Rådmand raser over ventetid for hjerneskadede: - Helt uacceptabelt

- Det er utilstedeligt, at borgerne skal vente så længe på en plads til Hammel Neurocenter, mener Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Foto: Kim Haugaard

Rådmand raser over ventetid for hjerneskadede: - Helt uacceptabelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Patienter fra Aarhus med hjerneskader efter ulykker og blodpropper har i det forløbne år ventet op til to måneder på en plads på Hammel Neurocenter. - Det er helt uacceptabelt, mener rådmand Jette Skive (DF) og kræver handling fra regionen.

AARHUS/HAMMEL: - Det er uacceptabelt, at borgere fra Aarhus med hjerneskader efter trafikulykker og blodpropper skal vente i op til to måneder på at komme til genoptræning, når de udskrives fra akutafdelingen.

Det mener rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), der nu har bedt regionsrådsformand Anders Kühnau (S) om et hastemøde om problemet.

I Aarhus Kommune har 15 borgere fra midten af marts og frem til nytår 2018 måtte vente i mellem fem og 63 dage på at få plads til genoptræning på Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Aldersmæssigt er de fra 42 år og ældre.

- Det er utilstedeligt, at borgerne skal vente så længe. Vi kan passe og pleje dem, men når de er visiteret til neurocentret, skal de videre til genoptræning der så hurtigt som muligt. Vi kan ikke være andet bekendt, siger Jette Skive.

Regionshospitalet Hammel Neurocenter har arbejdet med genoptræning siden 1970 og har siden 1998 været et højt specialiseret center for svært hjerneskadede børn, unge og voksne i Vestdanmark. Her set fra sansehaven.  Foto: Kim Haugaard
Regionshospitalet Hammel Neurocenter har arbejdet med genoptræning siden 1970 og har siden 1998 været et højt specialiseret center for svært hjerneskadede børn, unge og voksne i Vestdanmark. Her set fra sansehaven. Foto: Kim Haugaard

Risikerer tab af funktioner

Ifølge chefkonsulent Hanne Linnemann fra sundhedsstaben i Aarhus Kommune er problemet, at patienter, der er visiteret til en specialiseret behandling for hjerneskade, risikerer at tabe funktioner, som kan være svære at genvinde, hvis de skal vente længe på en plads på Hammel Neurocenter.

- Nogle venter måske på sygehuset og andre bliver udskrevet til et plejecenter eller eget hjem, hvor vi kan passe og pleje dem. Men vi ikke har kompetencer til at lave genoptræning, og der er heller ikke lavet en genoptræningsplan for dem, forklarer Hanne Linnemann.

Regionshospitalet Hammel Neurocenter består rent fysisk af tre afdelinger i Hammel, Skive og Lemvig. Og for Jette Skive vil det være naturligt, at århusianere får plads på den nærmeste afdeling, i Hammel, fordi det gør det lettere for deres pårørende at besøge dem. Men det er ikke afgørende.

- Det afgørende er, at de hurtigst muligt kan få en plads og komme i gang med en genoptræning, siger rådmanden.

Claus Brøckner Nielsen tiltrådte 15. oktober 2018 som lægefaglig direktør for Hospitalsenhed Midt, hvorunder  Hammel Neurocenter hører. Her svarer han på kritikken. Pressefoto
Claus Brøckner Nielsen tiltrådte 15. oktober 2018 som lægefaglig direktør for Hospitalsenhed Midt, hvorunder Hammel Neurocenter hører. Her svarer han på kritikken. Pressefoto

Et mindretal ventede

Avisen har foreholdt problemet for Region Midtjylland og herfra svarer lægefaglig direktør, Claus Brøckner Nielsen, fra Hospitalsenhed Midt, hvorunder Hammel Neurocenter hører:

- Det er selvfølgelig altid rart at komme til med det samme. Men vi har haft 90 patienter fra Aarhus sidste år, så her udgør de nævnte 15 patienter, der har ventet, cirka 16 procent.

Aarhus Kommune gør dog opmærksom på, at der kan være tale om flere end 15, da det er tallet fra marts og frem.

Claus Brøckner Nielsen er helt enig i med Aarhus Kommune i behovet for en hurtig indsats.

- Det er vigtigt, at man kommer hurtigt i gang med genoptræning. Derfor skal patienterne også genoptrænes i ventetiden. Her har jeg fået oplyst, at Hammel Neurocenter både giver telefonisk rådgivning og kan rykke ud med hjælp til genoptræning. Så ingen skal være nervøs, selv om de ikke kan komme på Hammel med det samme.

Han medgiver, at ventetiden ikke er tilfredsstillende, og den ønsker man kun at få længere ned.

- Udfordringen er, at vi ikke kan planlægge, hvornår patienterne bliver syge. Og derfor vil der opstå perioder, hvor der er ventetid, indtil der bliver ledige pladser. Men netop derfor har vi sat et arbejde i gang for at se på, hvordan vi kan få et bedre aftræk på Hammel og altså nedbringe liggetiden, så nye patienter kan komme ind, siger Claus Brøckner Nielsen.

Otte senge væk

Region Midjylland nedlagde i 2018 i alt otte såkaldt region-sengepladser som følge af besparelser, og med en lidt mindre kapacitet er det samlede tilbud om neuro-rehabilitering i Region Midtjylland mere følsomt over for udsving i antallet af patienter.

Vil du rent fagligt anbefale flere senge igen for at kunne imødekomme behovet?

- Når man sammenligner os med andre regioner, har vi pladser nok, men som sagt kommer der nogle gange flere patienter på samme tid, og det giver udfordringer. Vi kunne da godt bruge flere sengepladser. Men det er meget, meget dyre senge, og det er nok en forkert prioritering, siger lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen.

Region Midtjylland oplyser, at de gældende servicemål vedrørende ventetiden er, at Hammel Neurocenter skal modtage patienter til højtspecialiseret rehabilitering inden for syv dage, hvis hjerneskaden er opstået på grund af andet end blodprop i hjernen - for eksempel trafikofre og skader fra fald fra heste.

"Så en ventetid på 5-7 dage er således acceptabelt, inden for de mål for ventetid, der er opsat for disse patienter. Vi ved naturligvis ikke, om de 15 patienter, Aarhus Kommune har fundet, har hjerneskade af den ene eller anden grund," skriver regionens pressetjeneste til avisen.

Rådmand raser over ventetid for hjerneskadede: - Helt uacceptabelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce