revisionsfirmaet Ernst & Young har gennemført to store eksterne undersøgelser af forholdene, og for tiden er Kammeradvokaten i gang med at undersøge blandt andet 22 personalesager for at afgøre, om de i hovedsagen fyrede medarbejdere er blevet behandlet korrekt. Den skulle have været færdig i december, men opgaven har vist sig at være så omfattende, at vi formentlig skriver april, før Kammeradvokaten er færdig.

Under det hele tegner sig billedet af, at der i dele af Teknik og Miljø har hersket en meget usund kultur.

Det kom meget bag på mig, at der var chefer, der forvaltede skatteborgernes penge på den måde - og at der var ledere, der ikke delte den viden, de havde om forholdene. DBU har et slogan: "En del af noget af noget større." Tænk om de nu tidligere chefer havde tænkt sådan.
Bünyamin Simsek (V), ny rådmand for teknik og Miljø

Ingen politisk kugleregn

Der er nok at tage fat på.

Var det derfor, du tøvede lidt, da du skulle vælge rådmandspost?

- Nej, jeg tøvede ikke - men vi havde i Venstre brug for tid til at få en aftale med borgmesteren om, at vi adskiller drift og politik. Det fik vi. Borgmesteren og jeg er enige om, at jeg ud fra de undersøgelser og anbefalinger, der kommer, kan træffe de beslutninger, der skal træffes, siger Bünyamin Simsek.

Han ville for alt i verden sikre sig, at Teknik og Miljø ikke fortsætter som en politisk kampplads - og med ham selv som skydeskive. Belært af erfaringerne fra forgængeren, Kristian Würtz (S), der formentlig stadig løber zig-zag for at undgå kugleregnen.

- Det lykkedes ikke den tidligere rådmand at få bragt tingene i orden i Teknik og Miljø, selv om han havde et byrådsflertal bag sig. Det har jeg ikke. Til gengæld vil jeg være hurtigere til at bede om hjælp og til at dele min viden med de øvrige rådmænd og med teknisk udvalg, hvis der dukker nye sager op, så vi kan have tillid til hinanden, siger Bünyamin Simsek og fortsætter:

- Der er nok ingen tvivl om, at jeg har en lidt kortere lunte end den tidligere rådmand. Hvis de undersøgelser, der er i gang nu, munder ud i anbefalinger om tjenstlige påtaler eller advarsler til ledere, vil jeg vurdere, om det er nødvendigt at gribe til afskedigelse, hvis tilliden til en leder ikke længere er til stede.

- Vi skal have gjort rent bord. Og i den forbindelse afventer vi i høj grad også, hvad Østjyllands Politi - og siden eventuelt retten, når frem til. Det er afgørende, hvordan den del ender, siger Bünyamin Simsek.

Mere central kontrol

Og hvad er det så, den nye rådmand vil gøre for at genrejse Teknik og Miljø og tilliden til afdelingen?

Han vil justere og måske ligefrem ændre strukturen. Målet er at opbygge en stærk central stab i Teknik og Miljø, der har styr på, hvad der foregår i afdelingens fire centre. Skandalesagerne viser, at sådan har det med den nuværende struktur langt fra altid været.

- De fire centre har været stærke, selvstændige enheder. Vi skal styrke staben, så vi ikke hver især har stærke, selvstændige stabe. Staben skal have indsigt - og kontrol er en del af det. En controllerenhed for eksempel. Og vi kommer også til at kigge på, om det er hensigtsmæssigt, at Natur og Vejservice kører med et andet økonomisystem end resten af Teknik og Miljø, siger Bünyamin Simsek.

Netop økonomisystemet er en af forklaringerne på, at ting kunne køre under radaren og i en forkert retning i Natur og Vejservice.

Leverandøren af økonomisystemet er i øvrigt et af de seks firmaer, der udover at være leverandør til Natur og Vejservice også har være sponsorer i Badmintonklubben Triton Aalborg, hvor Claus Pedersen var bestyrelsesmedlem og formand for sponsorudvalget, fremgår det af undersøgelsesrapporten fra Ernst & Young.

Hvordan fremtiden i øvrigt tegner sig for Natur og Vejservice, mener rådmanden, at det er for tidligt at sige noget om nu.

- Det er klart, at ændringerne også vil komme til at omfatte Natur og Vejservice. Jeg kan jo også se, hvad det er, der er foregået der. En plan for Natur og Vejservice i fremtiden vil blandt andet bygge på de anbefalinger, jeg får, af den midlertidige og eksterne direktør for Teknik og Miljø, siger han.

Bünyamin Simsek. Ny rådmand for Teknik og Miljø. Foto: Flemming Krogh
Den nye mand i spidsen for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V) varsler ændringer i organisationen, mere central kontrol og hurtigere og hårdere handling, hvis nye undersøgelser belaster flere ledere. Foto: Flemming Krogh

Frist ikke svage sjæle

Som chef for Center for Byens Anvendelse var Claus Pedersen chef for såvel den afdeling, der bestiller opgaverne, som for den der i mange tilfælde udfører dem - kommunens entreprenørafdeling, Natur og Vejservice.

Her tør Bünyamin Simsek godt love ændringer.

- Det er ikke hensigtsmæssigt at have bestiller og udfører samlet under én hat. Der skal være klare snitflader i forhold til ens egen organisations interesser og de opgaver, vi skal løse for byen og borgerne. Der er ingen grund til at friste svage sjæle, siger rådmanden med henvisning til, at der under den tidligere chef, Claus Pedersen, ikke altid blev skelnet mellem byens og borgernes interesser og Natur og Vejservises interesser..

Han understreger, at inden han kommer med sit forslag til ændringer af organisationen og sætter sit hold, vil han drøfte det igennem med såvel borgmesteren som med politikerne i teknisk udvalg.

- Jeg vil selvfølgelig også snakke med medarbejdere og med MED-udvalg og sparre med de faglige organisationer, inden jeg lægger planen frem. Jeg vil ikke starte med at kortslutte processen, siger Bünyamin Simsek.

Chefer svigtede

Du har selv tidligere været rådmand for Teknik og Miljø. Rigtig mange af de kritisable ting, der nu er kommet frem, foregik også dengang i 2012 og 2013. Er du overrasket over, at det har kunnet foregå?

- Det kom meget bag på mig, at der var chefer, der forvaltede skatteborgernes penge på den måde - og at der var ledere, der ikke delte den viden, de havde om forholdene. DBU har et slogan: "En del af noget af noget større." Tænk, om de nu tidligere chefer havde tænkt sådan.

- Det har overrasket mig, at man som leder af en organisation af den her størrelse ikke har fået den viden, man skulle have. Nogle få ledende medarbejdere har brudt tilliden - og de er her så heller ikke længere. Min lære af alt det, der er kommet frem, er, at det har været person- og kulturafhængigt. Det er klart, at jeg vil have en skærpet bevågenhed på det og en mere kritisk tilgang. Samtidig er jeg også nødt til i høj grad at bygge på tillid, siger Bünyamin Simsek og fortsætter:

- Da jeg var rådmand sidst, havde jeg ikke viden om, at der var noget galt. Jeg er sikker på, at alle rådmænd - og borgmesteren med - har lært af sagen i Teknik og Miljø. Og har handlet på den.

Bünyamin Simsek regner med at have en ny struktur på plads inden 1. maj, hvor det er forventet, at en ny direktør for Teknik og Miljø tiltræder.

Efter direktørfarcen

Hvis altså alt går efter planen.

Det gjorde det ikke ligefrem i slutningen af august sidste år, da byrådet første gang prøvede at få ansat en ny direktør for Teknik og Miljø som afløser for den fyrede Erik Jespersen. Dengang hed kandidaten Pernille Blach Hansen, og det hele gik op i hat og briller og politisk infight i en grad, så hun selv trak sit kandidatur.

Kønt var det bestemt ikke.

- Dengang prøvede man at presse en beslutning igennem trods modstand fra dele af byrådet. Det var meget uheldigt, at navnet på den pågældende slap ud. Det er vigtigt, at vi nu får en direktør, der har den størst mulige opbakning i byrådet, siger Bünyamin Simsek og fortsætter:

- Det havde ikke været hensigtsmæssigt, hvis jeg nu som rådmand skulle arbejde sammen med en direktør, hvis ansættelse jeg ikke havde kunnet støtte.

Kan det ikke blive sværere at tiltrække kvalificerede ansøgere, efter al den ballade der var omkring ansættelsen af Pernille Blach Hansen?

- Jeg tror ikke, det vil afholde ambitiøse mennesker fra at søge. Aarhus Kommune er attraktiv, og jobbet dom direktør for Teknik og Miljø er attraktivt. Jeg er fortrøstningsfuld, siger rådmanden.

Fælles hus - fælles kultur

Han regner med at komme til at bruge en stor del af sit første rådmands-år på at reorganisere afdelingen og genopbygge tilliden til den.

- Sådan er det. Men det er også interessant at få muligheden for at komme i mål med den opgave, siger rådmanden og fortsætter:

- I 2019 flytter det meste af Teknik og Miljø i eget hus i Gellerup. Det skal bruges på at styrke fællesskabet og skabe en fælles kultur på tværs af afdelingerne. Derefter har jeg så to år til at vise, at stenene er lagt rigtigt. Og at der er så meget stabilgrus under stenene, at de bliver liggende mere korrekt og lige, end det har været tilfældet i dele af Teknik og Miljø de seneste ti år.

Rådmand for oprydning og genopbygning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce