Ridehuset raseret af brand: Nu efterlyses vaks borger

Fire stande med julepynt og brugskunst udbrædte totalt under branden i Ridehuset tirsdag aften. De foreløbige undersøgelser tyder på, at branden er opstået i en kabeltromle. Foto: Flemming Krogh.

Ridehuset raseret af brand: Nu efterlyses vaks borger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der arbejdes på højtryk for at genåbne Byens Kunst- og Julemarked i Ridehuset efter branden tirsdag aften, der totalt udraderede fire stande, sodskadede de resterende 81 og forårsagede skader på selve Ridehuset.

AARHUS: Den søde julestemning er afløst af vantro og forfærdelse i Ridehuset, hvor en brand tirsdag aften raserede dele af Byens Kunst- og Julemarked. Branden satte samtidig en midlertidig stopper for det populære marked, som ellers skulle løbe frem til 21. december.

Branden blev opdaget af en forbipasserende borger, der ved 21.30-tiden så tyk sort røg sive ud af Ridehuset og derfor straks ringede 112.

Østjyllands Brandvæsen sendte mandskab af sted til den fredede bygning, og godt en halv time senere havde røgdykkere slukket branden. Onsdag formiddag lød meldingen fra Østjyllands Politi, at brandårsagen formentlig har været en overophedet kabeltromle, som er brudt i brand og har sat ild til en række boder.

Et skadeservicefirma arbejdede hele natten til onsdag med at rydde op, fjerne de brændte boder og brugskunst samt lufte ud. Status onsdag morgen: Fire udbrændte stande. Én med svære brandskader og sodskader på de resterende 80 stande. Sodskadet er også selve Ridehuset, hvor de hvidkalkede vægge har fået en grålig nuance.

- Jeg har indkaldt alle standholdere til møde i dag (onsdag, red.), og så må vi tage den derfra. De fleste ting har overlevet, men de er fyldt med sod, fortæller Rie Nielsen, der i 21 år har arrangeret det traditionsrige julemarked i Ridehuset.

Onsdag var hun selv i gang med klud og sæbevand, mens hun forsøgte at holde styr på de mange tråde, der skal redes ud de kommende dage.

- Det er mit sidste år som arrangør af markedet, inden andre tager over. Det var ikke lige sådan et punktum her, jeg havde kalkuleret med, siger hun.

Endnu er der flere ubesvarede spørgsmål end svar, men Rie Nielsen håber at kunne åbne Ridehusets døre for julemarkedet igen inden alt for længe.

- Vi kan ikke være bekendt at sige, at det slutter her. Der kommer nye standholdere på fredag, hvor vi udskifter en tredjedel af standene. Forhåbentlig kan vi åbne igen op til weekenden, hvor der også er 2017-afslutning, og hvor vi også har et stort arrangement ude i gården.

Brænd i Ridehuset. Julemarked. Flemming Krogh.
Alle standholdere blev onsdag indkaldt til statusmøde efter branden. Her er der gang i oprydning og rengøring. Foto: Flemming Krogh
Ridehuset
  • Ridehuset er ejet af Aarhus Kommune. Bygningen på hjørnet af Vester Allé og Frederiks Allé fungerer som lille multihal i centrum af Aarhus og lægger lokaler til koncerter, udstillinger, messer og markeder af enhver art året rundt. Ofte er der tale om kulturelle arrangementer, men bygningen kan lejes af alle og benyttes også til mere kommercielle events, som eksempelvis messer.
  • Bygningen er - som navnet antyder- oprindelig bygget til ridetræning. Den indgik i Rytterkasernen som nabohuset Officérsbygningen også var en del af. Rytterkasernen og Ridehuset blev bygget i 1876-1877 og er tegnet af arkitekten C. Lange.
  • Mellem de to bygninger og Musikhuset ligger Officerspladsen, som også benyttes i forbindelse med større arrangementer.
  • Det koster 43.125 kroner per påbegyndte uge at leje Ridehuset. Mindsteprisen er en uge. Dertil kommer depositum på knap 20.000 kroner.
  • Ridehuset er på cirka 900 kvadratmeter og er af brandmyndighederne godkendt til maksimalt 1.130 stående personer.
  • Det er lejerens eget ansvar kontakte brand- og andre myndigheder for at få godkendt et arrangement.

  • Kilde Aarhus Kommune
For de 85 standholdere i Ridehuset bød onsdagen på rengøring, rengøring og mere rengøring. Branden efterlod et tyndt lag sod på alle genstande i bygningen. Foto: Flemming Krogh.
For de 85 standholdere i Ridehuset bød onsdagen på rengøring, rengøring og mere rengøring. Branden efterlod et tyndt lag sod på alle genstande i bygningen. Foto: Flemming Krogh.

Skylder borger en tak

At Ridehuset overhovedet stadig eksisterer efter tirsdagens brand, skyldes formentlig alene den snarrådige borger, som alarmerede brandvæsenet efter at have set røgen tirsdag aften.

Bygningen, som ejes af Aarhus Kommune, har nemlig hverken røgalarmer eller automatisk brandmeldingsanlæg, oplyser kommunens driftsteam, der onsdag inspicerede bygningen.

- Vedkommende har reddet en historisk bygning. Så vi vil gerne sende den pågældende borger en buket og en stor tak, siger Tina Hjardgaard, administrationschef for blandt andet Ridehuset og Godsbanen.

Hun opfordrer borgeren til at kontakte hende.

Som en direkte konsekvens af branden er brandsikkerheden allerede blevet vendt på et møde i kommunens bygningsudvalg onsdag. Ifølge Tina Hjardgaard bliver der nu gennemført en risikoanalyse, som skal munde ud i en form for brandanmelderanlæg i bygningen. Hvilken slags, der bliver tale om, er endnu uvist.

Derudover har Aarhus Kommune en driftsansvarlig til at gå lukkerunder i alle kommunens bygninger, og ifølge Tina Hjaardgard gik kommunens mand en lukkerunde i Ridehuset tirsdag aften klokken 20.30. Her var der ingen tegn på hverken røg eller brand. Men mindre end en time senere, stod Ridehuset altså alligevel i flammer.

Brænd i Ridehuset. Julemarked. Flemming Krogh.
Foto: Flemming Krogh
Alle standholdere blev onsdag indkaldt til statusmøde efter branden. Her er der gang i oprydning og rengøring. Foto: Flemming Krogh.
Alle standholdere blev onsdag indkaldt til statusmøde efter branden. Her er der gang i oprydning og rengøring. Foto: Flemming Krogh.

Stort puslespil i gang

Nu venter så et større puslespil med at få renoveret Ridehuset uden at genere de planlagte arrangementer alt for meget. Hvornår, julemarkedet igen er klar til at åbne, er det store spørgsmål.

- Det afhænger helt af, hvornår det er sundhedsmæssigt forsvarligt at have gæster igen. Vi er i gang med at foretage partikelmåling af luften og snakke med forsikringsselskabet. Der er noget, der skal males på grund af sodskader, og så skal vi have fundet ud af, om loftspladerne har taget så meget skade, at de skal udskiftes, siger hun.

- Heldigvis ser det bedre ud, end vi havde frygtet. Med de målinger, vi allerede har foretaget, lyder et forsigtigt bud, at julemarkedet kan åbne igen torsdag. Det er i hvert fald det, vi arbejder på.

Og det er ikke kun arrangørerne af julemarkedet, der tripper for et svar.

- Vi har lejere, der gerne skal kunne bruge Ridehuset 2. januar, og der er flere andre arrangementer den kommende tid. Blandt andet en stor fest 21. januar for Aarhus som Europæisk Frivillighovedstad i 2018. Det bliver et puslespil, og vi ved slet ikke, hvordan brikkerne skal sættes sammen, siger Tina Hjardgaard.

- Lige nu glæder vi os bare over, at ingen er kommet til skade, og over at en historisk og fredet bygning står endnu.

Brænd i Ridehuset. Julemarked. Flemming Krogh.
Østjyllands Brandvæsen sparkede døren ind til Ridehuset og slukkede branden ved hjælp af røgdykkere. Takket være en vaks borgere, der anmeldte branden, begrænsede brandskaderne sig til fem boder. Alle 85 stande er dog skadet af sod. Foto: Flemming Krogh

Forfærdet standholder

En af dem, der onsdag formiddag var mødt chokeret op i Ridehuset, var standholder Tanja Wurcel fra Viborg.

Hendes keramikbod var én af de totalt udbrændte boder. Intet overlevede branden. Oven i chokket over de mange hundrede timers keramikarbejde, der er gået tabt, prøvede hun onsdag også at fordøje nyheden om, at branden formentlig var opstået i netop hendes bod.

- Vi har fået at vide, at det sandsynlig er vores kabeltromle, der har startet branden. Det er jo forfærdeligt. Jeg er 100 procent sikker på, at vi hev den ud af stikkontakten tirsdag aften. Det er helt fast procedure. Vi snakkede endda om, hvor mørkt, der pludselig blev, da lydkæderne i vores bod slukkede, siger Tanja Wurcel.

Hun forsøger at være glad for, at ingen mennesker er kommet til skade. Og at der trods alt ikke skete mere med bygningen.

- Men jeg har det forfærdeligt. Jeg forstår ikke, hvordan der kan gå ild i en kabeltromle flere timer efter, at den er trukket ud af en stikkontakt. Vi mærkede på den, da vi gik. Da var den helt kold, fortæller hun.

Brænd i Ridehuset. Julemarked. Flemming Krogh.
Et skadeservicefirma arbejde med oprydningen hele natten efter branden. Onsdag var der dog fortsat tydelige spor efter ildens hærgen. Foto: Flemming Krogh

Ridehuset raseret af brand: Nu efterlyses vaks borger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce