Radikale om veganer-forslag: En misforstået debat

- For mig er prioriteringerne: At overholde Sundhedsstyrelsens anbefalinger; at give forældrebestyrelserne indflydelse og at være en mere klimavenlig kommune, siger Eva Borchorst Mejnertz (R), der føler, at forslaget er blevet misforstået. Foto: Axel Schütt

Radikale om veganer-forslag: En misforstået debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den radikale Eva Borchorst Mejnertz føler sig misforstået i debatten om plantebaseret kost. Hun undrer sig over, at borgmesteren trækker det fælles forslag. Det kan med-forslagsstiller Camilla Fabricius (S) derimod godt acceptere.

AARHUS: - Forslaget er helt misforstået.

Sådan svarer Eva Borchorst Mejnertz (R) på, at forslaget fra Socialdemokratiet, Radikale og Alternativet om plantebaseret kost bliver omtalt som et forslag om vegansk mad.

- Det har aldrig handlet om vegansk mad, men om en plantebaseret kost, og det er ikke det samme. Derfor har debatten været superfrustrerende, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Hun forklarer, at mens vegansk mad er helt uden animalske produkter som mælk og æg kan plantebaseret kost godt være vegansk, men den kan også godt indeholde små mængder af fisk, æg, hvidt brød, mælk, sukker, olie, raffineret mad eller lignende.

- Der har bare været så mange fejlfortolkninger og misinformation fra andre partier. Det har været rent spin at påstå, at vores forslag var vegansk kost, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Hun medgiver, at partierne også selv har undervurderet formidlingsopgaven.

Nu trækker borgmesteren forslaget og siger nej til krav om vegansk mad. Mener du, at borgmesteren ikke selv ved, hvad hans parti har foreslået?

- Det ønsker jeg ikke at kommentere. Men han opfatter det måske sådan. Det er bare ikke sådan vi opfatter det, for forslaget omtaler ikke vegansk mad, men plantebaseret mad. Og det er min opfattelse, at Socialdemokratiet har haft en grundig debat om det, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Camilla Fabricius (S) tog kampen internt i Socialdemokratiet, men må opgive forslaget om plantebaseret mad, efter at  borgmesteren har skudt det ned. Foto: Kim Haugaard.
Camilla Fabricius (S) tog kampen internt i Socialdemokratiet, men må opgive forslaget om plantebaseret mad, efter at borgmesteren har skudt det ned. Foto: Kim Haugaard.

Viceborgmester bøjer sig

Med-forslagsstiller Camilla Fabricius (S) accepterer, at borgmesteren som sit partis politiske leder lader hendes forslag falde.

- Han har gennemgået, hvad der er muligt og ikke muligt, og det virker fornuftigt for mig. Det er også vigtigt at bemærke, at han fastholder, at vi skal arbejde med at lette klimatrykket, siger hun.

Men I havde jo flertallet på 16 for forslaget?

- Ja, men nogen gange kan en magistrat regne tingene efter, som man ikke selv kan som forslagsstiller. Så jeg læner mig fuldstændig op ad borgmesteren, for han er en fornuftig mand, siger Camilla Fabricius.

"Vanvittig god debat"

Er det et nederlag for dig, som har stillet forslaget?

- Nej, jeg synes, vi har fået en hel vanvittig interessant klimadebat. Og det, at Aarhus diskuterer klima, og hvad vi selv kan gøre, har været fornuftigt. Nogle gange skal man ikke være ræd for at sige nå ja, så nåede vi det ikke i denne omgang, siger Camilla Fabricius.

Hun erkender, at forslaget nu falder.

- Men jeg er sat i spidsen for bæredygtighedsudvalget, så jeg vil også fortsat arbejde med at sætte en positiv klimadagsorden, siger Camilla Fabricius.

Fra Alternativet siger forslagsstiller Liv Gro Jensen:

- Det er super, super ærgerligt, at Socialdemokratiet bakker på et ambitiøst grønt forslag, der virkelig kan gøre en forskel. For mig at se handler det mere om politik end om sagen. Og det gør mig virkelig skuffet og ked af det, for det er det sidste vores klima har brug for. Ærgerligt, at de ikke har modet til den nødvendige grønne omstilling.

Enhedslisten afviste på byrådsmødet forslaget fra S, R og Alternativet og mente, det var virkelighedsfjernt. Men efter en intern debat med medlemmerne understreger Lone Norlander, at Enhedslisten støtter en klimadagsorden:

- Vi glæder os meget over, at et flertal i byrådet endelig er vågnet op og vil have mere grøn mad til gavn for klima og sundhed. Vi går ind for et plantebaseret/vegetarisk tilbud, men der skal økonomi bag visionerne, fastholder Lone Norlander.

Radikale om veganer-forslag: En misforstået debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce