Sagen om skandalechefen får S til at gå med til whistleblower-ordning

Socialdemokraterne, her repræsenteret ved Hüseyin Arac og Hans Halvorsen (th) er parate til at støtte et forsøg em,d whistleblowerordning. Foto: Axel Schütt

Sagen om skandalechefen får S til at gå med til whistleblower-ordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun De Radikale er imod en whistleblower-ordning i Aarhus Kommune, mens alle andre partier nu siger ja til forsøg. Borgmester forklarede i byrådet, hvorfor Socialdemokratiet har ændret holdning.

AARHUS: Et stort flertal i byrådet er på vej til at indføre en såkaldt whistleblower-ordning i kommunen. Formålet er at give en udvidet mulighed for, at medarbejdere i kommunen kan indrapportere ulovligheder og uregelmæssigheder. Det skal sikre, at alvorlige forhold kommer frem i lyset samtidig med, at medarbejderne bliver beskyttet.

Da Aarhus Byråd onsdag aften drøftede forslaget fra SF og det Konservative Folkeparti støttede 29 af byrådets 31 medlemmer en forsøgsordning i to år. Kun De Radikale er fortsat imod. Til gengæld har Socialdemokraterne vendt om og er parate til at støtte et forsøg:

- Vi kan tilslutte os udtalelsen fra det fælles medarbejder-udvalg, som tilslutter sig en to-årig forsøgsordning. Vi skal bemærke, at der er omkostninger på cirka en million kroner. Derfor bør forslaget sendes til budgetforhandlingerne for at blive finansieret, sagde Hans Halvorsen (S).

Medarbejderudvalg imod

Det fælles medarbejderudvalg er generelt imod en whistleblowerordning. Man mener, at de ansatte bør have tillid til hinanden og at medarbejderne kan bruge det eksisterende tillidsrepræsentant- og arbejdsmiljøsystem. Og der er ikke grund til at opfinde nye og parallelle systemer, mener medarbejderudvalget. Hvis politikerne insisterer på en whistleblower-ordning bør det dog være et forsøg i to år, mener MED-udvalget.

Og det var tilsyneladende det tidsbegrænsede forsøg, der har fået ikke alene Socialdemokratiet, men også Venstre med på ideen.

- En whistleblower er som udgangspunkt ikke en god idé. Det er udtryk for, at noget grundlæggende ikke fungerer. At der er en kultur, hvor det ikke er trygt at gå til sin nærmeste leder. Og hvad sker der, hvis ikke det er trygt? Ja, det har vi gennem mange måneder kunne læse om i aviserne. Og kønt har det ikke været. Så derfor vi stemmer for en forsøgsordning med en prøveperiode, sagde Lene Horsbøl (V).

K. Lidt kort tid

Enhedslisten støtter ifølge Jette Jensen også en whistleblower-ordning.

- Det er nødvendigt at have et system, hvor man kan henvende sig, hvis man frygter repressalier fra sin nærmeste leder, sagde hun.

Den radikale Rabih Azad-Ahmad var dog imod:

- Vi vil arbejde med tillid og åbenhed. En whistleblower-ordning er udtryk for utryghed. Vi bør i stedet skabe bedre kommunikation, så medarbejderne er opmærksomme på den ytringsfrihed, de kan bruge.

Forslagsstillerne fra SF og konservative mente, det var en smal sag at finde den nødvendige million til forsøget.

- Det er godt givet ud i lyset af, hvad vi allerede har sendt af sted til revisorer og advokater i personalesagen, sagde Thomas Medom (SF).

Steen Stavnsbo (K) mener dog, at to år er kort tid til et ordentligt forsøg.

- Vi havde gerne set et forsøg i tre-fem år, fordi det vil tage tid at komme i gang.

Endelig spurgte Lars Boje Mathiesen (NB) socialdemokraterne, hvad der havde fået dem til at ændre holdning.

Det svarede borgmester Jacob Bundsgaard (S) på:

- Man kan altid kikke indad. Og det er klart, at en sag som denne (sagen om skandalechefen, red.) selvfølgelig har betydning for vores stillingtagen i Socialdemokratiet. Så det er ud fra en samlet vurdering, at vi støtter et forsøg.

Forslaget blev sendt til økonomiudvalget til nærmere afklaring og bliver en del af budgetforhandlingerne.

Sagen om skandalechefen får S til at gå med til whistleblower-ordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce